Chilében fogták el a "NASA-hackereket"

Kiss Ádám Zoltán, 2006. november 7. 11:14
Nyolc hónapos előkészítő tevékenység után a chilei hatóságok négy gyanúsítottat tartóztattak le, akik szerintük a világ  egyik legveszélyesebb hackercsoportjának tagjai.
A csoportot mintegy 8000 weboldal feltörésével vádolják, köztük kormányzati lapok is akadnak szép számmal. A leghírhedtebb akciójuk azonban a katonai fejlesztésekben is érintett NASA oldalainak feltörése, erről kapták nevüket is. A négy férfi igazi nagy fogásnak számít, különösen mivel köztük van a Net Toxic néven futó gyanúsított, akit a világ egyik legtevékenyebb hackereként tartanak számon.

A bűnüldöző szervek sokáig készítették elő az akciót, ezt jelzi, hogy a hatóságok három különböző városban egy időben csaptak le a gyanúsítottakra, köztük a fővárosban, Santiagóban. A chilei rendőrség nemzetközi segítséget is kapott, a csoport Chilében tartózkodó tagjainak letartóztatásához az Interpol, az amerikai és izraeli hatóságok, valamint számos latin-amerikai kormány is hozzájárult. A négy férfi elleni akciót nyolc hónapos munka készítette elő, miután a NASA-hackerek nem csak a chilei pénzügyminisztérium és az amerikai Berkley egyetem honlapjának feltörése mellett bejutottak több ország, köztük Venezuela, Törökország és Izrael kormányzati weboldalaira is.
Kulcsszavak: NASA hacker

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mennyire vannak biztonságban a jelszóval védett adataink?

Manapság egyre több és egyre nagyobb volumenűek az adatlopások, ráadásul az adatszivárgások egyre többe is kerülnek a szervezetek számára. A technológiai újításoknak köszönhetően a kibertámadások napról napra kifinomultabbak, és a legerősebb jelszót is feltörik. Ennek ellenére továbbra is ez a vállalatok által leggyakrabban használt biztonsági módszer világszerte.

2024. május 3. 09:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14