Új LCD monitorok az EIZO-tól

forrás Prim Online, 2006. június 5. 10:36
Az EIZO Magyarországon is bejelentette a márciusi IPEX-en (Birmingham, Nagy-Britannia) bemutatott új CE (Creator Edition) termékvonalának első két tagját.
A 24 hüvelykes CE240W és a 21 hüvelykes CE210W a cég ColorEdge színkalibrált LCD monitoraihoz csatlakozva az EIZO CG (Color Graphics) termékvonalába illeszkedik. A CE ez utóbbi termékvonal előnyeit "szélesvásznú" képernyőformátum mellett 10 bites hardverkalibrációs lehetőséggel toldja meg, a 8 ms-os (középtónusú) válaszidő pedig az új sorozat tagjait mozgóképes - például videószerkesztés és 3D CAD - alkalmazásokhoz is ideálissá teszi.

A 10 bites hardver kalibráció a mind népszerűbb 16:10-es képernyőformátumban régen várt alternatívát jelent a szoftverkalibrációs termékekkel szemben a kreatív - grafikai tervezéssel, nyomdai előkészítéssel, videó szerkesztéssel és digitális fényképezéssel foglalkozó  szakemberek számára. A ColorEdge CE típusok esetében a kalibráció sokkal inkább magán a monitoron, mintsem a számítógép grafikus kezelőfelületén keresztül történik. Ennek eredményeképpen a művelet során nem vész el színárnyalat, s sokkal pontosabb a képernyőn visszaadott szín.

A tökéletes színhűség elérésére azonban az EIZO minden egyes ColorEdge CE240W és CE210W monitort gyárilag is kalibrál Japánban. Ehhez 0-255 között valamennyi színtónust megmérik, majd a monitor 10 bites Look-Up Table-jének felhasználásával kiválasztják a 2.2 gamma értéknek legjobban megfelelő árnyalatokat. A mérés eredményét valamennyi készülékhez mellékelik.

Azért, hogy a kalibráció minél egyszerűbben és pontosabban legyen elvégezhető, az EIZO saját szoftvert fejlesztett ki ezekhez a modellekhez - a ColorNavigator CE-t. A felhasználó feladata itt csupán annyi, hogy megadja a fényesség, a fehérpont és a gamma kívánt értékét. A ColorNavigator egy mérőeszközzel működik együtt, s közvetlenül a monitor 10 bites Look-Up Table-jét hasznosítva öt percnél gyorsabban elvégzi a pontos kalibrációt. Ezt követően a szoftver a beállítási értékeket elmenti egy ICC profil formájában. A program emellett "fekete szint beállítás" (csak digitális jel) és "környezeti fénymérés" funkciókkal is szolgál. A monitorokhoz adott ColorNavigator CE szoftver támogatja többek között a GretagMacbeth Eye-One, az X-Rite MonacoOPTIX és a ColorVision Spyder 2 kalibrációs eszközeit.

A "szélesvásznú" formátum a CE240W esetében 1920x1200-es, a CE210W esetében pedig 1680x1050-es alap képfelbontást eredményez. A 16:10-es oldalaránynál a szokásos 4:3 oldalarányú monitorokkal összehasonlítva sokkal szélesebb a képernyőfelület, ezért megnyitható egy teljes oldalpár, s a képernyő szélén van hely az eszközpaletta átfedés nélküli megjelenítésére is.

A beépített, nagy teljesítményű, EIZO-fejlesztésű ASIC áramkör (Application Specific Integrated Circuit) 14-bites színfeldolgozással dolgozik, s rendkívül sima szürkeskálás renderelést tesz lehetővé. Az eredmény: sokkal részletgazdagabb kép, különösen a sötétebb részeken.

Az új monitorok formatervezői a kényelmes és könnyű használatot tartották szem előtt. Az EIZO ArcSwing 2 állványon például ívelt pálya mentén szabályozható a magasság: a képernyő a felső állásban közel szemmagasságba kerül, alsó állásában viszont  az olvasás természetes pozícióját követve  egy kézben tartott könyvnek megfelelő szöget zár be. A képernyő az állványon 172 fokban el is fordítható, így könnyen megmutathatjuk a képet a közelben ülőknek, vagy nem szükséges felállnunk vagy nyújtózkodnunk, ha el akarjuk érni a monitor hátsó részén elhelyezett csatlakozókat. Az elektrosztatikus, érintésérzékeny vezérlőelemeknek köszönhetően a monitor előlapja tökéletesen sík, a működtetés pedig megbízható. Az új monitorokon - windowsos és Macintosh PC-k mind analóg, mind digitális jeleinek fogadására alkalmas  kettős DVI-I bemenetet, illetve USB 2.0 csatlakozót is kialakítottak.

A ColorEdge CE240W és CE210W május végétől rendelhető Magyarországon, a monitorok fehér/ezüst kombinációjú vagy fekete házzal kaphatók.
Kulcsszavak: monitor Eizo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14