Sun: nyílt forráskódú processzortechnológia a fejlesztői közösségnek

forrás Prim Online, 2005. december 8. 14:22
A Sun idei negyedik negyedéves Network Computing rendezvényén számos, a piacot alaposan megbolygató bejelentést tett. Ezek között szerepelt az 1,2 GHz-es, 8 magos, 32 fonalas, nagy teljesítményű rendszereinek a tervezettnél korábbi megjelenése, melyek sorát a CoolThreads technológiával működő Sun Fire T1000 és T2000 kiszolgálók nyitják. A világszerte beharangozott, a következő két hétben pedig több mint huszonöt országban megjelenő termékek bevezetése részeként a Sun kampányba kezd az új kiszolgálócsalád és az UltraSPARC T1 mikroprocesszor népszerűsítésére, amelyben olyan cégek lesznek segítségére, mint az Oracle, a Symantec és a BEA.
A szoftverfejlesztői közösség elkötelezett támogatójaként és az új generációs internet egyre bővülő igényeire válaszul a Sun a bejelentés során ismertette, hogy a sokszálas ("massively threaded") processzortechnológiájának nyílt forrásúvá tételével kívánja elgördíteni az innováció és az alkalmazásfejlesztés útjában álló akadályokat.

A Sun új termékei és szolgáltatásai a negyedik negyedévben

CoolThreads technológiával működő UltraSPARC T1 processzorok
- November 14-én a Sun bejelentette a "Niagara" kódnéven ismertté vált UltraSPARC T1-et, a világ első nagy teljesítményű, ugyanakkor energiatakarékos processzorát. Az UltraSPARC T1 a CoolThreads nevű lapkára integrált többszálas technológiát használja, amelyet a világ legkorszerűbb operációs rendszereként számon tartott Solaris 10 többszálas technológiájára optimalizáltak.

Sun Fire T1000/T2000 kiszolgálók
- A Sun bejelentette a szabadalmazott CoolThreads technológiát használó Sun Fire T1000 és T2000 szervereket, amelyek már egy sor teljesítménypróbán világrekordot állítottak fel, ezáltal a cég méltán tart igényt a legjobb pozícióra az ár-teljesítmény mutatókat illetően. A Solaris 10 operációs rendszerre optimalizált és technológiailag óriási előrelépést jelentő új kiszolgálócsalád a közelmúltban bejelentett sokszálas processzorra, az UltraSPARC T1-re épül, és a piacon az eddigi legjobb, immár világrekorder ár-teljesítmény arányt nyújtja a webes, adatbázisos és alkalmazás szintű feldolgozási területeken. Ugyanakkor több millió dolláros megtakarítást eredményez az energiafelhasználás, valamint a hűtési és tárolási költségek terén. Az új Sun Fire T2000 szerver már kapható, a Sun Fire T1000 modellre pedig 2006. márciusi szállítási határidővel vesznek fel rendeléseket. Mindkét kiszolgáló egy sor integrált szolgáltatást vonultat fel, amelyekkel a gyártó a gyors piaci elterjedést kívánja ösztönözni. Ezek közé tartozik például az új "try and buy" program, amelynek keretében a ügyfelek, az ISV-partnerek és az viszonteladók vásárlás előtt kipróbálhatják az új termékek képességeit. Emellett a Sun bejelentette két új, teljes garanciát kínáló, integrált rendszer- és szervizprogramját (Full Protection Plan), amelyekkel az ügyfelek alacsonyabb teljes élettartamköltség és mérsékelt beruházási kockázat mellett nagyobb rendelkezésre állásra számíthatnak.

A Sun N1 rendszerfelügyeleti szoftver
- A Sun integrált megoldás keretében biztosítja ügyfeleinek a szeptemberben bejelentett Sun x64 ipari szabványú rendszerek és a ma bejelentett Sun Fire kiszolgálók egységes felügyeletét. A Sun N1 felügyeleti megoldáskínálatában megtalálható a Sun N1 System Manager, a Sun Management Center, az N1 Service Provisioning System és a Sun N1 Grid Engine. Ezek a termékek az ügyfelek több rendszerből álló, heterogén adatközpontjai felügyeletének egyszerűsítésével növelik a hatékonyságot, és csökkentik az üzemeltetési költségeket.

Solaris 10 operációs rendszer
- A januárban bemutatott, és máig a legkorszerűbb operációs rendszerként számon tartott Solaris 10 már az UltraSPARC és az ipari szabványú x86/x64-es rendszerekhez is kapható. A Solaris az egyetlen olyan operációs rendszer, amely bináris kompatibilitást garantál a támogatott platformokon, illetve a forráskód kompatibilitását kínálja az UltraSPARC és a 64-bites x86 platformok között, és ezáltal garantálja, hogy az UltraSPARC platformra írt alkalmazások változtatás nélkül futnak az új Niagara alapú rendszereken.

Storage Titanium T10000 szalagos meghajtó
- Novemberben a Sun bejelentette T10000 nevű vállalati szalagos meghajtójának megjelenését, amely a StorageTek korábbi T sorozatú meghajtóinál is jobb teljesítményt nyújt és nagyobb üzleti értéket képvisel, így a vállalatok számára nagy mennyiségű adat gyors elérését biztosítja nagyon kedvező gigabájtonkénti egységáron.

UltraSPARC IV+ processzor
- A Sun Microsystems szeptember 20-án bejelentette az új UltraSPARC IV+ processzorokkal működő Sun Fire kiszolgálók megjelenését. Az új rendszerek tovább erősítik a UNIX-szerverek világelső gyártójaként (a Gartner Quarterly 2005. második negyedévi szerverpiaci adatai alapján) számon tartott Sun pozícióját, az ügyfeleknek pedig az UltraSPARC processzorok korábbi generációihoz képest akár ötszörös teljesítménynövekedést is kínálnak.

A helyigényen, fogyasztáson és teljesítményen (SWaP) alapuló mutató - A Sun új kvantitatív értékelési rendszert jelentett be, amelyet az ügyfelek az adatközpontok hatékonyságának és a rendszerteljesítménynek az értékelése során alkalmazhatnak. Az új mutató átfogó értékelést nyújt az adatközpontok vezetőinek, mivel egyaránt méri a helyigényt, a fogyasztást és teljesítményt (Space, Wattage and Performance - SWaP). Ez az egyetlen hiteles mérési módszer az ipari szabványú szerverek hatékonyságának mérésére, amelynek képlete: teljesítmény / (helyigény x áramfogyasztás).

Fejlesztői közösség - A Sun bejelentése szerint az UltraSPARC processzortechnológiáját a jövőben nyílt forráskódúvá kívánja tenni. Szintén nemrégiben indította útjára a Sun a legfrissebb fejlesztői eszközét, a Sun Studio 11-et, amelyet külön azért fejlesztettek ki, hogy leegyszerűsítsék a sokmagos és sokszálas rendszerekre történő méretrugalmas 32- és 64-bites alkalmazások fejlesztését.
Kulcsszavak: szerver processzor Sun

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50