HP: az eddigi legnagyobb szerverportfólió-megújulás

Kovács Attila, 2006. szeptember 27. 13:00
A HP a mai napon hazánkban sajtótájékoztató és szakmai nap keretében mutatta be  ProLiant G5, illetve C-osztályú (blade) szervercsaládjának most bejelentett  rendszerek esetében máris kapható legújabb tagjait. A sajtótájékoztatón a HP Magyarország szakemberei, Molnár János és Varsányi András értékelték az újdonságokat, amelyekről a www.hp.hu/blade oldalakon lehet részletesen tájékozódni.
A részletek előtt néhány általánosabb megjegyzéseiket idézzük vissza.A most bejelentett BladeSystem rendszerek a HP pengeszerverek 3. generációját jelentik: "egyetlen infrastruktúra egyben menedzselve", alacsony fogyasztás, tovább javított menedzselhetőség, esetlegesen magasabb a beszerzési ár, de az új pengék TCO jellemzője és ROI-ja kisebb lett. A c-osztályú új blade rendszerek újgenerációs adatközpont architektúrával rendelkeznek. A darabszámot illetően a HP globális forgalmának 10, magyarországi forgalmának 13 százalékát teszik már ki a pengeszerver-eladások. Különösen kiemelhető egyedi újdonság az új c-osztályú HP blade-ekben a virtuális összeköttetési architektúra és a felügyelet. Fontos, hogy főleg a kkv szektor részére a HP időközben a p-osztályú pengeszervereit is to vábbfejleszti (a legújabb c-osztályúakat pedig elsősorban a felsőkategórás alkalmazásokhoz ajánlják).

További  c-osztályú blade technikai elsőségek: virtualizált erőforráskezelés, integrált szerver+tároló architektúra, tápellátási egységek leállítás nélküli cseréje, mégpedig előlről; a 460 és 680 jelű rendszerek már most, a 465, 685 (A MD-processzorosak) október folyamán, a 865 jelú (Itánium alapú) pedig 2007 januárjától rendelhető.

A ProLiant G5 osztályról kiuemelhető az előadók szerint: exklúzív technológiai újítások (System Insight Display, System Insight Manager, ProLiant Essentials, Power Regulator & Meter, PCI Express). A fogyasztás a korábbi rendszerek fogyasztásának kétharmada, megnövelték a memória skálázhatóságát, javították a memóriavédelem technológiáját, egyszerűsítették az átállási procedúrát, az új merevlemezek a korábbi rendszerekben lévőknél 30-40 százalékkal kevesebbet fogyasztanak, új fizikai migrációs program áll rendelkezésre (Server Migration Program - SMP), továbbfejlesztették a rendszerek távfelügyeletét, új biztonsági megoldást építettek be (Vulnerability & Patch Management) továbbá az ún. Intelligent Networking Pack hálózatmonitorozó csomag vírus esetén automatikusan csökkenti a hálózati adatforgalmat; az új G5-ösök idősebb társaiknál csendesebben működnek.

További részletesebb elemzések.

A legnagyobb változáson kétségkívül a kedvező ár/teljesítmény arányuk folytán itthon is rendkívül népszerű ProLiant 300-as sorozat modelljei mentek keresztül. Élenjáró technológiák, köztük az Intel új generációs mikroarchitektúrájára (Woodcrest) épülő Xeon processzorok, PCI-Express alapú I/O alrendszerek, FB-DIMM-alapú memória alrendszerek gondoskodnak arról, hogy eme szerverek a felhasználók által elvárt számítási teljesítményt és funkcionalitást nyújtsák.Immár valamennyi 300-as sorozatú HP ProLiant szervert felszereltek a HP továbbfejlesztett, integrált távfelügyeleti megoldásával (Integrated Lights-Out – ILO2). Az ILO2 révén az IT menedzserek igazi virtuális jelenlétet és kontrollt valósíthatnak meg az elosztott távoli helyszíneken és az adatközpontokban. Az ILO2 különösen azoknak az IT menedzsereknek a hatékonyságát növeli meg drámaian, akiknek túl sok kiszolgálót kell felügyelniük limitált költségvetés és emberi erőforrások mellett. Az ILO2 szignifikáns megtakarításokat eredményez az utazási költségek csökkentése révén, valamint a távoli helyszíneken lévő kiszolgálók menedzseléséhez szükségtelenné teszi a dedikált IT szakértők jelenlétét. Az ILO2 előnyei azokban az adatközpontokban is kézzel foghatók, ahol a helytakarékosság fontos szempont, sőt segítségével a rendszerfelügyelethez használt eszközök (monitorok, switch dobozok, billentyűzetek, egerek és a szükséges kábelezés) száma is jelentősen csökkenthető.

