Új CPU aljzat az Intel Santa Rosa platformhoz

Széll Zoltán, 2006. július 10. 11:47
A legújabb Intel mobil úti-térképen új mobilprocesszor csatlakozó aljzat – ’Socket P’ – bukkant fel. A Socket P az Intel következő generációs Santa Rosa mobil platformjának része és folytatódik az ún. ’lábrács-tömb’ alapú aljzat „pályafutása”, amely eltér az asztali processzorokhoz használt aljzattól. Ezért a ma használt Socket M aljzat nem kompatibilis a Socket P-vel. A Socket M és a Socket P processzorok között a legalapvetőbb különbség, hogy az utóbbiban az A1 és A2, míg az előbbiben az A1 és B1 kivezetés nincs felhasználva.
Az Intel a Socket P-vel vezette be a „sarok gömb” feláldozását, így növelve a különbséget a Socket M-hez képest. A vállalat ezzel jelzi, hogy a Socket P nem kompatibilis a Napa platformhoz fejlesztett Intel Core 2 Duo és az Intel Core Duo T2500 processzorokkal.

Az Intel a tervek szerint 2007 első felében vezeti be a Santa Rosa platformot az új Socket P alapú Core 2 Duo processzorokkal. A Santa Rosa az Intel sikeres Centrino mobil platformjának következő fő revíziója, amely új lapkakészletet is magával hoz, és magába foglalja az Intel Robson technológiát. A Santa Rosa szíve az új ’Crestline GM965 Express lapkakészlet negyedik generációs integrált grafikus maggal, amely az Intel GMA X3000 leszármazottja és az asztali G965 Express lapkakészletben található.

A Socket M élete még felfelé ível. Az Intel még a Santa Rosa jövő év elejei bevezetése előtt augusztusban kibocsátja a Merom processzort, amely a jelenleg használt 945M és 945GM lapkakészletekkel dolgozik együtt. Az augusztusi akciót az Intel Napa „frissítésnek” nevezi. A Napa frissítéseként az Intel az első generációs Merom lapkákat vezeti be, amelyeket noteszgépekben használnak majd olyan BIOS-szal, amely támogatja az új mikró-kódokat.

Kulcsszavak: notebook processzor Intel

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50