Tizenhat környezetbarát, gyorsabb, 45nm Intel processzor

Széll Zoltán, 2007. november 12. 14:47

Az Intel a mai napon új, környezetbarát, gyorsabb, és 45nm-es Hafnium alapú, magas-k (Hi-k) fémkapus tranzisztorokból felépített 2- és négy magos, asztali és szerver CPU lapkákat jelentett be. Az új anyagokból készített tranzisztorok szivárgási árama alacsonyabb, gyorsabbak és mégis kevesebb energiát igényelnek, mint elődjük.

Az Intel Corporation ezúttal 16 szerver és ’high-end’ PC processzort bocsátott ki, amelyek növelt számítási teljesítményt kínálnak kevesebb energia használatával, és nem tartalmaznak a környezetre káros ólmot, valamint 2008-tól halogén anyagokat.

Az Intel egyik alapítója Gordon Moore szerint az új Intel tranzisztorok a legnagyobb ugrást jelentik a tranzisztorok történetében. Az Intel használja először a Hafnium alapú magas-k (Hi-k) formulán alapuló tranzisztorokat, amelyekből több mint 400- és 800 millió darabot tartalmaznak ezek a processzorok Az új Intel Core 2 Extreme és Xeon processzorok az elsők, amelyeket a vállalat 45nm-es gyártási eljárással készít, ami tovább növeli a teljesítményüket és csökkenti az energia-felvételüket.

 Ez a két fejlett megoldás kombinálva a processzorok új jellemzőivel az Intelnek megengedi, hogy gyorsabb és sokkal energia-hatékonyabb processzorokat szállítson, amelyek jobban illeszkednek a környezethez és az új alkalmazásokhoz. Az új 45nm-es technológia bevezetése mutatja, hogy az Intel töretlenül halad előre azon az úton, amely kisebb és olcsóbb CPU lapkák bevezetését teszi lehetővé. Az új lapkák 25%-kal kisebbek lés mégis közel kétszer több tranzisztort tartalmaznak, mint elődjeik és mindezek ellenére sokkal olcsóbbak. A vállalat 2008. első felében bocsátja ki az új ultra-hordozható eszközökhöz és a közhasználatú elektronikai eszközökhöz fejlesztett „system-on-chip” (rendszer egy lapkán) processzorokat.

 „A gondolkodó emberek, fizikusok és tervező-mérnökök megoldották az ipar legijesztőbb kihívását, amiért én gratulálok az Intel tervező csapatainak, akik ezt azt áttörő eredményt elérték” - mondta Paul S. Ottelini az Intel elnök-vezérigazgatója.

 Az új 45nm-es processzorok közel kétszer több tranzisztort tartalmaznak, mint az előző, 65nm-es generációjú lapkák. Az új négymagos lapkák 820 millió olyan tranzisztort tartalmaznak, amelyek az új Intel formulát használják.

Új ’high-end’ asztali processzor

 Az Intel Core 2 Extreme QX9650 négymagos processzor a világ első 45nm-es Hi-k asztali processzora, amely hatalmas teljesítményt szállít a „megrögzött” játékosoknak és az igényes multimédia-szórakoztatást kedvelőknek. A processzor a korábbiaknál nagyobb – 12MB – L2 gyorsító-tárat és támogatást tartalmaz az új Intel SSE4 média-utasításokhoz, amelyek az asztali teljesítményt új, „extrém” szintre emelik.

45nm-es szerver processzor család világrekord sebességgel


 A most bevezetett Intel szerverprocesszor sorozat 15 kétmagos és négymagos 45nm-es Hi-k Intel Xeon CPU-t tartalmaz. A 12 új négymagos lapka órajel-sebessége 2,0GHz és 3,20GHz között van, frontoldali busz sebességük (FSB) maximum 1600MHz, L2 gyorsító-tár kapacitásuk 12MB.

 A három új kétmagos lapka órajel sebessége 3,40GHz-ig, FSB sebességük 1600MHz-ig terjed, L2 gyorsító-tár kapacitásuk 6MB.

 A 45nm-es Hi-k intel Xeon processzorok kompatibilisek, azokkal a szerver-platformokkal, amelyek az Intel 5000 lapkakészlet-családot használják. Az Intel a 45nm-es processzorok támogatásához három új platform megoldást vezetett be:

 Az Intel 5400 lapkakészlet alapú platformot (korábbi kódneve ’Stoakley’) a nagy sávszélességű alkalmazásokhoz (pl.: nagy teljesítményű számítógépek = HPC) fejlesztették.

 Az Intel 5100 memóriavezérlő központ (MCH) lapkakészletet és az Intel ICH-9R I/O vezérlőt (korábbi kódneve: ’Cranberry Lake’) az ároptimalizált megoldásokhoz fejlesztették, és az egy- valamint kétprocesszoros rendszereket támogatják, és a DDR2 memória használatával szintén támogatják az alacsonyabb energia-felvételt.

 Az Intel 3200 lapkakészlet alapú platformot (korábbi kódneve: ’Garlow’) kimondottan az egyprocesszoros belépőszintű szerverekhez fejlesztették.

 A 45nm-es Hi-k Quad-Core Intel Xeon processzor 5400 sorozat az ipari szabvány benchmarkokkal több új világrekordot ért el. Például a HP ProLiant DL380 G5 szerver új TPC-C tranzakció világrekordot állított fel. Az eredmény 273666 tpmC. A Fujitsu Siemens PRIMERGY RX300 S4 szerver fixpontos teljesítménye 138 SPECint_rate2006, ami szintén új világrekord.

 Az új négymagos processzorok 38%-kal magasabb teljesítmény/W értéket szállítanak, mint az előző generációs Quad-Core Xeon 5300 sorozatú processzorok. A processzorok a méretcsökkentésen kívül olyan további jellemzőket is tartalmaznak, mint az új Intel Streaming SIMD Extensions 4 (SSE4), amely 47 új utasítást tartalmaz, melyek gyorsítják a videók kódolását és a fényképek kezelését, valamint a HPC és a vállalati alkalmazások futtatását.

További processzorteljesítmény-növelő architektúra-jellemzők:


 Növelt Intel virtualizációs technológia: a virtuális gép átmeneti (belépés/kilépés) idők 25-75%-kal rövidebbek, ami annak köszönhető, hogy az átkapcsolás hardver szinten történik, szoftvert nem igényel.

 Gyors osztás műveletek: a gyors osztó az előző generációhoz képest körülbelül kétszeresére növeli az osztás műveletek sebességét, ami a Radix 16 technikának köszönhető. Az osztás utasítások gyorsabb végrehajtása növeli a számítógépek teljesítményét.

 Unique Super Shuffle Engine (különleges szuper shuffle gép): ez széles, 128 bites shuffle egységet tartalmaz, amely jelentős mértékben növeli az olyan SSE utasítások teljesítményét, amelyek shuffle-szerű műveleteket tartalmaznak

A 45nm-es Hi-k Intel Xeon processzorok ára függ a modell sebességétől, a jellemzőktől és a rendelt mennyiségtől. Áruk 1000 darabos mennyiségben 177 dollártól 1279 dollárig terjed. A 45nm-es Hi-k Intel Core 2 Extreme QX9650 négymagos processzor 1000 darabos mennyiségben 999 dollárért kapható. Az új processzorokat modelltől függően most, vagy 45 napon belül lehet megvásárolni.

Az Intel Core 2 Extreme asztali és Intel Xeon két- és négymagos processzorok fontosabb jellemzőit és árát az alábbi táblázat foglalja össze:

Széll Zoltán

 

Kulcsszavak: Intel processzor

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50