Symantec: kiszolgáltatottak a magyar kisvállalatok

Kovács Attila, 2008. szeptember 24. 18:37

A Symantec legújabb, kilenc európai országban, közöttük hazánkban is végzett felméréséből kiderül: a magyar kisvállalkozások nem képesek hatékonyan védekezni az informatikai környezet biztonságát fenyegető veszélyek ellen, a magyarok a legsebezhetőbbek közé tartoznak Európában: minden ötödiket veszteség éri védelmi hiba miatt.

Ez a magyar válaszadók szerint nagyrészt az alkalmazottak hibája. A magyar kisvállalatok 89 százaléka nem alkalmaz informatikai vezetőt (Európai átlag 67%). A felmérés eredményeit ma sajtótájékoztató keretében Bartha Hedvig, a Symantec magyarországi képviseletének pr és marketing menedzsere ismertette.

A válaszadó magyar kisvállalkozások által adott információkból a Symantec (további) következtetéseket is levont.

1. A magyar válaszadók 16 százaléka vallotta be: a közelmúltban akadt kézzelfogható üzleti veszteséget okozó védelmi problémája. Közel tíz százalékuk anyagi veszteségről is beszámolt.
2. a válaszadók mintegy fele (pontosan 48 százalék) azt sem tudta, mi az a bothálózat. Az újabb keletű veszélyforrásokat, például a minnowingot – a kishalak „lehalászását” és a whalinget – a „bálnavadászatot”, ahol a cég vezetését akarják „szigonyvégre” kapni, sok kisvállalkozásnál még nem is ismerik.
3. Pozitívum a magyar válaszadóknál: az európai átlagnál (28%) sokkal nagyobb arányban gondolják (51%), hogy a biztonság megteremtése nem csak a menedzsment, hanem mindenki felelőssége.
4. A kérdésre, hogy hogyan jutottak informatikavédelmi megoldásokhoz, csak a magyarok 24 százaléka válaszolta azt, hogy informatikai szakértő cég segítségével. 53 százalék viszont egy áruházlánchoz tartozó üzletben, a polcról vásárolta. Ez riasztó arány.
5. A vizsgált magyar cégek 16 százalékát érte olyan támadás vagy rendszerösszeomlás az elmúlt évben, amely információvesztést és üzleti veszteséget okozott. A magyar válaszadók 86%-a ezt az alkalmazottak hibájának tulajdonítják.
6. A magyar kisvállalatok többsége (62%) leginkább vezeték nélküli biztonsági kérdések miatt aggódik.

Kulcsszavak: Symantec security

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14