E-közigazgatási portált adott át Egernek a HP Magyarország

forrás Prim Online, 2006. február 17. 10:54
Az e-közigazgatási rendszert Nagy Imre polgármester és Beck György, a HP Magyarország vezérigazgatója adta át.
Beck György, a HP Magyarország vezérigazgatója a fejlesztéssel kapcsolatban elmondta: a projekt kiemelkedő fontosságú, hiszen egy teljes kistérség lakossága számára ez az első kézzelfogható eredménye az EU-támogatásoknak. Az elektronikus közigazgatás EU-s irányelveinek és szabályozásainak ilyen magas szintű megvalósítása magyarországi és európai viszonylatban is élenjáró eredmény. Eger városa úttörő szerepet vállalt a közigazgatási szolgáltatások megújításában, s ezáltal vonzó befektetési térséggé vált, elősegítve a regionális kiegyenlítődést.

Az előzmény: Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata pályázatot adott be a Gazdasági Versenyképesség Operatív Program 2004. évi 4.3.1. az önkormányzatok információszolgáltató tevékenységének fejlesztése, intézkedése pályázati felhívására, amely pályázatot elnyerte. Az elnyert GVOP pályázat alapján az Önkormányzat közbeszerzési tendert írt ki, a HP Magyarország nyert el nevesített alvállalkozóival, a Minor Holding Rt.-vel, Geoview Kft.-vel és a Delta Elektronik Műszaki Kft.-vel közösen. A szerződéskötésre és egyben az EGORA nevű projekt indítására 2005. január 7-én került sor.

A szerződés keretében a HP informatikai alkalmazásokat vezetett be a képviselőket kiszolgáló rendszer, az elektronikus közbeszerzés, a szociális funkciók, az ipari és kereskedelmi folyamatok, a közterület-felügyeleti, a szabálysértési, valamint az építéshatósági ügyek támogatására. Az átadásra kerülő rendszer másik fontos eleme lesz az "integrált önkormányzati közigazgatási keretrendszer", amely megteremti az egységes irat és ügyiratkezelést, mivel több csatornából (papír és közigazgatási portál) képes iratokat fogadni, azokat egységes módon kezelni.

A lakosság számára legszembeötlőbb változás a városi portál (www.eger.hu) megújulása. A megújult portál a város mindennapi életével kapcsolatos eseményeken és turisztikai információkon túl lehetőséget teremt arra, hogy az állampolgárok bizonyos ügyeiket elektronikus úton intézhessék. Az induláskor tíz ügyet lehet teljesen elektronikusan intézni, de ezek száma folyamatosan bővülhet, mert a rendszer tartalmazza a fejlesztéshez szükséges fejlesztőeszközt.

A jelenleg elektronikusan intézhető ügyek:



  • Fakivágási engedély iránti kérelem
  • Kérelem urnahely használatára
  • Közterület bontási kérelem, közútkezelői hozzájárulás
  • Tulajdonosi (és közútkezelői) hozzájárulás közterületen létesítmény elhelyezéséhez
  • Igénybejelentés közterületen tartandó rendezvényekre
  • Közterület eltérő használata
  • A korlátozott forgalmú belvárosba és a várzónába való behajtás iránti kérelem
  • Kérelem hatósági bizonyítvány kiállításához
  • Kérelem túlfizetés visszautalására
  • Kérelem taxiállomás használatára



Ahhoz, hogy valaki elektronikusan ügyet indíthasson, a portálon keresztül kezdeményeznie kell a regisztrációt, amelyhez mindössze egyszer kell az Okmányirodába személyesen befáradnia.

A rendszer a hivatalban telepítendő számítógépeken kívül elérhető lesz nyilvános terminálokról is, amelyek lehetővé teszik az otthon vagy munkahelyen számítógéppel nem rendelkező lakók és vállalkozások számára is a magas szintű szolgáltatások igénybe vételét.

A projekten belül került sor a www.eger.hu portál leváltására egy olyan új szoftverrel, mely képes együtt dolgozni azzal a rendszerrel, melyet a projekt keretén belül került kialakításra. Ezáltal a portál már nem csak a hagyományos funkciókat, hanem közigazgatási feladatokat is ellát.