A bejelentett 300-as sorozatú modellek:

HP ProLiant DL320 Generation 4 szerver
  • A 4. generációs HP ProLiant DL320 Szervere (G4) kimagasló egyprocesszoros teljesítményt, könnyű kezelhetőséget és szervizelhetőséget, hatékony helykihasználást kínál alig 1U magas kiszerelésben. A ma már Intel Pentium D dual-core (kétmagos) processzoros változatban is rendelkezésre álló DL320 G4 szerver ideális, stabil platform napjaink gyorsan fejlődő, magas erőforrás igényű folyamatai számára.

HP ProLiant DL360 Generation 5 szerver
  • Az alig 1U-ba sűrített kiemelkedő teljesítményt, az új Integrated Lights-Out 2 (iLO2) távfelügyeleti rendszerrel, és a magas fokú hibatűréssel kombináló HP ProLiant DL360 G5 kifejezetten a helytakarékos megoldásokhoz lett kifejlesztve. Ez a jól kiegyensúlyozott architektúra a kétmagos Intel Xeon processzoroknak, valamint DDR2 teljes bufferelésú DIMM-eknek, a sorosan csatolt SCSI (SAS) és PCI-Express technológiának köszönhetően olyan magas teljesítményt biztosít, mely minden téren elegendő a scale-out típusú alkalmazások igényeinek kielégítésére. Sőt mi több, a DL360 G5 kompakt méretei nem mennek a hibatűrése rovására, ti. az ”ultra tömör” forma ellenére  redundáns áramellátással, redundáns ventillátorokkal, tükrözött memóriával, online tartalékmemóriával, beágyazott RAID lehetőséggel és egy teljes távfelügyeleti Lights-Out rendszerrel is fel lett szerelve.

HP ProLiant DL380 Generation 5 szerver
  • A világ legnagyobb darabszámban értékesített szervere ismét gyorsabb lett. Az új HP ProLiant DL380 G5 szerver tervezői most sem hazudtolták meg korábbi önmagukat, és ismét csak egy olyan példaértékű designnal, nagyvállalati szintű rendelkezésre állással, menedzselhetőséggel, és persze meggyőző teljesítménnyel álltak elő a megszokott 2U-s kiszerelésben, amely eme kiszolgálót ideális megoldássá avatja a legkülönfélébb alkalmazások egész sora számára. Megbízható, szerszám nélkül szerelhetősége megkönnyíti az installációt,  bővítést , és a karbantartást, így csökkentve a birtoklás teljes költségét (TCO).

HP ProLiant ML350 Generation 5 szerver
  • A HP ProLiant ML350 Generation 5 szerver (G5) teljesen megújult ötödik generációjában olyan drámai teljesítménybeli, megbízhatósági és bővíthetőségi fejlesztések kerültek magvalósításra, amelyek nyomán az ML350 továbbra is joggal tarthat számot a világ legnépszerűbb toronyszerverének címére. A legjobb szó, mellyel a ProLiant ML350 G5 szervert jellemezni lehetne, az a „dupla”. Két processzor, kétmagos Intel Xeon 5000 szériás processzorok, két üzem közben cserélhető (hot-plug) redundáns tápegység, két üzem közben cserélhető ventilátor, valamint kisebb, könnyebb és csendesebb ”kettős” ház , amely lehetőséget kínál Önnek a 2,5” Small Form Faktor (SFF), és a 3,5” Large Form Factor (LFF), ill. a Sorosan csatolt SCSI (SAS) vagy sorosan csatolt ATA (SATA) meghajtók közötti választásra.

