Idén piacra kerülhetnek az első 1 terabájtos merevlemezek

Milkovits Gábor, 2006. augusztus 15. 20:13
A Hitachi szerint még az idei évben forgalomba kerülnek az első olyan asztali PC-kbe szánt merevlemezes meghajtók, amelyek 1 terabájt, azaz ezer gigabájt adatot képesek tárolni.
Bill Healy, a Hitachi háttértár-technológiákért felelős alelnöke szerint az otthoni szerverekbe, vagy mezei PC-kbe való 3,5”-es, 1 terabájtos eszközök iránt lesz megfelelő kereslet. A cég jelenlegi csúcsmodellje a kategóriában 500 GB-os, de a versenytárs Seagate már forgalmaz 750 GB-os egylemezes, illetve 2 x 500 GB-os dupla merevlemezes meghajtót is. A merevlemezeken tárolt adatsűrűség átlag kétévente megduplázódik, és az új technológiáknak, például a már alkalmazott függőleges adatrögzítésnek köszönhetően ez valószínűleg még évekig így is marad. Jelenleg látszólag viszonylag kevés felhasználónak van ténylegesen szüksége 1 terabájtos háttértárra, ám a nagy helyigényű tartalmak, például a nagyfelbontású (HD) mozgóképek elterjedésével ez a helyzet is folyamatosan változik. Nem véletlen, hogy elsősorban japán gyártók valószínűleg beépítik majd a nagykapacitású merevlemezes meghajtókat HD televíziókba és videofelvevőkbe is.

Idén szeptember 13-án lesz 50 éve, hogy az IBM megalkotta az első mágneses adattároló lemezt, a RAMAC-ot, amelynek 50 darab 24 inch-es tányérján 5 MB tartalom fért el. Manapság már a kisméretű, 1 inch-es merevlemezes meghajtók is ennél nagyobb kapacitással bírnak, Healy szerint pedig a jövő hasonló mértékű fejlődést produkál majd.
Kulcsszavak: Hitachi winchester

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14