A jövő év tíz legfenyegetőbb biztonsági kockázata

forrás Prim Online, 2007. december 2. 17:55

Az elmúlt tizenkét hónap során számos rekord megdőlt az informatikai biztonság világában. A McAfee jóval 100 000 feletti számban regisztrált új vírusokat, amely 50 százalékos növekedést jelent az összes valaha regisztrált fenyegetés számában. A Nuwar vírus a valaha látott legnagyobb fájlmegosztó (P2P) bot-hálózattá nőtte ki magát, míg a TJ Max a legnagyobb adatvesztési esetért felelős. A 2007-es év az adathalászattól a rosszindulatú programokig minden részterületen jelentős növekedést hozott, miközben egyidejűleg zajlik az olyan új technológiák robbanásszerűen adaptációja, mint például az IP alapú telefonálás (VoIP) vagy a Web 2.0. Ahogy 2008-ra tekintünk, várható, hogy a fenyegetések terepe is tovább fog bővülni.

A McAfee AVERT az alábbi tíz figyelemreméltó trend kibontakozását várja 2008-ban:

1. Csökkenőben az adware (kéretlen reklám) alkalmazások száma

A kéretlen reklámprogramok száma jelentősen csökken a 2008-as év során. Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Felügyelet számos adware készítő ellen is sikerrel lépett fel. A kéretlen reklámprogramok száma várhatóan 30 százalékkal csökken majd 2008 során.

2. A bot-hálózatok meglovagolják a Storm-féreg sikerét

A Nuwar, vagy más néven a Storm-féreg kétségkívül az eddigi legsokoldalúbb vírus, amit regisztráltak. A szerzők variánsok ezreit terjesztették el, változtatgatták a kódolási technikákat, a fertőzés és a megtévesztés módjait. Az AVERT arra számít, hogy más vírusírók is megpróbálják majd meglovagolni a Nuwar sikerét.

3. Az adathalászok és alkalmazásaik továbblépnek a másodlagos célpontok felé

A kiberbűnözők megtanulták, hogy rizikós a legnagyobb forgalmú oldalakat megcélozni, mert ezeket rendszeresen támadják, és így felkészültebbek is. Annak tudatában, hogy a felhasználók gyakran használják ugyanazt a felhasználónév/jelszó párost több oldalon is, a támadók várhatóan a védtelenebb oldalak felé fordítják majd figyelmüket, és az itt megszerzett információkat próbálják meg felhasználni az elsődleges célpontjaik elleni támadáskor.

4. Instant fenyegetések: veszélyben az azonnali üzenetküldő programok


Az azonnali üzenetküldő alkalmazásokon terjedő fenyegetések száma több mint kétszeresére nőtt 2007-ben az előző évhez képest, ebben az évben már tíz magas veszélyességi osztályú IM fenyegetést is detektáltak, míg 2006-ban még egyet sem. Az AVERT szerint jövőre is számos hasonló támadásra számíthatunk.

5. Parazita kémprogramok elterjedése

Idén számos vírusíró visszanyúlt a jól bevált módszerekhez. Egy olyan régi parazita új variánsainak száma, mint a Philis, több mint négyszáz százalékkal nőtt. A parazita kémprogramok húszszázalékos növekedésére számíthatunk 2008-ban.


6. A virtuális fenyegetések növekedése lehagyja a valós világét

Ahogy a virtuális térben egyre nagyobb értékek léteznek, egyre több támadó fordítja figyelmét a helyzet kiaknázásának lehetőségei felé. Ezek a támadások két fő csoportot céloznak támadásaikkal, az internetes szerencsejátékokat és a bankokat.

7. A virtualizáció radikálisan megváltoztatja a biztonságot


A virtuális sérülékenységek (VMware) száma ötszörösére nőtt a 2006-2007-es időszakban. A tapasztalat azt mutatja, hogy az ilyen növekedés a sérülékenységek számában maga után vonja a növekedést az ilyen alkalmazások elleni támadások számában is.

8. A Windows Vista színrelépése

2007-ben a Windows Vista piaci részesedése 10 százalék alatti volt, és 2008-ban át fogja lépni ezt a határt. A Vista kiadása után az első kilenc hónapban tizenkilenc sérülékenységet jeleztek, ami az XP esetében tizenhat volt ugyanennyi idő alatt. Az XP sérülékenységeinek száma több mint a kétszeresére nőtt az ezt követő egy év során, így várhatóan a Vista sérülékenységek száma is jócskán átlépi majd a húszas határt 2008 során.

9. A VoIP támadások fellendülése

A VoIP támadások száma várhatóan ötven százalékkal nő majd 2008-ban. 2007 során több, mint kétszer annyi VoIP-vel kapcsolatos sérülékenységet jelentettek, mint az előző évben, világos tehát, hogy megérkeztek az ilyen jellegű támadások is.

10. Web 2.0: az interaktivitás hatékonyabb kémprogramokat termel

A Web 2.0 és a közösségi hálózatokat üzemeltető oldalak gyorsan fontos célponttá fognak válni. A McAfee Avert Labs véleménye szerint nem elszigetelt esetekről van szó, hanem egy olyan trend kibontakozásáról, amelyben a professzionális támadók gyűjtenek személyesadat-vagyont.

Egy másik aggodalomra okot adó jelenség a közösségi oldalakat célzó kéretlen levelek számának növekedése. A  blog spamek száma riasztó mértékben növekszik. 2007 márciusában a WebmasterWorld jelentése szerint a Google Blogspot oldalon a blogok 75 százaléka volt spam.

Kulcsszavak: trend security McAfee

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Zyxel Networks fokozza a kiberbiztonságot, hogy megfeleljen a NIS2 irányelvnek

Tekintettel a kiberfenyegetések növekvő gyakoriságára és összetettségére, az EU 2016 óta hatályos NIS-irányelve ma már nem felel meg mindezeknek. Az új iteráció, amely 2024. október 18-án lép életbe, lehetőséget kínál a kiberbiztonsági erőfeszítések fokozására. A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szolgáltatója olyan termékeket kínál, amelyek megfelelnek az NIS2 irányelv követelményeinek, és hatékony védelmet nyújtanak a fejlett támadásokkal szemben.

2024. április 27. 12:10

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Az AOC a Graphic Pro U3 sorozattal erőt ad az alkotóknak

A kijelzőspecialista AOC büszkén jelenti be a kreatív szakemberek egyedi igényeihez gondosan kidolgozott új monitorcsaládját. A kivételes színhűségével, élvonalbeli funkcióival és elegáns, díjnyertes dizájnjával az AOC Graphic Pro U3 sorozat forradalmasítja a fotósok, vizuális művészek, tervezők, szerkesztők, műsorszolgáltatók, producerek és játékipari szakemberek munkáját. 

2024. április 22. 17:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50