AVCHD 8 cm-es duplarétegű DVD-re rögzítő kamera a Sonytól

Kiss Ádám Zoltán, 2006. július 20. 20:47
A Sony és a Panasonic által bevezetett AVCHD formátumot elsőkét használó kamerát jelentetett meg a Sony, az apróság a következő generációs kéklézeres DVD-knek megfelelő felbontásban rögzíti felvételeit speciális 8 centiméteres DVD lemezekre.
A két japán elektronikai óriás érzékelve a hagyományos DVD hátrányait, kifejlesztette AVCHD rendszerét. A ma használatos DVD-k egyik hátránya, hogy méretük túlságosan nagy a kis kézikamerákhoz képest, másrészt az általuk biztosított felbontás nem lesz elegendő a majdnem kétszeres felbontású következőgenerációs HD tv-k és a hozzájuk szabott Blue-ray illetve HD DVD-khez. A kérdés az volt, hogyan lehet ezt a problémát feloldani, és a még gyerekcipőben járó kéklézeres DVD kihagyásával, ráadásul a méretek csökkentésével biztosítani a megfelelő felbontást.

A két cég megoldása szerint egy hagyományos elven működő piroslézeres korongra rögzítenek, mely a megszokott 12 centiméter helyett mindössze 8 centiméter átmérőjű. A kapacitásproblémákat kétrétegű lemez alkalmazásával oldották meg. Az eredmény először élőben a Sony HDR-UX1-ben mutatkozik be, mely szeptemberi piacradobásakor 1400 dollárért 1080i felbontásban képes egy órányi videót rögzíteni.
Kulcsszavak: kamera Sony

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Toronyház nyolcszögletű prizma kialakítással és vízszintes elhelyezhetőséggel

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkája bejelentette a The Tower 300 mikro toronyházat. A The Tower sorozat az egyik legnépszerűbb termékcsalád, ami az ikonikus függőleges toronyház-kialakításáról ismert. 

2024. május 10. 17:44

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36