Befagyasztott számlák ál-antivírus terjesztéséért

forrás Prim Online, 2008. december 12. 16:15

Sikerrel indított harcot az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) a hamis biztonsági programok terjesztői ellen: egy marylandi szövetségi bíróság befagyasztotta Innovative Marketing és a ByteHosting Internet Services számláit, miután a Bizottság feljelentette őket ál-antivírusok terjesztéséért.

A vád szerint a két vállalat legális cégek és szervezetek – többek közt az Economist, az jéghoki-liga (NHL) és a baseball-liga (MLB) – honlapjainak látogatóit támadták meg oly módon, hogy az oldalakat böngészők képernyőjén hamis biztonsági riasztásról szóló pop-up ablakok jelentek meg. A kéretlen reklámok aztán egy antivírus szoftver honlapjára invitálták a látogatókat, ahol pedig egy ingyenes fertőzöttség-ellenőrzést javasoltak elvégezni. A vírusszkennelés természetesen valamennyi felhasználó gépén számos veszélyes vírust és fertőzést talált, ezért a honlap sürgősen egy védelmi szoftver beszerzését javasolta. A honlap az alábbi programokat kínálta 39.95 dollárért: WinFixer, WinAntivirus, DriveCleaner, WinAntispyware, AntivirusXP és XP Antivirus 2008.

Természetesen a programok hatástalanok voltak a vírusokkal és a kémprogramokkal szemben, ám mire ezt a felhasználók észrevették, már késő volt: megdöbbentő módon több mint egy millió felhasználó dőlt be a csalóknak. „A közel 40 dolláros árnak köszönhetően az ál-antivírusok terjesztői több mint 40 millió dolláros (vagyis mintegy 800 millió forintos) illegális – és adómentes – jövedelemre tettek szert.” – mondja Alex Eckelberry, az ál-antivírusokat a VIPRE Antivirus és Antispyware, valamint a CounterSpy kémprogram-eltávolítóval nyomon követő Sunbelt Software vezérigazgatója. A Sunbelt által kiadott havi fertőzöttségi toplistában például gyakori szereplő volt a WinAntivirus és az Antivirus XP is. A bíróság a két cég számláinak befagyasztása mellett magánszemélyeket is elítélt: Daniel Sundin, Sam Jain, Marc D'Souza, Kristy Ross és James Reno már nem ismeretlenek a hatóságok előtt: Jain-t például 2005-ben egy kaliforniai bíróság már 3 millió dolláros büntetésre ítélt, mivel hamis Symantec termékeket árult. A cégeket egyébként változatos helyszínekről, például Kijevből és Ohioból is irányították. Valamennyi vádlottat eltiltották biztonsági szoftverre utaló domain használatától és regisztrációjától, ami azért érdekes, mert a Sunbelt statisztikái szerint csak az Innovative Marketing közel 1.000 ilyen tartalmú domaint regisztráltatott.

Az Innovative Marketing által regisztrált domainek listája itt található:
http://www.sunbeltsoftware.com/alex/gblog/innovativemarketingsitelist.pdf
 

Kulcsszavak: vírus spam jog security

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Zyxel Networks fokozza a kiberbiztonságot, hogy megfeleljen a NIS2 irányelvnek

Tekintettel a kiberfenyegetések növekvő gyakoriságára és összetettségére, az EU 2016 óta hatályos NIS-irányelve ma már nem felel meg mindezeknek. Az új iteráció, amely 2024. október 18-án lép életbe, lehetőséget kínál a kiberbiztonsági erőfeszítések fokozására. A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szolgáltatója olyan termékeket kínál, amelyek megfelelnek az NIS2 irányelv követelményeinek, és hatékony védelmet nyújtanak a fejlett támadásokkal szemben.

2024. április 27. 12:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50