HP ProLiant ML370 Generation 5 szerver
  • A megnövelt bővíthetőség és szervizelhetőség jegyében kialakított ötödik generációs HP ProLiant ML370 G5 szerver kimagasló teljesítményt nyújt a kétutas szerverek között. Az ML370 G5 jelenleg vezető helyet foglal el mind a TPC-C, mind az ár/teljesítmény   költség/teljesítmény benchmarkok terén. Az immár kétmagos Intel Xeon processzorokkal is elérhető ML370 G5 , amelyek a több parancssoros / multi-thread alkalmazásokhoz teljesítménytöbbletet szállítanak, az ML370 G5 alkalmas a kor egyre nagyobb teljesítményt igénylő számítógépes környezetei igényeinek kielégítése.

A zászlóvivő HP ML370 G5 vezető felügyeleti megoldásokat, teljesítményt és rendelkezésre állást nyújt egy kétprocesszoros, bővíthetőségre optimalizált szerverben, amely többféle alkalmazási környezetben is megállja a helyét – növekvő üzletek vállalati munkacsoportjaitól kezdve a kritikus távoli telephelyekig, ahol folyamatos hozzáférhetőségre és készenlétre van szükség.

Hasonlóképp mértékű megújuláson estek át a ProLiant 500-as sorozat modelljei is, amelyek többek közt virtuális jelenléttel és rendszerirányítással, leállás nélküli memóriabővítési lehetőséggel és kiegyensúlyozott, skálázható architektúrával garantálják a napjain adatközpontjaiban elvárt teljesítményt. A felsoroltak közül a legjelentősebbnek kétségkívül az Advanced Memory Protection memóriavédelmi technológia számít, amely segítségével a vállalatok a szerverek működésének megszakítása nélkül terjeszthetik ki rendszerük memóriakapacitását még több felhasználó támogatására. Így többé nem kell a leállások ütemezésével bajlódniuk – menet közben, igény szerint telepíthetik a szükséges pluszkapacitást.

A ma bejelentett 500-as sorozatú ProLiant modellek:

HP ProLiant DL580 G4 szerver
  • A HP ProLiant DL580 Generation 4 (G4) szerver egy nagyvállalati szintű, 4 processzor bővítőhellyel rendelkező szerver, mely a maximális skálázhatóság és magas rendelkezésre állás jegyében lett kialakítva. Innovatív felépítése felülmúlhatatlan rugalmasságot és szervizelhetőséget kínál egy versenyképes, rack-optimalizált, alig 4 U magas házban. A legfrissebb iparági-szabvány processzor, memória, I/O és hálózati technológiákra épülve, a DL580 G4 szerver a legmagasabb teljesítményszinteket biztosítja napjaink számítás-intenzív alkalmazásai számára. A páratlan rendelkezésre állási tulajdonságok, beleértve az elülső hozzáférésű, üzem közben cserélhető (hot-plug) RAID memóriát, és a további hot-plug redundáns alkotóelemeket folyamatosan üzemkész állapotot garantálnak. Az Integrated Light-Out 2 (iLO 2) technológia lehetővé teszi a távoli adminisztrációt egy standard web-böngésző segítségével, anélkül, hogí a rendszergazdáknak fizikailag is jelen kéne lenniük a helyszínen. A nagymértékben bővíthető, alig 4U magas kiszerelés maximális telepítési rugalmasságot kínál, a processzorokhoz, memóriához, merevlemezekhez és a tápegységhez való hozzáférés lehetőségével, úgy, hogy közben továbbra is fenntartható a racken belüli rendezettség . A 4U magas kialakítás mindezeken felül a szerviz eseményekre való gyors válaszadást is lehetővé teszi, mindezt úgy, hogy közben az IT költségeket és a szerver üzemszünetek számát is  radikálisan csökkenti képes.