  • Ügyleírások. Elkészült minden iroda hatósági ügyeinek leírása, amelyek egységes formában megtekinthetők. Így az állampolgároknak az ügyintézést nem a hivatalban kell kezdeniük, hiszen weboldalainkról az adott ügy elintézéséhez minden tájékoztatást megkaphatnak. Ugyanitt az ügyintézéshez szükséges dokumentumok és útmutatók is letölthetők, melyet így előre ki lehet tölteni, ezáltal az ügyintézésre fordított idő csökkenthető.
  • Településszerkezeti terv. A megújult portálon a teljes településszerkezeti tervet letölthető.
  • Térinformatika. A projekt keretében megújult a térinformatikai rendszer is. A portál ennek egy szeletébe is betekintést nyújt - az egri ingatlanok helyrajzi számai interaktív módon lekérdezhetők.
  • Elektronikus ügyintézés. Azon ügyek esetében, melyek lehetővé teszik a teljesen elektronikus ügyintézést (nem igényelnek személyes megjelenést, nem szükséges egyéb dokumentumok beadása), az állampolgárok távolról is elindíthatják azokat. Ennek igénybe vételéhez azonban először egy regisztrálni kell - a hivatalnak ugyanis azonosítania kell ügyfelét. A regisztráció egyszeri személyes megjelenést igényel, melyet az Okmányirodában kell megtenni.
  • Közbeszerzési rendszer. Az induló szakrendszerek egyike a közbeszerzési rendszer, mely szintén információt juttat a portálra. Így látható, hogy milyen beszerzéseket tervezünk, melyek valósultak meg, és erre alapozva mindazok a vállalkozások, akik valamelyik beszerzésben érintettek lehetnek, elektronikus úton értesítést kapnak erről.
  • Hírlevelek. A Polgármesteri Hivatal irodái bármilyen témakörben készíthetnek hírlevelet, melyre bárki feliratkozhat. A hírlevelekkel a folyamatos tájékoztatás és értesítés gyorsabbá és gyorsabbá vált.
  • Folyamatos információkövetés. Azon oldalak esetében, ahol a folyamatosan megjelenő tartalmak indokolják, a látogatók értesítést kérhetnek a változás tényéről. Így nem szükséges ezeket időről-időre ellenőrizni, a rendszer automatikusan tájékoztat arról.
  • Közgyűlési rendszer. 2006-tól a közgyűlés nyilvános dokumentumai, és a határozatok ezen a felületen keresztül olvashatók, abban a keresési feladatok is elvégezhetők.
  • Idegenforgalmi portál. Az idegenforgalom szempontjából fontos, hogy a városba látogatók számára hasznos információkat tartalmaz az oldal.
  • Szálláshelyek és más, az idegenforgalom segítése szempontjából fontos szolgáltatások. A hivatal támogatni kívánja az egri vállalkozások internetes megjelenését is. Ezért első lépésként a szálláshelyek adatai váltak elérhetővé, amelyet más területek is követnek.

E-közig ROVAT TOVÁBBI HÍREI

AGV-k: a vezeték nélküli evolúció

Ismerje meg, hogyan emelték a HMS Networks a vezeték nélküli technológiákban szerzett szakértelme és az Anybus termékei a Mercedes-Benz vezető nélküli szállítórendszer (AGV) flottáját egy magasabb szintre.

2024. április 22. 09:55

A Thermaltake bemutatja első Bumblebee (dongó) színű termékét

A Thermaltake, a prémium toronyházak, hűtések, gamer perifériák és nagy teljesítményű memóriák piacán vezető PC-komponens márka bejelentette a The Tower 200 Bumblebee Mini toronyházat, egy új színű változatot a közkedvelt The Tower sorozatban. A Tower 200 egy mini-ITX toronyház függőleges kialakítással és kivételes hűtési hatékonysággal. Bár ez a ház kompakt méretű, egy 4090-es grafikus kártya és egy 280 mm-es radiátor is elfér benne. Az új élénk sárga árnyalat hozzáadásával a The Tower 200 sorozat már hat színben kapható: fekete, Snow, Turquoise, Racing Green, Matcha Green és Bumblebee, így könnyedén kiválaszthatod a stílusodhoz illő The Tower 200-at.

2024. január 2. 12:10

Magyarországon is elkezdték blokkolni az AI robotok hozzáférését a weboldalak

Felmérésünk szerint az 1000 legolvasottabb magyar weboldal nagyjából 1%-a blokkolja a mesterséges intelligencia robotok hozzáférését tartalmaikhoz. Világszinten ez az arány már 20% felett jár, de Magyarországon is növekedés várható.

2023. október 12. 16:11

Gyerekszobától a tanteremig – Két nap a digitális tudatosságért

Mit jelent a digitális szülőség a XXI. században? Hogyan tudjuk online is biztonságban gyerekeinket? Milyen eszközkészlettel tudjuk elősegíteni, hogy élmény legyen a tanulás? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ az a kétnapos esemény-sorozat, melyet a digitális tudatosság jegyében szerveznek a Magyar Telekom székházban.

2022. október 13. 12:55

Érik a forradalom az alkalmazásfejlesztésben

Az IT-szektorban tomboló munkaerőhiány nem új keletű probléma: miközben jelenleg az USA-ban közel 1 millió betöltetlen pozíció van a területen, a hazai GDP csaknem 20%-át adó digitális gazdaság a kivándorlással, a kisadózó vállalkozásokat érintő szigorításokkal és az alapfokú oktatás kapcsolódó hiányosságaival küzd. Mindezt tetézi a járvány alatt pánikszerűen felpörgő digitalizációs igény, hiszen nagyságrendileg ötször több megrendelés érkezik manapság a fejlesztő cégekhez. 

2022. október 4. 17:08

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50