Akciós ékszerek és hölgyek a vörös lámpás negyedből Valentin napra

Symantec figyelmeztetés szerelmeseknek

forrás Prim Online, 2010. február 11. 12:14

Magyarországon is egyre népszerűbb a Valentin nap, a szerelmesek ünnepe. Akár van partnerünk, akár nincs, érdemes felkészülnünk a nagy napra. De legyünk résen. Az online bűnözők már készen állnak és szerelmes üzenetek helyett kéretlen levelekkel bombáznak minket.

Akár új keletű amerikai marketing-őrületnek tartjuk a Valentin napot, akár meg vagyunk győződve arról, hogy a Claudius császár üldöztetése alatt vértanúként (i. sz. 269-ben) meghalt Terni püspökéhez kötődik az ünnep, ha van valaki mellettünk, akit szeretünk, annak ezt mutassuk is ki.  És készüljünk fel arra, hogy minket is érhet meglepetés. Kellemetlen meglepetés. A Symantec megfigyelte ugyanis, hogy a spammerek sem akarnak kimaradni az ünneplésből. Kéretlen levelek záporoznak az interneten, melyek célja, hogy pénzt csaljanak ki a szerelemtől bódult áldozatokból.

A Symantec szerint az öt legnépszerűbb tárgysor a következő címeket viselik:

-    Increase your length, the best valentine's gift (Növeszd meg a hosszát, ez a legjobb Valentin-ajándék!)
-    Show off your length for valentine’s – (Mutasd ki a foga fehérjét)
-    Get it before Valentine's day and watch her smile (Szerezd meg Valentin nap előtt, és figyeld a mosolyát!)
-    You have been invited to partake in a shopping spree. This Month for Valentines! (Meghívást kaptál, hogy részt vegyél egy bevásárláson. Valentin nap alkalmából.)
-    Happy Early Valentine’s Day, You have been selected to go on a $1000 Shopping spree to ... (Boldog elő-Valentint! 1000 dolláros bevásárlást nyert!)

A csalók a gazdasági válságot is a saját maguk hasznára fordítják. Akciós áron kínálnak például ékszereket (ha valaki esetleg az interneten keresztül rendelné meg az eljegyzési gyűrűt), de professzionális hölgyek társaságával is kecsegtetnek - kedvezményes áron- , ha magányosnak ígérkezne a piros betűs ünnep.

Íme öt tipp Gombás Lászlótól, a Symantec szakértőjétől, hogy mire érdemes figyelnünk a kéretlen levelekkel kapcsolatban:

Vigyázzunk, hogy mire kattintunk! Lehetőség szerint soha ne kattintsunk ismeretlen küldőtől érkező levelekben elhelyezett linkekre, csatolmányokra.

Soha ne válaszoljunk a kéretlen levelekre! Ezzel csak megerősítjük a levélszemetelőket abban, hogy az email cím aktív és várhatóan további kéretlen levelekkel fog majd bombázni minket. A hasonló leveleket olvasás nélkül törüljük ki.

Feleslegesen ne adjuk ki email címünket! Nem érdemes például publikus weboldalakon megadni email címünket, hiszen így könnyedén a spammerek célkeresztjébe kerülhetünk.

Használjunk egyszerre több email címet!
Lehetőség szerint tartsunk fenn egy email címet csak a család és barátok számára és külön egy másikat, amikor például hírlevelekre iratkozunk fel.

Védekezzünk! Telepítsünk számítógépünkre naprakész biztonsági szoftvert, mint például a Norton Internet Security 2010-et, mely csak a számunkra fontos leveleket engedi át, a kéretlen leveleket pedig egy kattintással elutasíthatjuk.
 

Kulcsszavak: Symantec spam security

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50