1 GHz-es szén-nanocsöves CMOS áramkör

Milkovits Gábor, 2008. február 17. 08:30

A Stanford Egyetem kutatói a nanotechnológia segítségével egy olyan, processzorok összekapcsolására szolgáló CMOS áramkört készítettek, amely 1 GHz órajellel működik és feleslegessé teszi a rézvezetékek használatát.

A kis áramkör 256 kör-oszcillátort és 11 ezer tranzisztort tartalmaz, elképesztően kis méretben. Az alkalmazott szén-nanocsövek ugyanis mindössze 50-100 nanométer átmérőjűek és ami igazán elképesztő az az, hogy a jövőben ez akár atomi szintre, azaz 1 nm-re is csökkenthető. A Stanford Egyetem és a Toshiba azzal ért el áttörést az áramkör teljesítménye terén, hogy sikerült megoldaniuk a nanocsövek megfelelő illeszkedésének és összehangolásának problémáját, amely lehetővé teszi, hogy valóban működőképes áramköröket alkossanak. Emellett még sok egyéb technikai nehézséget is sikerrel áthidaltak, így elvileg nincs akadálya a gyakorlati alkalmazásnak.

Azaz mégis van egy, ez pedig a szén-nanocsövek tömeges sorozatgyártásának a problémája. Előbb-utóbb azonban remélhetőleg ez is elhárul, márpedig a találmány jelentősége nem csekély. Informatikai szakemberek szerint ugyanis egyre inkább a különféle csipeket összekötő rézvezetékes áramkörök jelentik a lassító „üvegnyakat” a számítógépes rendszerekben, azaz felváltásuk igencsak időszerű.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50