Globális felmérés a SOA-bevezetésekről

forrás Prim Online, 2006. december 8. 16:41
A BEA Systems a szolgáltatásorientált architektúrák (SOA) költség-haszon oldalát vizsgáló felmérése izgalmas eredményeket hozott. A vállalati döntéshozók körében végzett kutatás megállapítja, hogy a SOA a kísérleti, illetve csak egyes szervezeti egységekre vonatkozó projektekből gyors ütemben válik vállalati szintű kezdeményezéssé - adta hírül az Alerant Zrt., a BEA-termékek magyarországi disztribútora.
A BEA Systems által szponzorált és a független GCR Custom Research kutató cég által végzett felmérés több mint 150 döntéshozót és az informatikai projektekre befolyással bíró személyt kérdezett meg az Egyesült Államokban, Kanadában, az Egyesült Királyságban, Franciaországban és Németországban. A megkeresett vállalkozásoknál már folynak SOA-projektek, illetve sikerrel vezettek be ilyen megoldásokat. A tanulmány számos jellemző alapján határozta meg az adott SOA-projektek természetét, előrehaladását, valamint kiterjedését.
 
A felmérés megállapította, hogy a cégeknél háromból egy esetben már létezik vállalati szintű SOA-alkalmazás, ami jelentős elterjedtségre utal.

A projektek több, mint fele egy évnél hosszabb időszakot ölel fel. Tendencia, hogy a programok egyre hosszabb távra és szélesebb hatókörre alapoznak.

A SOA melletti döntés elsődleges mozgatórugója a jelentős, mintegy 20%-os tervezett megtakarítás – amit már a bevezetést követő első 12 hónapban várnak -, ezt követi a fokozottabb üzleti agilitás iránti igény, melynek kialakulása hosszabb időt vesz igénybe. A célokat tekintve a kutatás eltérést talált az egyes földrészek vállalkozásai között. Európában az informatikai költségmegtakarítás jelenti a legfőbb motivációt, míg Észak-Amerikára a fokozottabb üzleti agilitás igénye jellemző.

A vizsgált vállalkozásoknál a SOA-költségvetések mintegy fele, több, mint 1 millió dollár összeget irányoz elő. A költségek 59 százalékát üzleti megoldásokra, meglévő projektekre fordítják, ami azt bizonyítja, hogy elsősorban üzleti eredményeket várnak a cégek a bevezetésektől. A SOA-költések eszköz oldalát vizsgálva megállapították, hogy a ráfordítások 40 százalékát infrastrukturális beruházásra, 34 százalékát oktatásra és új munkatársak felvételére költik. A felmérés érdekes megállapítása, hogy a válaszadók 22 százalékánál a SOA bevezetési projekt önálló IT-beruházásként jelent meg, nem pedig egy üzleti projekt részeként.
Kulcsszavak: SOA BEA Systems Alerant

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Az AI és a fenntarthatóság területén nő az igény leginkább a munkavállalókra

A gyors technológiai fejlődés, a fenntarthatóság iránti fokozódó igény korszakában bizonyos munkaterületek jóval keresettebbé válnak. Az ezekkel a szakismeretekkel rendelkező munkavállalók iránti kereslet a magyar munkaerőpiacon is egyre növekszik. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte a kapcsolódó pozíciókat, illetve azt, hogy mire van szüksége a munkavállalóknak, hogy megszerezhessenek egy ilyen állást.

2024. április 27. 10:21

Egyedülálló elektromos kerékpárral erősít a Decathlon

A mikromobilitási trendek átformálják a városi közlekedést, az infrastruktúra fejlesztésével folyamatosan nő a kerékpározók száma, emellett pedig egyre inkább előtérbe kerülnek az elektromos kerékpárok. 

2024. április 26. 19:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50