Információbiztonsági kutató-fejlesztő központot hozott létre a Kürt

forrás Prim Online, 2006. február 16. 11:06
A Kürt a Veszprémi Egyetemmel együttműködve Információbiztonsági Kutató-Fejlesztő Központot hozott létre, integrált információbiztonsági módszertanok és eszközrendszerek kifejlesztésére.
A központ célja, hogy világszínvonalú, szakmailag és tudományosan megalapozott módszereket, termékeket hozzon létre a hazai és az Európai Unióban mutatkozó piaci igények kielégítésére, fejlesztve ezzel Magyarország versenyképességét. A 3 év időtartamú projekt teljes költségvetése 378 millió forint, amelyhez a konzorcium pályázati forrásból támogatást kapott a Jedlik Ányos Program keretében.

Korábbi közös eredményeikre alapozva a Veszprémi Egyetem Műszaki Informatikai Kara (VE MIK) és a Kürt 2004-ben hozott létre konzorciumot - hazai és nemzetközi kutatóhelyek bevonásával -, melynek eredményeként 2005-ben felállították a VE MIK keretén belül működő Információbiztonsági Kutató-Fejlesztő Központot (IBKFK).

A közös projekt 2005. szeptember közepén indult. Az első feladat eredményei 2006. március végén várhatók. Jelen pillanatban a Kürt a termékek és igények piacfeltárását, a VE MIK pedig a tudományos alaptechnológiák áttekintését és rendszerezését végzi. A kutatások az egyetemi kutatói laboratóriumokban, a karon felállított projektirodában, illetve a Kürt székhelyén folynak. A fejlesztésben 24 szakember vesz részt (kutató-fejlesztők, vezető tanácsadók, PhD hallgatók, projekt- és termékmenedzserek).

A Jedlik Ányos Programot a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal 2005. április 20-án hirdette meg, a pályázatot 2005. augusztus 31-én fogadták el. A projekt költségvetése 378 millió forint, ebből a megítélt támogatás összege 300 millió forint volt - 189 millió forint a Veszprémi Egyetem és 111 millió forint a Kürt számára, a fennmaradó részhez a Kürt 78 millió forint saját erővel járult hozzá. A projekt időtartama 3 év, az összegek felhasználása ennek megfelelően három részletben történik.

Hasonló integrált biztonsági koncepciót eddig csak az Egyesült Államokban kezdeményeztek, így a Kürt a Veszprémi Egyetemmel összefogva nemcsak hazai, de európai tekintetben is az első helyen áll.
Kulcsszavak: k+f Kürt

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14