A FIFA hálózata Juniper Networks védelem alatt

forrás Prim Online, 2006. június 30. 12:12
Mivel az egész világ a Németországban zajló futball VB-t kíséri figyelemmel, megbocsátható, hogy kevesen figyelnek fel arra az adat/hangátvitel rendszerre, amely összeköti a 12 stadionban dolgozó FIFA alkalmazottakat egymással és biztosítja részükre a szükséges információkat az események pontos levezényléséhez. A 12 stadiont egymással, és az internettel összekötő szélessávú rugalmas IP rendszer létrehozása nagy feladat volt.
Az Avaya cég, aki IP telefonrendszer specialista és egyben a világbajnokság egyik szponzora is, meg kellett hogy várja a németországi futball idény végét, hogy telepíthesse a szükséges eszközöket a stadionokban. Ez viszont lehetővé tette, hogy elegendő időt szánjanak a rendszer laboratóriumi körülmények közötti ellenőrzésére, mondta Doug Gardiner az Avaya VB - program programigazgatója. „Bár volt némi kábelezési illetve kapcsolati problémánk, a rendszer április közepe óta működik,” mondta Gardiner.

A négy évvel ezelőtt Japánban rendezett futball VB részére szintén az Avaya cég biztosította az infrastruktúrát és a két VB-re összességében 25 millió angol font értékben szállított berendezéseket.

A német stadionok mindegyikébe összesen kb. 1 000 hálózati csatlakozást-, a nagyobb berlini és a müncheni stadionokban — ahol a FIFA vezetősége is megtalálható —, közel 300-400 IP telefont is telepítettek.  802. 11g WiFi technológiával oldották meg a majdnem az egész stadiont lefedő vezeték nélküli hozzáférést.

„A rendszer lelkét jelentő műszaki központok egy-egy stadion két különböző oldalán találhatók. Ha valamilyen előre nem látható esemény következne be, például  tűz ütne ki, akkor az nem  befolyásolná a rendszer működését,” mondta Gardiner. „Ugyancsak nagy figyelmet fordítottunk a rendszer hibatűrési százalékának növelésére és a WAN távolsági hálózat redundáns működésének biztosítására.”

„Az útválasztók és a belső adatkapcsolók között monó vagy multimódusú optikai összeköttetés került kiépítésre, attól függően, hogy milyenek a helyi adottságok az adott stadionban. Minden stadionba két különböző telefonközpontból és különböző kábelrendezőkön érkezik a 34 Mbps WAN összeköttetés,” mondta Gardiner.

Az Avaya cég szállította a teljes IP telefónia rendszert, valamint a vezetékes- és a vezeték nélküli elérési pontokat. A Juniper Networks szállította a tűzfalakat, amelyek ellenőrzik a felhasználói hozzáféréseket és végzik az azonosítást. Az Extreme Networks biztosította a gerinchálózati LAN kapcsolókat, amelyek a stadionokat a Deutsche Telecom hálózatán keresztül kötik össze.

A mobilitást a Citrix alkalmazásai biztosítják, amelyek közül egy a mérkőzések aktuális állását/eredményeit továbbítja az Avaya IP telefon készülékek kijelzőjére.

A Polycom a desktop videokonferencia alkalmazásokat biztosítja, az Aimetis cég szoftvere pedig a hálózaton keresztül vezérli a 80 IP biztonsági kamerát.

Ezen túl több mint 200 000 FIFA alkalmazottat kell a rendszerben felhasználóként létrehozni, hogy hozzáférjenek az email, internet és VoIP szolgáltatásokhoz.

A bajnokság megkezdése előtt a rendszer teszt jelleggel több mint 4.2 TB adatot továbbított és Gardiner feltételezi, hogy mire a 32 csapat egyike elnyeri a győztesnek kijáró kupát, az adatok mennyisége elérheti 20 TB-ot.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

2024. április 29. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50