NHH: irány a digitális átállás

Kovács Attila, 2008. február 21. 17:57

A 2007. évet értékelő és az idei terveket bemutató sajtótájékoztatót tartottak ma a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) illetékes vezetői. Pataki Dániel elnök a múlt év eredményei közül kiemelte: folytatódott a mobil- és szélessávú piac növekedése - 11 millió mobil-előfizető (2007.12.), 1,5 millió szélessávú internetfelhasználó; az előző évhez viszonyítva (újra)csökkent a távközlési fogyasztói árindex, miközben  a fogyasztói árindex nőtt, a kábeles szélessáv okozatosan teret nyer az ADSL-lel szemben; 2003 óta a leggyorsabban nőtt a hazai mobilpiac.

Az idei hatósági kiemelt területekről szólva, Pataki a öt fontos feladatkört jelölt meg:

  • nemzetközi szerepvállalás az ERG-ben és RSPG-ben (ügyek: adatroaming, mobil végződtetési díjak harmonizálása; keretirányelv vitája);
  • a piacelemzésben indul a harmadik kör,
  • piacfelügyeleti aktivitás a fogyasztókat alapvetően érintő ügyekben,
  • digitális átállás pályáztatása (remények szerint március végén indulhatna), részvétel az új technológia beindításában;
  • fogyasztói ügyekben proaktív tájékoztatás, tudatos fogyasztói döntések támogatása.


Nyevrikel Emilia a piacvizsgálatokról adott tájékoztatást. Az NHH – az európai nemzeti hírközlési hatóságok közül elsőként – 2008 januárjában lezárta a piacelemzés második körét. Az NHH Tanácsa 2004-ben kezdte meg az elektronikus hírközlési szolgáltatási piacok elemzésének első körét az elektronikus hírközlésről szóló törvény (Eht.) által meghatározott tizennyolc hazai hírközlési piacon. Vizsgálta a hazai hírközlési piac helyzetét, a piaci folyamatokat, és ahol nem alakult ki hatékony versenyhelyzet, ott határozataival a jelentős piaci erővel rendelkező (JPE) szolgáltatók részére kötelezettségeket szabott ki. Az NHH szándéka az, hogy a kötelezettségek nyomán a JPE szolgáltatók már ne legyenek képesek gazdasági erőfölényükkel visszaélni, és fokozatosan szűnjön meg a versenykorlátozó piaci magatartás. Az NHH Tanácsának kötelezései elősegítették újabb szolgáltatók piacra lépését, azaz nőtt a verseny, ami a szolgáltatások felhasználóinak, a hírközlési fogyasztók érdekeit szolgálja. A piacelemzés a szolgáltatók által beadott által adott adatokon alapul. Az NHH tanácsának a tagja a 2008-as feladatokat így foglalta össze: a második kör hatásainak vizsgálata; a versenyerősség további vizsgálata a az elfogadás alatt álló EU-s szabályozási reform tervezett fő fókuszainak (kevesebb terület szabályozása, de azokat nagyobb hatékonysággal; a "szélessávot mindenkinek" program elősegítése, új versenyélénkítő eszközök felhasználása, jobb spektrumfelhasználás; alépítmények, tornyok kötelező megosztása) a függvényében.

Rozgonyi Krisztina, az NHH Tanácsának elnöke a hatóság idei szerepéről szólva, kiemelte a következő témákat: földfelszíni műsorszórás pályáztatási feladatainak ellátása; felkészülés a 2009. évi pályáztatási feladatokra (helyi és körzeti tévék és rádiók digitális pályáztatása); az átállási törvény betartatása, részvétel különböző koordinációs munkákban, kezdeményező szerep a digitális átállás lakossági kommunikációjában.

A múlt évi piacfelügyeleti vizsgálatokról Dömötörné Ács Katalin főigazgató-helyettes számolt be. Néhány kiemelhető: összesen 60 millió forint pénzbírságot szabtak ki, ebből egy esetben 40 millió forintos bírságot; általában a korábbi két évhez viszonyítva kevesebb esetben bírságolt a hatóság. A 2008. évi feladatok összegzése: 79 szolgáltató ellenőrzése az egyedi előfizetői szerződésekkel kapcsolatban; hűségszerződések vizsgálata, különös tekintettel a kapcsolt értékesítésekre; mobilszolgáltatások általános szerződési feltételet (ászf) és hűségszerződések vizsgálata, ügyfélszolgálatok, ászf-módosítások, valamint a garantált le- és feltöltési sebességek további vizsgálata; postai piacfelügyeleti vizsgálatok. Még egy érdekesség: 2007-ben a spam vonatkozású ezer beadvány 50%-ában elmarasztaló határozat, 1,5%-ában bírságolás történt.

Takács Péter, a Hírközlési Fogyasztói Jogok Képviselője az idei terveket ismertetve, a fogyasztói tudatosság további növelése mellett a hatóság különböző, (hűségnyilatkozattal, hangszerződéssel, garantált sávszélességgel, szándékolatlan barangolással kapcsolatos) tájékoztatási feladatait, a Tantusz alkalmazás továbbfejlesztését, a társhatóságokkal való együttműködést, a szolgáltatók minőségi adatainak közzétételét és egy Elektronikus Beadványkezelő Felület létrehozását emelte ki.   

A Prím kérdéseire a hatóság vezetőitől kapott válaszok szerint:

  • a hazai virtuális mobilszolgáltatásnak szabályozói oldalról semmi akadálya sincsen, a hatóság üdvözölné ilyen szolgáltató megjelenését;
  • a piacfelügyeleti munkában a pénzbírságot csak végső eszközként kívánja alkalmazni a jövőben is az NHH.


További kérdésre kapott válasz: a mobilinternet használatát számszerűsítő szolgáltatói adatokról, azok időről időre történő nyilvánosságra hozataláról jelenleg folynak a hatóság az érintett cégek közötti tárgyalások.

Kulcsszavak: hírközlés NHH

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tippek a hosszabb üzemidőhöz a HONOR-tól

A HONOR készülékei, a kedvező árútól a csúcskategóriásig kiváló akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mérsékelt igénybevétel mellett akár egész nap használhatóak. Ettől függetlenül azonban érdemes figyelni arra, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban kihasználni az üzemidőt, hogy még véletlenül se merüljön le okostelefonunk.

2024. április 26. 16:19

Álljunk meg egy parkolásra – így parkolunk a fizető övezetekben

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 13:10

A HONOR szállította a legtöbb okostelefonot a kínai piacra

Az IDC legújabb jelentése szerint 2024 első negyedévében a HONOR lett a vezető márka Kína okostelefonos piacán. 

2024. április 26. 09:55

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50