Húsvéti adattojás-halászat

Az öt legkülönösebb adathalászkészlet

forrás Prim Online, 2008. március 22. 10:02

Tudjuk, hogy nem mindegyik adathalász doktorált az adathalászatból, így néha érdekes és mulatságos kódrészletekre lehet bukkanni az interneten. Húsvét közeledtével a Symantec összeállította az adathalászkészletekben az utóbbi időkben látott legkülönösebb „húsvéti tojások” ötös toplistáját.

Százszámra található az interneten használatra kész adathalász-készlet. Március elején egy több mint 400 linket tartalmazó lista keringett a különböző levelező-listákon és fórumokon. Némelyik készlet különböző bonyolult parancsállományok összefésüléséből keletkezett, és egyszerre több márkát is képes utánozni, sőt néha még a kételemű felhasználó-azonosító módszereket is meg tudja kerülni. A nagy többség azonban csupán az eredeti webhely archivált és egy kis – az ellopott hitelesítési információkat egy e-mail címre elküldő – PHP-parancsállomány beillesztésével módosított másolata.

Az ötödik helyezett: A helyi képekre való hivatkozás

Az adathalászok néha nem ellenőrzik, hogy minden hivatkozást jól konvertáltak-e. A lustább csak megnézi a lapot a saját rendszerében, hogy jól jelenik-e meg. Sajnos ez a módszer nem mutatja meg, hogy néhány kép, bár jól jelenik meg, de a saját rendszerből töltődik be. Ennek az eredménye egy olyan adathalász webhely, ahonnan képek hiányoznak, viszont néhány információt elárul a támadóról.

Például:...img src=“file:///F:/Documents%20and%20Settings/doneminem***/Desktop/cgi-bin/formsloginb_files/fine_privati.gif...

A negyedik helyre került: az ún. „Saved from” (Innen mentett) linkek


Néhány eszköz, például az Internet Explorer a lap elmentésekor a webhelyet is hozzáteszi. Ez jó emlékeztető arra, hogy honnan is lett letöltve. Magától értetődik, hogy az ilyen „saved from” linkek egy adathalász webhelyen holtbiztosan utalnak a weblap csaló jellegére, és még a csaló weblap-magángyűjteményét is felfedhetik.

Például:...saved from url=(0055)http://163.XXX.YYY.ZZ/cloz/paypal/accountprocessing...

A harmadik helyre a rosszindulatú kóddal fertőzött adathalászkészletek kerültek


Aki a tűzzel játszik, könnyen megégeti magát, így aztán az adathalászat is kozmás egy kicsit. Az adathalászok gyakran kikapcsolják a vírusirtót a saját rendszerükben (már ha egyáltalán telepítettek ilyet), hiszen nem akarják, hogy legújabb teremtményük rögtön az örök bitvadászmezőkre kerüljön. Ez persze azt jelenti, hogy tudniuk kell, mit tesznek, hiszen a máshonnan származó veszélyek lesben állnak. Így aztán nem meglepő, hogy gyakran látunk fertőzött csaló HTML fájlokat vagy nemkívánatos kártevőt tartalmazó adathalászkészletet. Egy francia PayPal adathalászkészlet például a saját magát az adott könyvtár neve+.exe néven különböző könyvtárakba másoló W32.Rontokbro@mm család egyik változatával volt fertőzött. Persze azt is felmerülhet, hogy ez szándékos volt, de egy fertőzött adathalász webhely nem marad sokáig észrevétlen.

A második: a Google Analytics és a reklámcsíkok


Ha az adathalász egy eredeti webhelyet másol, általában mindent eltávolít, ami nem igazán szükséges azon, és ami elárulhatná a helyét, így a helyben tükrözött képeket is. Néhány támadó azonban teljesen valószerűvé akarja tenni művét (vagy csak nem gondol bele a dolgokba), és az összes reklámcsíkra mutató linket benne hagyja. Így aztán az átverés áldozatául esett cég még egy kis pénzhez is juthat a megjelenített reklámokból. Egyik-másik adathalász még a Google Analytics linkjeit is ott hagyja a weboldalon, így aztán a valódi cég később kielemezheti, honnan is kerültek az emberek a csaló webhelyre, és mennyire volt hatékony az átverés.

Az első hely pedig: a meggyőző hátsó ajtóké


A bevetésre kész adathalászkészletek igen nagy részének hátsó bejárata van. Ez azt jelenti, hogy a parancsállomány az összes begyűjtött hitelesítési információt egy másik, rejtett e-mail címre is elküldi. Így aztán adathalászok halásszák le az adathalászok fogását. Némely programozó megpróbálja igazán jól elrejteni a hátsó ajtót, például képnek álcázza, vagy JavaScripttel kavarja meg a kódot. A legfurcsább hátsó ajtó, amivel mostanában találkoztunk, egy base64-kódolású parancs volt, ami a dekódoláskor egy tömböt hozott létre, amelyet egy későbbi használatra szánt e-mail cím létrehozására használtak. A szerző megpróbálta meggyőzni az új adathalászt arról, hogy ne távolítsa el ezt a hátsó ajtót, mondván: „ez hasznára lesz az átverésnél”. De lehet-e hinni egy csaló szavának? Nem valószínű…

Kulcsszavak: Symantec security

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Az AOC a Graphic Pro U3 sorozattal erőt ad az alkotóknak

A kijelzőspecialista AOC büszkén jelenti be a kreatív szakemberek egyedi igényeihez gondosan kidolgozott új monitorcsaládját. A kivételes színhűségével, élvonalbeli funkcióival és elegáns, díjnyertes dizájnjával az AOC Graphic Pro U3 sorozat forradalmasítja a fotósok, vizuális művészek, tervezők, szerkesztők, műsorszolgáltatók, producerek és játékipari szakemberek munkáját. 

2024. április 22. 17:50

Form 4: új, villámgyors 3D nyomtató a Formlabs-tól

A Formlabs bemutatta a Form 4-et, a következő generációs műgyanta 3D nyomtatóját. A Form 4 és biokompatibilis változata, a Form 4B rendkívül gyors additív gyártást ígér nagy precizitással a választott alapanyag típusától függetlenül. A Formlabs legújabb fejlesztése már megtekinthető és tesztelhető a FreeDee Kft. budapesti irodájában.

2024. április 21. 14:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50