A P2P adatfolyamot korlátozó eszközt forgalmaz az internet egyik atyja

Milkovits Gábor, 2008. június 29. 08:17

Lawrence Roberts, a világháló technológiájának egyik feltalálója egy olyan eszközt forgalmaz Anagran néven, amely automatikusan korlátozza egy hálózat P2P adatforgalmát abban az esetben, ha más alkalmazásoknak van szükségük a sávszélességre.

Roberts a Structure 08 konferencián elmondott beszédében sietett kihangsúlyozni, hogy szintén Anagran nevű cégének készülékeivel korántsem kíván hadat üzenni a torrenteknek, csupán biztosítani kívánja a lehetőséget arra, hogy a P2P adatfolyam korlátozásával a többi hálózati alkalmazás zökkenőmentesen működhessen. A tudós becslése szerint a P2P le- és feltöltések a világháló forgalmának akár 80 százalékát is kitehetik. Az Anagran FR-1000 elnevezésű készülék Roberts állítása szerint képes különválasztani a torrentek adatfolyamát a normál internetes forgalomtól még akkor is, ha az kódolva vagy titkosítva van. Emellett lehetőség van arra is, hogy a felhasználók saját egyedi beállításokkal rangsort állítsanak föl a különböző jellegű adatok között, amiket aztán a megadott prioritás szerint kezel a készülék.

Mint minden hasonló információszűrő megoldásnál, az Anagran esetében is az a legnagyobb kérdőjel, hogy mennyire stabil, azaz milyen mértékben áll ellen a megkerülésére irányuló kísérleteknek, amelyek bőven várhatók. Mindenesetre ha valaki, akkor Lawrence Roberts igazán jártas a területen, ő volt ugyanis az az ember, aki még az 1960-as években feltalálta az adatcsomagok formájában történő számítógépes hálózati kommunikációs technológiát, ami a későbbiekben lehetővé tette az internet kifejlesztését is. 1966-tól Roberts vezette az internet egyik fő elődjének tekintett ARPAnet fejlesztését is. Az Anagran technológiát jelenleg a P2P fájlcsere által nagyon is érintett egyetemeken és főiskolákon tesztelik.

Kulcsszavak: filecserebere hálózat

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36