HP ProLiant ML570 G4 szerver
  • A HP ProLiant ML570 Generation 4 (G4) szerver a piac első 4 processzoros, bővíthetőségre optimalizált szervere , amely nemcsak kimagasló teljesítményt, de kiváló felügyeleti megoldásokat is kínál, többek között az üzem közben cserélhető ( hot-plug ) RAID memória, fejlett áramellátási megoldásai és hatalmas belső bővíthetősége révén.

A bővíthetőség jegyében megalkotott ML570 (akár 64 GB maximális memória, 18 small factor from (SFF) támogatás, SAS meghajtók, akár 10 PCI I/O bővítőhely) kézenfekvő megoldás lehet nagyobb adatközpontok vagy távfelügyeletet igénylő vállalati alkalmazások környezetébe. Az új ML570 G4 támogatja az új kétmagos Intel Xeon processzor technológiát (800Mhz front-side bus sebesség) megfelelő teljesítményt nyújtva ezzel az olyan alkalmazásoknak, mint a nagyobb adatközpontok, többfunkciós, teljesítményigényes vállalati alkalmazások vagy az ellátó rendszerek megfelelő működtetése.

BladeSystem c-osztályú pengeszerverek bejelentése

Habár a 300-as és 500-as sorozat megújítása is jelentős esemény az iparági szabvány szerverek piacán, jelen bejelentésünk legfontosabb eleme mégis a c-osztályú HP BladeSystem hazai rajtja. Az új HP BladeSystem c-osztály egy olyan moduláris számítógépes architektúra, amely nemcsak leegyszerűsíti az infrastruktúrát és csökkenti az üzemelési költségeket, hanem összességében az IT-alapú szolgáltatásokat is hatékonyabban biztosítja a vállalkozások számára. Egyesíti egy adatközpont létfontosságú elemeit – áramellátás, hűtés, felügyelet, csatlakoztathatóság, redundancia és biztonság – egy moduláris, önszabályozó egységbe, melynek intelligenciája a szerverrel, tárhellyel és az hálózati modulokkal együtt bővíthető, hogy különböző megoldások legyenek kiépíthetők - lényegében bármilyen feladatra.

Abból a célból, hogy hatékony eszköztárat biztosítsanak  a jövő blade alapú számítógépes alkalmazásainak a HP fejlesztőmérnökei az alapoktól kezdve újragondolták a kialakítást. Munkájuk eredményeképp egy olyan megoldás született, amely integrálja a HP egyedi innovációit, hogy a felhasználók megbirkózhassanak korunk legsúlyosabb IT problémáival is – költség, idő, energia és a változás. Az új HP BladeSystem c-osztály rugalmasságot és skálázhatóságot kínál, valamint támogatást a jövőbeli technológiákhoz, így nem csupán üzembe helyezni, átépíteni, vagy felügyelni könnyebb a korábbiaknál, hanem flexibilitásának közvetlenül profitálhatnak az üzleti folyamatok is.

Az új HP BladeSystem c-osztály akár 16 blade szerver fogadására is képes egyetlen rekeszen belül, ezáltal az iparág egyik legnagyobb szerversűrűségét megvalósítva. Akár különböző típusú blade szerverek is alkalmazhatóak ugyanabban a rekeszben. Konszolidált és automatizált, megfizethető és szolgáltatás-barát, moduláris és virtualizált – azért, hogy a felhasználók a lehető legjobb IT infrastruktúrát építhessék fel.

