Vezeték nélküli HD adatátviteli szabványt dolgoz ki több technológiai cég

Milkovits Gábor, 2008. július 25. 07:36

A Hitachi, a Motorola, a Samsung, a Sharp és a Sony egy HD nagyfelbontású tartalmak vezeték nélküli továbbítására alkalmas technológián, illetve közösen elfogadott szabványon dolgozik, jelentették be a cégek.

Az említett technológiai vállalatok egy speciális érdekérvényesítő csoportot hoztak létre azzal a céllal, hogy még az idén kidolgozzák a szabvány alapjául szolgáló specifikációt, amely egyébként az izraeli Amimon által kifejlesztett ’Wireless Home Digital Interface’ (WHDI – ’vezeték nélküli otthoni digitális csatlakozófelület’) technológián alapul. Dr Paul Moroney, a Motorola illetékese a sajtónak elmondta, hogy a WHDI optimális megoldás lehet a nagy sávszélességet igénylő képi tartalmak kis távolságra történő vezeték nélküli továbbítására. A videónál általában nem szerencsés az akadozás vagy a késleltetett adattovábbítás, ám a WHDI egy ügyes megoldást kínál ezekre a problémákra. A technológia ugyanis nem használ időveszteséget okozó tömörítést, ehelyett hidalja át meg az esetlegesen túl sok egyidejű adat okozta dilemmát, hogy ’fontos’ és kevésbé fontos’ csoportokra osztja a jeleket. Ily módon – állítólag – az adatforrás és a vevőkészülék távolságából adódóan csupán elhanyagolható színárnyalat-eltérések keletkeznek, ám az adattovábbítás sebessége a lakáson belül ettől függetlenül egységes marad.

A cégek által kiadott közös nyilatkozat értelmében az aláírók vállalják, hogy biztosítani fognak bizonyos szintű kompatibilitást az általuk gyártott vezeték nélküli HD-eszközöknél, ugyanakkor nem tiltja meg saját technológiák fejlesztését. Ez azért érdekes, mert a csoport tagjai közül a Samsung és a Sony is dolgozik egy saját szabványon, Wireless HD néven. Egyes elemzők szerint éppen ezért a WHDI csupán átmeneti kényszermegoldást jelent a két vállalat számára, amíg a Wireless HD piacképes nem lesz.

Kulcsszavak: wireless HD

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50