Ultravékony, nagylátószögű Pentax objektív

Pentax SMC-DA 21mm F/3,2 AL Limited

Széles Csongor, 2007. január 15. 14:39
A Pentax tulajdonosok talán hallottak már az ultravékony, 21mm-es, digitális fényképezőgépekre optimalizált objektívről. Nézzük meg közelebbről a vékony kialakítású, és az alumínium váznak köszönhetően hihetetlenül könnyű optikát!
Specifikációk

ˇ    Modell: smc-DA 21mm f/3,2 AL Limited
ˇ    Fókusztávolság: 21mm (32mm-rel ekvivalens)
ˇ    Felépítés: 8 lencsetag 5 csoportban
ˇ    Legnagyobb blende: F/3,2
ˇ    Legkisebb blende: F/22
ˇ    Látószög: 68°
ˇ    Közelpont: 20 cm
ˇ    Szűrőméret: 49 mm
ˇ    Méretek: 25x63 mm
ˇ    Tömeg: 0,26 kg
ˇ    Ár: kb. 160.000 Ft

Felépítés és kezelhetőség

Az apró 21mm-es objektív váza jól megmunkált alumíniumból készült. Az objektív csupán 25mm-rel áll ki a fényképezőgép vázából és a legközelebbi pontra való fókuszáláskor nem hosszabb 20mm-nél. Az objektív mellé kapunk egy szintén alumíniumból készült objektívvédő sapkát, amelyről szűrők használata esetén le kell mondanunk, ugyanis inkább védőlaphoz hasonlít mint hagyományos lencsevédő sapkához és a rajta lévő "szárnyacskák" miatt nem kattintató rá a szűrőmenetre.

Az objektíven elhelyezett egyetlen állítási lehetőség a nagyon keskeny, de használható rovátkolt fogású élességállító gyűrű, amely mögött egy hagyományos mélységélesség-lépték található. A bejegyzések bele vannak vésve a fémvázba, így nem kell félni attól sem, ha lekopnak. A fókuszgyűrű könnyen forgatható, ráadásul segítségével felülbírálhatjuk az autofókuszt anélkül, hogy át kellene kapcsoljunk manuális élességállítás módra. Az objektívvel kapcsolatos összbenyomásunk az volt, hogy szolid és tartós felépítésű, vagyis a nagyobb koccanásoktól sem kell féltenünk. Az objektív mellé objektívsapkát és bajonett-védő sapkát valamint egy műbőr, zsinórral összehúzható zacskót is kapunk, így akár zsebben vagy kézitáskában is szállítható.

Minőség

Az objektív optikai minőségét sem érheti panasz, főleg ha figyelembe vesszük az ultravékony, kompakt kialakítást, ugyanis a különböző blendebeállításoknál is relatíve egyenletes minőséget hoz, főleg felbontás tekintetében. A rekeszeléssel egyre közelebb kerülhetünk az optimálishoz, amelyet ennél az objektívnél az F11 jelenti, és meglepetésünkre a sarkoknál nemhogy nem romlik a minőség, hanem egy hajszálnyival még jobb is mint a kép közepén.
A kromatikus aberrációra sem kell panaszkodni, bár a kisebb rekeszeknél komoly nyomot hagy, főleg a kép széleinél. Fix fókusztávú objektívhez képest furcsállottuk a hordótorzítási értékeket, amelyet ugyan utómunkálatok során könnyen kijavíthatunk, de egy ilyen árfekvésű objektívtől jobb értékeket is elvárhatunk. Az objektív szép, semleges képet rajzol, a becsillanásra és a szellemképekre gondosan odafigyelt a gyártó, ahogy a tisztességes kontrasztra is.

Értékelés:

A precíz mérnöki tervezésnek és a jó képfelbontásnak köszönhetően egy nagyon jó, de nem kivételes széleslátószögű objektívvel van dolgunk, amely jó kiegészítője lehet a fotósfelszerelésünknek, ráadásul nem jelent sem extra súlyt és nem igényel jelentős térfogatot sem. Kissé borsos az ára, de ezért a pénzért megfelelő minőséget is kapunk.

Előnyök:
ˇ    extrém kompakt méretek
ˇ    jó felbontás a kép bármely pontján
ˇ    jó minőségű, masszív, megbízható kivitelezés

Hátrányok:
ˇ    fix objektív ellenére kisebb hordótorzítás
ˇ    kromatikus aberráció szűk blendénél
ˇ    magas ár
Kulcsszavak: kamera objektív Pentax

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Zyxel Networks fokozza a kiberbiztonságot, hogy megfeleljen a NIS2 irányelvnek

Tekintettel a kiberfenyegetések növekvő gyakoriságára és összetettségére, az EU 2016 óta hatályos NIS-irányelve ma már nem felel meg mindezeknek. Az új iteráció, amely 2024. október 18-án lép életbe, lehetőséget kínál a kiberbiztonsági erőfeszítések fokozására. A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szolgáltatója olyan termékeket kínál, amelyek megfelelnek az NIS2 irányelv követelményeinek, és hatékony védelmet nyújtanak a fejlett támadásokkal szemben.

2024. április 27. 12:10

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Az AOC a Graphic Pro U3 sorozattal erőt ad az alkotóknak

A kijelzőspecialista AOC büszkén jelenti be a kreatív szakemberek egyedi igényeihez gondosan kidolgozott új monitorcsaládját. A kivételes színhűségével, élvonalbeli funkcióival és elegáns, díjnyertes dizájnjával az AOC Graphic Pro U3 sorozat forradalmasítja a fotósok, vizuális művészek, tervezők, szerkesztők, műsorszolgáltatók, producerek és játékipari szakemberek munkáját. 

2024. április 22. 17:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50