Egyesíti optikai meghajtókat gyártó részlegeit a Sony és az NEC

Milkovits Gábor, 2005. november 20. 19:27
A Sony és az NEC megállapodást kötött a két cég optikai meghajtókat gyártó részlegeinek összeolvasztásáról, és egy új közös vállalat létrehozásáról.
Az ügy fő érdekessége, hogy a Sony 55 és az NEC 45 százalékos tulajdonába kerülő új cég a tervek szerint egyaránt fog gyártani Bluray és HD DVD eszközöket is asztali lejátszókba és számítógépekbe. A Sony ugyanis köztudottan a Bluray, míg az NEC a HD DVD következő generációs kéklézeres DVD formátumot támogatja, a két tábor pedig már évek óta nem tud megegyezésre jutni egy egységes szabvány létrehozásának érdekében. A Sony és az NEC ugyanakkor láthatóan félretette ezt a konfliktust, mivel előnyösnek találták csúcstechnológiáik ilyen módon történő megosztását: a Sony ugyanis az optikai olvasófejek, az NEC pedig az elektronika terén rendelkezik a másik cég számára vonzó háttérrel.

Simura Szodzsiró, az NEC szóvivője elmondta, hogy az együttműködés, amelynek gyümölcse a mostani egyesülés, az év közepére vezethető vissza, amikor elkezdtek alkatrészeket rendelni a Sony-tól. A tárgyalások közben aztán kikristályosodott az az elképzelés, hogy a két vállalatnak a versenyzés helyett inkább egyesítenie kellene előnyeit a területen. Az új közös vállalat elnevezéséről egyelőre még nem hoztak nyilvánosságra terveket, a Sony és az NEC mindenesetre jelenleg együttesen mintegy 20 százalékos részesedéssel rendelkezik a piacon, éves bevételük pedig az elmúlt üzleti évben összeadva elérte az 1,8 milliárd dollárt.
Kulcsszavak: NEC Sony

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50