A virtualizált adatközpontok jövője: a Blackbox Projekt

forrás Prim Online, 2006. október 19. 13:48
Az informatikai környezetek virtualizálásában már több évtizedes tapasztalatokkal rendelkező Sun Microsystems a mai napon felvázolta a virtualizálás új, hárompólusú megközelítését. Ebben az olcsó, elterjedt technológiákat összehangolja fejlett, saját termékeivel és megoldásaival, majd kiegészíti a rendszer- és szoftverfejlesztésben jártas fejlesztőinek szaktanácsadásával.
A Sun folyamatosan segít ügyfeleinek informatikai eszközparkjuk virtualizálás útján történő, az átfedéseket kiküszöbölő és az eredményességet fokozó, költséghatékonyabb kiaknázásában. A Sun virtualizációs stratégiájának sarokköve a Solaris 10 operációs rendszer és az ennek keresztplatformos lehetőségeit biztosító Solaris Containers. Mivel ingyenes és nyílt forráskódú, kiválóan alkalmas az adatközpontok bővítésével és felügyeletével kapcsolatos fizikai és költségakadályok elhárítására.

Új színek a virtualizációs palettán

A Sun meglévő virtualizációs termékeinek és szolgáltatásainak kínálatát a mai napon hat új elemmel bővíti:

Ldoms: a CoolThreads technológiát alkalmazó Sun Fire T1000 és T2000 kiszolgálókhoz készült virtualizációs technológia, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználók több operációs rendszert futtassanak párhuzamosan. Ezáltal az ügyfeleknél csökkenthető a kiszolgálók által elfoglalt hely, fokozható a kiszolgálók kihasználtsága és az adatközpontok hatékonysága.

Xen/Solaris: a jövő évtől kezdődően a Sun beleépíti a Xent a Solaris 10-be; a programkód jelenleg az OpenSolaris keretében hozzáférhető.

Sun Fire x64 kiszolgálók: a „Galaxy” Sun Fire X4000 kiszolgálóknak az AMD Opteron processzorcsalád új generációjára és a Solaris 10 operációs rendszerre épülő továbbfejlesztései.

Kihelyezett konzultációk: kétnapos együttműködés, amelynek során felmérik az ügyfél aktuális üzleti igényeit, majd ezeket a technológiához illesztik, és meghatározzák a teendőket. A tanácsadás eredménye egy magas szintű élettartamköltség-elemzés, amely feltárja az ügyfél előtt a hosszú távú megtakarítási lehetőségeket.

Virtualizációs projektszolgáltatások: konzultáció, oktatás és támogatás segíti az ügyfelek virtualizációs megoldási beruházásainak megtervezését, kivitelezését és felügyeletét.

Kiterjesztett VMware-támogatás: támogatás a Sun Fire x4600 kiszolgálón és a Sun Blade moduláris rendszereken használt VMware ESX 3.0.1-hoz.

A Blackbox projekt keretében a Sun innovációs és hálózati informatikai tapasztalataira építkezve kifejlesztett egyszerű, azonnal használatba vehető, moduláris adatközpont azoknak a vállalkozásoknak az érdeklődésére számíthat, amelyek gyorsan és hatékonyan bevezethető, helyi személyzet nélkül üzemeltethető informatikai infrastruktúrát keresnek.
A Blackbox szabványos szállítókonténerek mintájára kialakított moduljaiban komplett számítógépes környezetet biztosít számítási, hálózati és tárolóeszközökkel, illetve nagy teljesítményű táp- és hűtőrendszerrel.

A Blackbox bárhol, bármikor gyorsan és rugalmasan bevethető.

A Sun virtualizált infrastruktúrájának magját a Solaris 10 operációs rendszer képezi, az egymagos kiszolgálóktól a teraflopok százait teljesítő, nagy számításigényre tervezett környezetekig. Egyetlen Blackbox konténer 240 db Sun Fire kiszolgálót tartalmazhat, amelyek a Solaris 10 operációs rendszer erejét a Sun kiszolgáló- és tárolótechnológiáival párosítva több mint 1,4 petabájt tárkapacitást és 15 terabájt DRAM-ot biztosíthatnak.

A Blackbox a jelenlegi tervek és elképzelések szerint egy előre konfigurált, mindent tartalmazó, maximális kapacitássűrűségre, teljesítményre és hatékonyságra optimalizált, teljes mértékig környezetbarát és újrahasznosítható adatközpont.

Kialakítása és alkalmazott technológiái révén a lehetséges új felhasználási területek egész skáláját kínálja, többek között:
·    Web 2.0-s rendszerek gyors kiépítése – biztosítja a számítógépes hátteret azoknak a Web 2.0-t alkalmazó vállalkozásoknak, amelyek már adatközpontot igényelnek, de annak megtervezésére vagy kiépítésére nincs idejük
·    Fejlett katonai alkalmazások – bevethetőség bárhol és bármikor
·    Olajkutatás és földrengés-modellezés – nagy teljesítményű informatika bárhol, az olajfúró tornyoktól a világ fejletlenebb területeiig
·    Alternatív energiaforrások kiaknázása – a vállalkozások számára az adatközpontok rugalmasabb telepíthetősége révén lehetővé teszi az alternatív energiaforrások jobb és gazdaságosabb kihasználását

A Blackbox projekt jelenleg a prototípus fázis végénél tart. A Sun már közösen dolgozik az első vásárlókkal, és a kereskedelmi változat megjelenését 2007 közepére tervezi. A Blackbox projektről részletesebb információ a http.//sun.com/blackbox címen található.
Kulcsszavak: Sun

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új jelölés lesz a fenntarthatóság ismérve

Új minősítési kategóriát hozott létre a Siemens az EcoTech megjelöléssel, amivel az iparban, az energiaelosztásban használatos termékeinek fenntarthatósági jellemzőiről ad átfogó képet. Segítségével a vásárlók könnyen megtalálják a számukra egyszerre előnyös és környezetbarát megoldásokat.

2024. május 7. 17:59

A Schneider Electric együttműködik a WageIndicator Foundationnel

Becslések szerint világszinten a munkavállalók mintegy egyharmada kevesebbet keres, mint amennyi a nyugodt, tisztességes megélhetése biztosításához elegendő. A helyzet javítása érdekében összefogásra van szükség, ennek jegyében a Schneider Electric három évre szóló partnerségi megállapodást kötött a WageIndicator Foundation nevű szervezettel.

2024. május 7. 14:53

Díjnyertes Samsung klímamegoldások az MCE 2024-en

A Samsung Electronics Air Conditioner Europe (SEACE) legújabb fejlesztéseivel és termékeivel vett részt a 2024-es Mostra Convegno Expocomfort (MCE) hűtés-fűtéstechnikai szakkiállításon. Az MCE kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy a vállalat bemutathassa mind a lakossági, mind a kereskedelmi termék- és szolgáltatáskínálatát a HVAC+R*  területén, amelyeket a kényelem és az összekapcsolhatóság vezérel. A szakkiállításon a Samsung tovább erősíthette iparági pozícióját, a termékeket MCE Kiválósági díjakkal ismerték el, illetve a 2024-es Év Terméke díjat is elnyerte a vállalat.

2024. május 7. 10:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36