Bepillantás a Mac OS X "Leopard" Server újdonságaiba

forrás Prim Online, 2006. augusztus 10. 17:44
Az Apple éves nemzetközi fejlesztői konferenciája megnyitóján először engedett bepillantást a szoftverfejlesztők szélesebb körei számára a világ egyik legkönnyebben üzemeltethető kiszolgáló operációs rendszere, a Mac OS X készülő legújabb, “Leopard“ Server fantázianevű változatának újdonságaiba. A Mac OS X Server operációs rendszer várhatóan 2007 tavaszán kiadásra kerülő új változata számtalan új szolgáltatást kínál egyebek között natív 64-bites szoftver komponenseket, melyek kihasználják az új Intel-alapú Mac kiszolgálók teljesítményét. A kiemelkedő újdonságok között érdemes kiemelni az új iCal kiszolgáló modult, a beépített wiki kiszolgálót és a Spotlight Server komponenst.
A Leopard Server a kisvállalkozások számára is lehetővé teszi, hogy nagyvállalati színvonalú informatikai infrastruktúrát élvezzenek, külön IT részleg felállítása nélkül, a rendkívül egyszerű, áttekinthető kezelőfelületnek köszönhetően. Minden főbb komponense így az Apache 2, MySQL 5, Postfix, Cyrus, iChat server és QTSS modulok is natív 64- bites kódot tartalmaznak, így képes kihasználni a legújabb hardver architektúra kínálta teljesítmény-többletet, de támogatja a 32-bites modulok futtatását is.

Az új iCal kiszolgáló komponens a nyílt CalDAV szabványra épül, így más fejlesztők naptár-programjaival is képes együttműködni. Az új Spotlight Server modul lehetővé teszi a Spotlight technológia intuitív tartalom-szerinti kereső szolgáltatásának kiterjesztését a hálózati kötetekre is.

A Mac OS X “Leopard" Server további újdonságai közül érdemes kiemelni a fürtözhető levélkiszolgálót, mely Xsan rendszerekkel is képes együttműködni kiemelkedően nagy forgalmú levelezőrendszerek esetén, a 3GPP technológiára is felkészített, új QTSS 6 kiszolgáló modult, valamint a GoogleTalk és más XMPP rendszerekkel is együttműködni képes iChat Server 2 komponenst.

Az Apple webhelyén folyamatosan további részletek ismerhetők meg a Mac OS X Server operációs rendszer tavasszal megjelenő új változatával kapcsolatban.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14