Az Intel Core Duo utódja szeptemberben érkezik

Széll Zoltán, 2006. január 12. 13:52
Az Intel alig egy hete jelentette be az első kétmagos mobil processzort, az Intel Core Duo terméket, máris utódjáról, az új mikró-architektúrán alapuló Merom kódnevű lapkáról beszélnek. A Merom új mikró-architektúrára épülnek a következő generációs asztali és szerver lapkák is.
A mobil Merom szeptemberben érkező első változata 2,33 GHz-es órajellel dolgozik, és magába foglalja az Intel EM64T 64 bites technológiát. Az Intel az új processzorral együtt ’Napa64’ néven bevezeti a felfrissített mobil processzor platformot.

Az elmúlt két hétben az Intel a cég történetében egyedülálló széles tartományban vezetett be új processzorokat. A lapkagyártó óriás 10 nappal ezelőtt a CES ’2006 kiállításon jelentette be az Intel Core Duo mobil processzort, amely több mint 230 számítógépben kapható, melyek közül 110, Viiv szórakoztató központ PC. Most az Apple a tervezettnél félévvel korábban jelentette be az első Intel Core Duo alapú mobil és asztali PC-ket. Ezeket a friss bejelentéseket máris az utód – Merom – részletei követik.

Az Intel a Merom lapka bejelentését szeptemberre ütemezte. Az új nagy teljesítményű és energia-takarékos processzort 2005 őszén az ’IDF ’2005 Ősz’ konferencián mutatta be először. Egyes spekulációk szerint a Merom a harmadik negyedév elején (valószínűleg júliusban) érkezik. Az Apple ezt a nagy teljesítmény processzort kívánja használni mobil és asztali gépeiben az x86 architektúrára történő áttérés folyamán. A szeptemberi időpont az Apple számára ugyanis késő volna a gyors áttérés biztosításához, amelyet 2006. végéig be kíván fejezni. A Core Duo ezért csak ideiglenes választás.

Az Intel Core Duo 32 bites processzor, a 64 bites kiterjesztés támogatása több tranzisztort igényel, ami viszont növeli a lapka energia-felvételét. Ez a most bevezetett processzornál már gondot okozott volna. Az Apple számára a 64 bites nagyon fontos, mivel a jelenleg használt IBM és Motorola PC lapkák 64 bitesek és ezért az alkalmazások többsége is 64 bites. Azonban rossz hír, hogy a Microsoft Windows Vista operációs rendszer 64 bites kiterjesztést magába foglaló változata csak valamikor 2007.-ben lesz kapható.

A 2007.-ben érkező Vista és Office képességeit a Merom és a hasonló architektúrán alapuló asztali (Conroe) és szerver (Woodcrest) lapkát tudják majd kihasználni igazán, illetve az új operációs rendszer tudja felszínre hozni majd az új lapkák fejlett képességeit. Az Intel a tervek szerint a Merom „leszármazottjait” 2006. szeptember és 2008. eleje között bocsátja ki.

Ipari források szerint a Merom a Napa64 platform része a Calistoga lapkakészlettel együtt. Az új processzor és lapkakészlet mintái már elkészültek és tesztelik. Az első darabok energia-felvétele azonban a vártnál kicsit magasabb. Az előzetes tesztek felfedték, hogy a Vista operációs rendszer alatt energia-felvétele 5-10%-kal magasabb, mint Windows XP alatt. Az Intel a tervek szerint a Merom lapkát 2,33 GHz-es sebességfokozatban vezeti be, de nem sokkal később jön a 2,5 GHz-es változat is, ha a maximális hőtermelést (TDP) sikerül a kívánt szintre beállítani. A Napa64 platform a Core Duo processzorhoz most bejelentett Napa platform felfrissített változata.

A teljesen új platform a Meromhoz 2007. második negyedévben érkezik. Az új platform kódneve ’Santa Rosa’. A platformot DDR3 memóriához és 1066 MHz-es FSB-hez tervezték, ami nagy grafikus teljesítménynövelést tesz lehetővé és biztosítja a HD videók kezelését. Az ATI 2006. folyamán a mobil platformhoz bevezeti, az RS600 lapkát, az Intel azonban a jövő év végéig hardverben nem támogatja a HD videó dekódolást.

Kulcsszavak: notebook processzor Intel

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50