Doktori disszertációkra utaznak a zsarolók

Genda Csongor Zoltán, 2006. augusztus 25. 07:57
A német Szövetségi Információstechnológiai Biztonsági Hivatal (BSI) képviselői közleményben hívták fel a figyelmet az államvizsga-dolgozatok, valamint doktori disszertációk elrablására specializálódott online bűnözőkre.
Ezek szerint a hackerek egy csoportja az efféle roppant szellemi értéket képviselő dokumentumokra utazik, amelyeket az úgynevezett Ransomware programjaikkal túszul ejtenek, aztán pedig csak váltságdíj fejében hajlandóak visszaszolgáltatni a szóban forgó fájlokat jogos tulajdonosaiknak. A BSI azonban  azt ajánlja az áldozatoknak, hogy semmi esetre se fizessék ki a zsarolók által követelt pénzösszeget, mivel igen kevés az esélye annak, hogy az érintettek ezek után visszakapják adataikat, ráadásul csak még jobban kiszolgáltatnák magukat a bűnözőknek a banki átutalást követően.

A biztonsági megoldásokat szállító cégek szakemberei nagy erőkkel dolgoznak a különböző kulcsolási kódok visszafejtésén, azonban a hackerek mindig egy lépéssel előttük járnak, és egyre hosszabb és bonyolultabb RSA-titkosítási megoldásokat alkalmaznak.

A BSI szerint az egyetlen megoldást csakis az jelentheti, ha a felhasználók rendszeresen lemezre mentik fontos adataikat, hogy az efféle túszejtő akciók esetén ne érje őket nagy kár.
Kulcsszavak: hacker

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55