Alkalmazottainak egyötödét készül elbocsátani a RomTelecom

MTI Sajtóadatbank, 2008. január 30. 08:15

Alkalmazottainak egyötödét, 2500 embert készül elbocsátani az idén a RomTelecom, a legnagyobb román vezetékes telefonszolgáltató.

A cég jelenleg 12 300 személyt foglalkoztat. Számukat az idei üzleti terv értelmében azért kívánják csökkenteni, mert a szolgáltató egyre keményebb konkurenciaharcot kénytelen vívni a piacon, a tavalyi év első kilenc hónapjának eredményei pedig nem túl biztatóak.

A Romania Libera című bukaresti napilap hétfői számában Cristina Popescut, a RomTelecom szóvivőjét idézi, aki szerint a cég hamarosan felméri, milyen változtatásokat kell végrehajtani a cég működésében. Meg kell vizsgálnia a szervezeti hatékonyságot, pontosan meghatározva, mely részlegei működnek jobban vagy kevésbé sikeresen. Ezután fogják értékelni az alkalmazottak teljesítményét, s ez alapján döntenek majd a leépítésről.

A karcsúsítás átlátható folyamat lesz - vallják a cég vezetői, akik a szakszervezetekkel szorosan egyeztetnek majd, szem előtt tartva a munka törvénykönyvének előírásait. Az elbocsátandónak a vállalat segít majd az elhelyezkedésben, elsősorban üzletei partnereinél próbál közbenjárni.

A RomTelecom egyelőre tartja első helyét, a román vezetékes piac 70 százalékát birtokolja, mintegy három millió ügyfelet tudhat magáénak. Tavaly sikerült növelnie piaci részesedését a televíziózás és az internet terén. A vezetékes telefonok piacán azonban nem sikerült bővítenie előfizetőinek hálózatát.

A cég bevétele 2007 első kilenc hónapjában 2,4 százalékkal, tiszta nyeresége pedig 53,1 százalékkal esett az előző esztendő azonos időszakához képest. A RomTelecom a jövőben a szolgáltatások minőségének javítása révén kíván áttörést elérni, elsősorban a szélessávú internet és a műholdas televíziózás területén, növelve ugyanakkor a vezetékes telefonhálózat előfizetőinek számát is.

A Romtelecom 54,01 százalékát a legnagyobb görög távközlési cég, a Hellenic Telecommunications Organization (OTE) birtokolja, a fennmaradó rész a román állam tulajdonában vannak. Ez utóbbi hányad tőzsdei kibocsátása már évek óta napirenden van, de többszörös halasztást szenvedett az ügylet a könyvvizsgálók és a privatizációs tanácsadók között meglévő tisztázatlan kérdések miatt. A papírokat a bukaresti, illetve egy külföldi tőzsdére tervezik bevezetni.

Kulcsszavak: +céginfo Romtelecom

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50