Microsoft Management Summit 2006

forrás Prim Online, 2006. május 2. 19:45
Bob Muglia, a Microsoft Szerver- és Fejlesztőeszközök üzletágának vezetője a 2006-os Microsoft Management Summit keretében, több mint 3000 IT szakemberhez és döntéshozóhoz intézett beszédében rámutatott, hogyan tehetnek többet az emberek a szoftverek segítségével saját vállalatuk működésének és eredményeinek javítására. Muglia külön kiemelte azt a fejlődést, amelyet a Microsoft a Dynamic Systems Initiative (DSI) keretében vitt véghez. A kezdeményezés a Microsoft az irányú elkötelezettségét fejezi ki, hogy segítse ügyfeleit abban, hogy magasabb üzleti értéket teremthessenek az automatizálás, az erőforrások rugalmas felhasználása valamint a tudás által irányított folyamatok révén.
Iparági együttműködés a komplexitás kezelésében

A vállalatok arra törekszenek, hogy a rugalmasság növelése mellett csökkentsék a költségeket; az önmenedzselő dinamikus rendszerek irányába történő fejlesztések ennek megfelelően az ügyfelek kezébe adják a komplexitás kezeléséhez szükséges eszközöket, csökkentik az infrastruktúra költségeit, és menedzsment szempontból is átjárható rendszereket teremtenek meg. A DMTF ma bejelentette, hogy a WS-Management specifikációt elfogadták, és előzetes szabványként fogják publikálni. A DSI platformfüggetlen kezdeményezéssé történő alakítása létfontosságú, mivel egy elfogadott specifikáció közös lehetőséget biztosít valamennyi heterogén rendszer számára, hogy együttműködhessenek a rendszermenedzsmentben.

A Microsoft tovább erősíti a System Centert


A Microsoft Management Summiton a Microsoft ismét megerősítette elkötelezettségét a System Center termékcsalád iránt, ami az iparág-szerte elfogadott IT Information Library (ITIL) üzemeltetési módszertan köré építkezik. Az egyre bővülő System Center termékcsalád valamennyi rendszermenedzsmenttel kapcsolatos tevékenység egyszerűsítésére és átláhatóbbá tételére törekszik.

A már meglévő System Center szoftverek stabil alapjaira építve számos termék, új kiadás és frissítés látott napvilágot az elmúlt évben, köztük a System Center Data Protection Manager, a System Center Capacity Planner, és a Systems Management Server 2003 R2, valamint egy sor új vagy frissített menedzsment-csomag a Microsoft Operations Manager (MOM) 2005 számára.

A Microsoft szintén most jelenttette meg a System Center Reporting Managert, amely egy egységes, könnyen áttekinthető felületen integrálja a MOM-on és a Microsoft Systems Management Serveren (SMS) keresztül érkező jelentéseket. A Microsoft System Centerrel kapcsolatos terveit az is jól szemlélteti, hogy a MOM és az SMS következő verzióját már új néven vezetik be a piacra. A MOM „v3” a System Center Operations Manager 2007 nevet kapja majd, míg az SMS ”v4”-et System Center Configuration Manager 2007-nek fogják nevezni. Ha az ügyfelek két vagy több System Center terméket vagy megoldást használnak, interoperabilitást, szoros integráltságot valamint több értéknövelt képességet is kapnak, amelyek a termékeket külön-külön használva nem lennének elérhetőek. A termékeket és megoldásokat a Microsoft továbbra is moduláris rendszerben kínálja, amely lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy rugalmasan választhassák ki a különböző szoftvereket, miközben részesülnek a több System Center szoftver párhuzamos használatából származó előnyökből is.

Muglia bejelentette továbbá, hogy egy olyan új szoftver is megjelenik a System Center részeként, amit jelenleg csak „Service Desk”-nek hívnak. Ebben a termékben két kulcskomponens áll majd rendelkezésre: egyrészt képes lesz az IT életciklus körüli munkafolyamatok szabályozására és automatizálására a legfontosabb ipari szabványok és módszertanok mentén, illetve elérhetővé válik általa egy a konfiguráció-menedzsment adatbázis (CMDB) is, amivel az informatikai infrastuktúra hadver és szoftverleltára, valamint azok változásai követhetőek nyomon. A Microsoft stratégiájával szinkronban, miszerint a tudást modelleken keresztül kell megragadni, a System Center Service Desk a legfontosabb ITIL-alapú folyamatokhoz igazodva munkafolyamat-sablonokat is tartalmaz majd. A szoftver jelentős mértékben integrálódik System Center Operations Managerhez és System Center Configuration Managerhez is.

A Microsoft ezen kívül bejelentette a Windows PowerShell, korábbi nevén MONAD ütemtervét. A Windows PowerShell egy hatékony adminisztratív parancssor és script környezet. Ez év utolsó negyedévében ingyenesen letölthető lesz az interneten.

Bejelentették azt is, hogy a Microsoft Exchange következő verziója lesz az első olyan Microsoft alkalmazás, ami PowerShell-en alapuló, új automatizáló képességekkel rendelkezik majd. A szoftver megjelenésekor a Microsoft Exchange Server 2007 nevet fogja viselni. Ezen kívül a System Center Operations Manager 2007 jelentős része szintén a PowerShell-en alapul. Az Exchange Server 2007-ben található Exchange Management Shell a PowerShell technológia segítségével képes lesz arra, hogy az IT-adminisztrátoroknak értékes órákat takarítson meg azáltal, hogy lehetővé teszi számukra a rutinszerű és ismétlődő feladatok automatizálását, scripelését.

A fentieken kívül az Exchange Server 2007 – amely előreláthatólag 2006 végén, vagy 2007 elején jelenik meg -, tartalmazza majd az Exchange Management Console nevű grafikus felülettel rendelkező konzolt is, amely teljes egészében az MMC 3.0-ra, illetve funkcionalitását tekintve a PowerShell-re épül, és az adminisztrációs műveletek hatékonyabb megoldásában vesz részt.

Sajtóközlemény
Kulcsszavak: Microsoft ügyvitel

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36