Ombudsman: Lehetőségek a levélszeméttel szemben

MTI Sajtóadatbank, 2008. július 29. 08:15

Elektronikus hirdetés kizárólag a címzett egyértelmű, előzetes hozzájárulásával küldhető mutatott rá az ombudsman. A kéretlen elektronikus hirdetés, a spam feladójával szemben az érintett eljárást kezdeményezhet. Dr. Szabó Máté állásfoglalásában azokra a beadványokra reagált, amelyekben a panaszosok - cégek, magánszemélyek - a kéretlen elektronikus levélküldés gyakorlatát kifogásolták.

Az ombudsman arra emlékeztetett, hogy 2002. januárjában lépett hatályba az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló törvény. Ez tartalmazza az üzleti célú levelek jogi szabályozását. A törvény alapján a "spam-ek" is elektronikus hirdetésnek minősülnek, tehát bennük világosan, egyértelműen azonosítható módon tájékoztatást kell adni a hirdetés-jellegről és a feladó valós személyéről. Fontos, hogy elektronikus hirdetés kizárólag az igénybe vevő legyen akár természetes, akár jogi személy egyértelmű, előzetes hozzájárulásával küldhető. Az elektronikus hirdető köteles nyilvántartást vezetni azokról, akik bejelentették neki, hogy kívánnak elektronikus hirdetést kapni. Annak, aki nem szerepel ebben a nyilvántartásban, nem küldhető elektronikus hirdetés. Törölni kell a nyilvántartási listáról azt, aki a levélben szereplő lemondási címen megtiltotta, hogy részére további e-mailt küldjenek.

 Amennyiben az érintett előzetes hozzájárulás hiányában kap elektronikus hirdetést, kérheti a Nemzeti Hírközlési Hatóság felügyeleti eljárását az adatkezelő ellen, továbbá fordulhat a fogyasztóvédelmi felügyelőségekhez is. Az eljáró szerv az eljárás során megállapíthatja az elektronikus hirdetés jogsértő voltát, elrendelheti a jogsértő állapot megszüntetését, megtilthatja a jogsértő magatartás további folytatását. Az ombudsman arra is felhívta a figyelmet, hogy a felsorolt jogkövetkezményeken túl az eljáró szerv határozatával elektronikus kereskedelmi bírságot is kiszabhat a jogsértővel szemben. A bírság többszörös jogsértés esetén halmozottan is kiszabható.

Kulcsszavak: spam jog

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

2024. április 29. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50