Emulátor: régi fájlformátum új gépeken

MTI Sajtóadatbank, 2009. február 18. 12:03

4 millió euróba került az a program, amelynek célja, hogy készítői univerzális emulátort hozzanak létre, amelynek köszönhetően elavult fájlformátumokat kelthetnek ismét életre - írja az ICTPress. Ezáltal a rég elveszettnek hitt szoftverek újra elindíthatóvá válnak.

A kutatók reményei szerint a "mindenre jó" emulátor akár régi játékokat, webszájtokat, multimédiafájlokat is elindíthat, így ezek nem vesznek kárba. A tervek szerint az emulátor szoftverét rendszeresen frissíteni fogják, így az újabb és újabb formátumok is folyamatosan bekerülnek a támogatottak listájába.

 A Hordozható Emulációs-környezet Megőrző (Keep) nevű projektnek az a célja, hogy a szoftver felismerjen, megnyisson és futtasson mindenféle fájlformátumot - akár egészen a hetvenes évekig visszamenőleg is. Az egyszerű szövegfájlokkal persze nem lesz semmi problémája a Keepnek, ám az igazi érdekesség, hogy emellett lehetőség lesz majd olyan régi játékprogramokat is feltölteni, amelyek esetleg támogatás nélkül maradtak az évek során.

 Persze a játékok területén eddig is elérhető volt majdnem minden régebbi gép- és szoftvertípus saját emulátora, csak éppen külön-külon szoftverek kellettek hozzá. A Keephez hasonló univerzális, azaz a mindenféle formátumot futtatni képes program azonban még nem létezik. Kissé meglepő, hogy míg ezen emulátorok készítőit szerzői jogi okokból többször felkeresték a hatóságok, addig a Keep készítőinek 4 millió eurót sikerült megszereznie saját projektjükhöz.

Kulcsszavak: adatmentés adatvédelem

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36