Már kapható a világ első "nulla wattos" monitora

forrás Prim Online, 2008. augusztus 25. 14:35

A Fujitsu Siemens Computers megkezdte az energiatakarékos üzemmódban automatikusan kikapcsolódó tápegységű monitorok szállítását. A vezető IT-szállító házon belül fejlesztette ki az új energiatakarékos technológiát, amely elsőként a SCENICVIEW Premium Line ECO monitorcsaládba építve kerül piacra.

A „nulla wattos” monitorkoncepció bejelentése óta előrendelések ezrei érkeztek az új termékre az EMEA-régió minden részéből. Az első „nulla wattos” monitorok a korábbi ütemezésnek megfelelően kerülnek piacra.

A szabadalmaztatás alatt álló „nulla wattos” energiatakarékos technológia azt jelenti, hogy az új SCENICVIEW ECO monitorok használaton kívül egyáltalán nem fogyasztanak villamos áramot – mivel ilyenkor DC-átalakítójuk teljesen kikapcsol. Ez egyedülálló a világon, hiszen a többi monitor rendszerint még készenléti üzemmódban is felvesz 1-6 watt energiát. Az Eco üzemmód alapértelmezett állapotban be van kapcsolva. A kijelző tápegysége tartalmaz egy PC által vezérelt kapcsolót. Amikor a monitor kikapcsol, ez a kapcsoló teljesen leválasztja az egységet az elektromos hálózatról. Amikor a PC újra kimeneti jelet küld a monitornak, egy kis elektromos impulzus visszaállítja a kijelző tápellátását. Ez a funkció analóg és digitális monitorkimenet esetén is működik.

A Német Szövetségi Anyagkutatási- és -vizsgálati Intézet (Bundesanstalt für Materialforschung)* szerint 35 terawatt energiát lehetne megtakarítani évente, ha az Európai Unió minden részén átállnának készenléti üzemmódban nulla watt energiát fogyasztó elektromos eszközökre. Az uniós „Stand-by Initiative” jelentése szerint a készenléti üzemmód teszi ki a háztartások és az irodák villamosenergia-fogyasztásának mintegy 10 százalékát az EU tagállamaiban**.

A Fujitsu Siemens Computers mindkét SCENICVIEW ECO monitora – a 20 hüvelykes P20W-5 ECO és a 22 hüvelykes P22W-5 ECO – a Premium családhoz tartozik, tehát a környezetbarát tulajdonságok mellett gazdag funkcionalitással bír. Mindkét egység továbbfejlesztett, ergonomikus talppal rendelkezik, amivel a felhasználók minden eddiginél szabadabban állíthatják be a monitor magasságát – akár az asztallappal közel egy szintben.

Az ECO monitorok DisplayView AutoBright fényerőszabályozó funkciója automatikusan a fényviszonyokhoz igazítja a monitor fényerejét. Ezzel csökkenti a szem fáradását és akár további 30 százalékkal is csökkentheti az energiafogyasztást. A monitorok maximális fényereje 300 cd/m2.

Az ECO monitorok 1680 x 1050 képpont maximális felbontást nyújtanak, és 5 millimásodperces válaszidővel, zavaró képernyőhatások nélkül jelenítik meg az éles, tiszta grafikákat. A HDMI interfész támogatásának köszönhetően a monitorok a nagy felbontású grafikák szerkesztéséhez is ideálisak.

Szeptemberben két újabb modellel egészül ki a „nulla wattos” kínálat: egy 24 és egy 26 hüvelykes monitorral.

A SCENICVIEW ECO monitorok már jelenleg is rendelhetők az EMEA‑régió minden országában. A 20 hüvelykes modell már 100.000 forint alatt elérhető.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14