Flash-alapú gyors boot az Intel új processzorplatformjával

Milkovits Gábor, 2006. február 9. 22:24
Sajtóértesülések szerint az Intel egy olyan új noteszgépes processzorplatformon dolgozik, amelynek gyorsítótárát NAND Flash technológiával kombinálva a cég nagyságrendekkel felgyorsíthatja a PC-k bekapcsolását, illetve az operációs rendszer betöltését.
A Santa Rosa kódnevű új platform az Intel Merom mobilprocesszorán és Crestline kódnevű következő generációs lapkakészletén alapul. A Crestline a mostani 667 MHz helyett 800 MHz FSB sebességet tesz lehetővé, emellett pedig az új Kedron WiFi csipet tartalmazza, amely a 802.11a/b mellett a gyorsabb 802.11n platformot, valamint a WWAN (HSDPA/EVDO) technológiákat is támogatja. A fő újítás azonban a Robson kódnevű technológia lesz, amely NAND flash memóriát alkalmaz a rendszer betöltésére, valamint egyes gyakran használt alkalmazások elindítására. A megoldás a szupergyors indítás mellett energiát is spórol, egyes szakértők szerint akár 15-30%-kal meghosszabbítva a noteszgépek akkumulátorról való működését.

Nem az Intel az egyetlen olyan cég, amely flashmemóriával kísérletezik a PC-k teljesítményének növelésére: a Samsung például nemrég olyan kísérleti merevlemezes meghajtókat fejlesztett ki, amelyek 1 GB flashmemóriával rendelkeznek az ideiglenes fájlok tárolásához és gyorsabb eléréséhez, illetve a gyakrabban használt adatok számára. A Microsoft ugyanakkor tavaly szeptemberben mutatta be „SuperFetch” technológiáját, amely a Windows Vista részeként képes külső perifériás flashmemória-eszközöket kihasználva a PC virtuális memóriáját kiterjeszteni, ezáltal is növelve a rendszer teljesítményét és sebességét.

Az Intel a Merom processzort és valószínűsíthetően a Santa Rosa platformot szeptemberben, a Windows Vistá-val nagyjából egy időben fogja kihozni, 1,83 – 2,33 GHz közötti teljesítménnyel, egy- és kétmagos változatokban.
Kulcsszavak: notebook processzor Intel

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50