A román kormány tőzsdére viszi a Romtelecom részvényeit

MTI Sajtóadatbank, 2008. február 29. 08:21

A román kormány úgy döntött, hogy folytatja a Romtelecom távközlési cég privatizációját, oly módon, hogy fokozatosan tőzsdére viszi a cég még állami részét, olvasható a bukaresti informatikai és távközlési minisztérium közleményében. A Romtelecom 45,99 százaléka a román államé, a többségi tulajdonos az OTE görög távközlési vállalat.

 - Itt az ideje, hogy a Romtelecom részvényei a tőzsdére kerüljenek - mondta Borbély Károly romániai informatikai és távközlési miniszter, aki rámutatott: Romániában a távközlési piac váltja ki a legnagyobb érdeklődést a befektetők körében. A tárcavezető kifejezte reményét, hogy őszig befejezik a tőzsdei bevezetést. A kormány fontosnak tartja, hogy sikeres legyen az elsődleges, nyilvános kibocsátás, mert ennek hatása jelentős lehet a gazdaság számára, mondta a miniszter.

A kormány határozata szerint a Romtelecom állja a szaktárca által megbízott ügyvédi iroda költségeit, amely segít a tanácsadó cég kiválasztásában. Borbély szerint eddig a Merrill Lynch, a Deutsche Bank, az ING-UBS, a BNP Paribas, a City Bank és az Erste Bank jelezte, hogy részt venne a privatizációs folyamatban tanácsadóként. Leghamarabb októberben kerülnek majd tőzsdére a Romtelecom részvényei. A konzultáns cég fog majd javaslatot tenni arra, hogy a piac mozgásának megfelelően hány százalékos legyen a kibocsátott részvények aránya.

A román kormány eredetileg már 2006-ban le akarta zárni a privatizációt. Nagy Zsolt volt informatikai miniszter azonban felfüggesztette a folyamatot, miután a korrupcióellenes ügyészség ellene is vizsgálatot indított, azzal gyanúsítva őt, hogy egyebek között a Romtelecom privatizációjáról is bizalmas információkat szivárogtatott ki.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50