A gépírás vége? - Magyarországon fejleszteti szoftverét a Philips

forrás Prim Online, 2006. április 4. 12:55
Évek óta Magyarországon folynak a Philips digitális diktafon és beszéd-felismerési szoftverrendszerének egyes fejlesztési fázisai. A programozási munkálatokat a MultiSoft Számítástechnikai Kft. végzi. A cég az idén a diktafonrendszer alapszoftverének teljes fejlesztését átvette a holland vállalattól. Magyarország a számítástechnikai ágazatban korábban elveszített kedvező pozícióját az informatikai outsourcing célországaival folytatott versenyben tudja csak visszaszerezni. Ilyen versenytársnak számít például India.
A MultiSoft Kft. évek óta fejleszt külföldi megrendelésre. A Philips professzionális diktafonrendszeréhez és beszédfelismerési programcsomagjához a magyar cég készítette el a munkafolyamat-vezérlő alkalmazásokat, de ezentúl a digitális diktafonrendszer további elemeit is a hazai vállalkozás fejlesztheti tovább – számolt be az új megbízásról Kelemen Gábor, a cég ügyvezetője. Emellett a beszédfelismerési rendszer magja továbbra is a Philipsnél marad, a hanganalizálás ugyanis már külön tudományágnak tekinthető.

A holland óriás célja, hogy olyan szoftverrendszert hozzanak létre, amellyel a diktálással dolgozó szakmákban (például orvosok, jogászok) a fáradtságos gépelési feladatokra ne kelljen embereket alkalmazni, hanem a számítógép felismerje a rögzített hangot, s azokat a felhasználó már készen leírva kapja vissza. A MultiSoft a munkafolyamatokat irányító alkalmazásokat illeszti a rendszerhez.

A professzionális, digitális diktafonrendszerek már ma is jobb minőséget, rugalmasabb kezelhetőséget, könnyebb visszakereshetőséget, így biztonságosabb hangkezelést eredményeznek. A legnagyobb előrelépés azonban az lesz, ha a rögzített hanganyagot a számítógép nagyrészt önállóan lesz képes írásos formába önteni. Így például egy kórházban, vagy egy bírósági tárgyaláson nem kellene megvárni a dokumentumok kézi gépelését, gyorsabb lehet az átmenő forgalom, ezzel az intézmények kevesebb munkaerő ráfordításával ugyanannyi idő alatt több ügyfelet szolgálhatnak ki.

A MultiSoft árbevételében jelentős, mintegy 250 millió forintos forgalmat jelent a bérprogramozás. A tavaly 430 millió forintos árbevételt elérő cég idén 30 százalékkal magasabb, 550 millió forintos eredményre számít, s munkatársainak száma 25 százalékkal bővül. A növekedést a Philipstől kapott megbízás, más külföldi bérszoftver-fejlesztési munkák elnyerése és a vállalatirányítási szoftverágazat (ERP) fejlődése alapozza meg – mondta el a cégvezető.

A jövőbeni fejlődés egyik kulcsterülete tehát az úgynevezett offshore outsourcing, az informatikai és az ITES (IT Enabled Services) területeken, mint például call-center, számviteli, HR, stb. funkciók külföldről való ellátása. Az offshore outsourcingnak nagy szerepe volt Írország és India gazdasági felemelkedésében a 90-es években, és ma is ez a két ország a vezető ezen a területen.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50