A HP Bélade System c-ostály legfontosabb jellemzői:

HP Thermal Logic technológia

  • Aktív monitorozás és automatikus alkalmazkodás a energiaterhelést és hűtőkapacitást illetően a szükségletek változásához igazodva, mely akár több, mint 33%-al is csökkentheti a teljes energiaköltséget.
  • Egyedi HP innovációk, melyek biztosítják a legmagasabb szintű energiahatékonyságot, redundanciát és skálázhatóságot a hűtés és áramellátás számára, bármilyen terhelés mellett, akár nagy szerversűrűségű környezetekben is.
  • Sima, vagy 3-fázisú áramellátási megoldások és N+N vagy N+1 tápegység redundancia a maximális konfigurációs rugalmasság érdekében.
  • Minden áramellátási és hűtési komponens üzem közben cserélhető (hot-pluggable) a könnyű bővíthetőség érdekében.

HP Insight Control felügyelet:

  • Beépített HP Onboard Administrator csomag, amely az elülső részen többek közt egy LCD monitort is tartalmaz a gyors beállítások és a napi karbantartás érdekében míg  a hátoldalon redundáns modulokat vonultat fel a továbbfejlesztett rendszeradminisztráció végett.
  • Távoli hozzáférés egyetlen modulon keresztül az összes iLO2 vezérlőhöz, amelyek valamennyi HP Blade szerver beépített alkotóelemi.
  • Lehetőség a HP Insight Control szoftver választására az end-to-end infrastruktúrák irányításához, beépített automatizációval, interaktív varázsló vezette interfésszel, és egy egyszerű személyi authentikációval is ellátott belépési rendszerrel.
  • Lehetőség a rendszer állapotának és teljesítményének monitorozására, a rendszerellátásra és helyreállításra, valamint a sebezhető pontok felkutatására és kiiktatására.

HP Virtual Connect architektúra:

  • A 8x nagysebességű interconnect bővítőhely egy sor iparági szabvány  interconnect opció választását támogatja a már ismerős márkákból, valamint nagyságrendileg csökkenti a LAN és SAN hálózatokhoz, illetve a felügyeleti rendszerekhez szükséges  kábelezést (akár 94%-os csökkenés!)
  • A skálázható, 5 Terabit/sec sávszélességű midplane hosszú távon is védi beruházását,   és akár 4 redundáns I/O-modul alkalmazását is támogatja , beleértve az  1 Gb – 10 Gb Ethernet hálózati, ,a 4GB Fibre Channel-t (FC),és a  4xDDR Infiniband csatolókat, és más, a jövőben megjelenő I/O technológiákat.
  • Minden BladeSystem Interconnect opció üzem közben cserélhető (hot-pluggable), és akár párokban is installálható a teljes redundancia érdekében.
Kulcsszavak: HP szerver

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyedülálló elektromos kerékpárral erősít a Decathlon

A mikromobilitási trendek átformálják a városi közlekedést, az infrastruktúra fejlesztésével folyamatosan nő a kerékpározók száma, emellett pedig egyre inkább előtérbe kerülnek az elektromos kerékpárok. 

2024. április 26. 19:40

A Sprinter felvásárlásával lépne jelentőset a SAMEDAY

Az akvizíció révén a SAMEDAY magyarországi házhozszállítási infrastruktúrája 60 százalékkal bővülhet a Sprinter tulajdonában lévő több mint 450 kézbesítési pont átvételével. A felvásárlást jelenleg a hatóságok vizsgálják. Ha a felek megkapják a jóváhagyást, az ügylet lezárultát követően egy 6000 átvételi pontból álló régiós out-of-home átvételi hálózat jöhet létre a magyar, román és bolgár piacokon.

2024. április 26. 14:44

Dekarboizáció és hatékonyságnövelés egyszerre az iparban

A globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás 45 százalékát adja az ipari tevékenység, így a klímacélok elérése érdekében kulcsfontosságú a szektor dekarbonizációja. A Schneider Electric a világ elsőszámú ipari szakvásárán, a Hannover Messén mutatta be azokat az innovációkat, amelyek lehetővé teszik az ipari szereplők számára a kibocsátásuk csökkentését és a termelési hatékonyságuk növelését.

2024. április 26. 11:33

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50