Menedzselt nyomtatási szolgáltatásokkal a recesszió ellen

Kovács Attila, 2009. március 17. 10:03

A HP állítja: mivel a vállalatok árbevételük 3 százalékát nyomtatásra fordítják, a recesszió idején sokszorosan fontos lehet áttérni a mérhető megtérülést nyújtó menedzselt nyomtatási szolgáltatásokra (MPS-re). A Gartner ezzel kapcsolatosan nemrég megjelent piaci elemzésének eredményét hozzák bizonyítékul: az MPS általános „rezsiköltségből” potenciális megtakarítási forrássá alakítja a nyomtatást és a digitális képalkotást, ráadásul a környezet megóvásához is hozzájárul.

Különös figyelemmel a kkv-k igényeire, három menedzselt nyomtatási szolgáltatást kínál a HP. Ezek:

  • a HP Pay for Print teljesen automatizálja a kellékanyagok utánrendelését. A HP hálózati nyomtatásfelügyeleti szoftvere automatikusan érzékeli, ha fogy a tinta/festékpor és azonnal új patront/kazettát rendel. Így értékes munkaidő szabadul fel, mérséklődik a pazarlás, csökken a készlet.
  • a  HP Channel Led Pay per Use helyi partnereket von be a szolgáltatásba. A partnerek gyorsan ki tudnak szállni a helyszínre, ugyanakkor biztosítják a HP-val fenntartott közvetlen kapcsolat előnyeit.
  • a HP intelligens nyomtatási szolgáltatásainál a HP havidíjért átveszi a teljes képalkotási és nyomtatási környezet üzemeltetését. A HP állítja: akár 40%-kal is csökkenthetők így a nyomtatási költségek. A korábbi üzemeltetőket át lehet csoportosítani az alaptevékenységhez tartozó üzleti feladatok végzésére.


Elemzők az MPS-ben rejlő előnyökről


Az IDC független elemzőinek kutatása szerint a menedzselt nyomtatási környezetre átálló vállalatok akár 40%-os költségmegtakarításra is számíthatnak – az alacsonyabb, kiszámítható és átlátható havi költségeknek köszönhetően. Ed Crowley, a Photizo Group alapítója és piaci elemzésekért felelős elnöke szerint az MPS lehet az általános gazdasági visszaesés ellenére növekvő ágazatok egyike.
„A menedzselt nyomtatási szolgáltatások forgalma 2012-re eléri a 26,7 milliárd dollárt, és ez a szegmens teszi majd ki a teljes képalkotási piac 35 százalékát."
Nemrég megjelent elemzői jelentésében a Gartner és Quocirca is hasonló következtetésre jutott. Ez a két cég a költségek és a környezetterhelés csökkentését nevezte meg az MPS stratégiák terjedésének fő mozgató rugójaként.

Henry Blum, a HP MPS marketing menedzsere szerint a trend az EMEA régió egészében érezhető, ahol az ügyfelek nyomtatási és digitális képalkotási környezetük ésszerűsítésével igyekeznek csökkenteni költségeiket, javítani produktivitásukat és bizonyítani környezetvédelmi elkötelezettségüket. Ez a törekvés a cégek kiterjedtebb, globális IT-szabványosítási stratégiájának részeként jelenik meg. Kiemelte: a HP 28 és 48% közötti költségmegtakarítást ér el az MPS szolgáltatások bevezetésével. Ugyanakkor a beruházási költségek csökkentése mellett a HP MPS programja 2-6 százalékkal növeli a bruttó hasznot.

Bár az MPS stratégia nyújtotta előnyök és potenciális költségmegtakarítás mindenképpen vonzó lehetőség, Blum úgy véli, hogy ezek gyakorlati érvényesülése teljes egészében a megvalósítás színvonalától függ. Bár az MPS projektet jellemzően pénzügyi szempontok motiválják, sok cég nem alkalmaz módszereket a nyomtatási szintek vagy a képalkotással kapcsolatos nyomtatási tevékenység mérésére. A vezetőség gyakran nem tudja, hány eszközből áll a géppark és vajon optimális-e a kihasználtság. Ezen kívül a felhasználók hozzá nem értése és a berendezéshibák miatt a támogatószemélyzetre nehezedő teher is jelentős költségtétel vállalati szinten – egyes becslések szerint a helpdeskhez befutó hívások negyede nyomtatási vonatkozású – jelenti ki Blum.

A jól megvalósított MPS stratégia potenciális előnyei közé tartozik a nyomtatási eszközök kisebb energiafogyasztásából, a pazarlás megszüntetéséből és a kevesebb kellékanyag felhasználásából eredő kisebb környezetterhelés, az IT környezet konszolidálása/egyszerűsítése, a dolgozói elégedettség és a produktivitás javulása, valamint a fokozott biztonság és a pontosabb megfelelés.

A HP MPS kínálata többféle szolgáltatási szintet, támogatási, karbantartási, fizetési és finanszírozási opciót tartalmaz. A HP globális részesedése ezen a piacon jelenleg 30-40% között van. 2008-ban a HP több mint ezer európai vállalatnak nyújtott MPS támogatást. Néhány példa: Swissport (Svájc), Endesa (Spanyolország), Lancashire County Council (Egyesült Királyság), VNG (Hollandia) és Logica (Egyesült Királyság), KBC Services (Magyarország), SAP (Németország, Magyarország).

Kulcsszavak: HP printer

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az AI és a fenntarthatóság területén nő az igény leginkább a munkavállalókra

A gyors technológiai fejlődés, a fenntarthatóság iránti fokozódó igény korszakában bizonyos munkaterületek jóval keresettebbé válnak. Az ezekkel a szakismeretekkel rendelkező munkavállalók iránti kereslet a magyar munkaerőpiacon is egyre növekszik. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte a kapcsolódó pozíciókat, illetve azt, hogy mire van szüksége a munkavállalóknak, hogy megszerezhessenek egy ilyen állást.

2024. április 27. 10:21

Egyedülálló elektromos kerékpárral erősít a Decathlon

A mikromobilitási trendek átformálják a városi közlekedést, az infrastruktúra fejlesztésével folyamatosan nő a kerékpározók száma, emellett pedig egyre inkább előtérbe kerülnek az elektromos kerékpárok. 

2024. április 26. 19:40

A Sprinter felvásárlásával lépne jelentőset a SAMEDAY

Az akvizíció révén a SAMEDAY magyarországi házhozszállítási infrastruktúrája 60 százalékkal bővülhet a Sprinter tulajdonában lévő több mint 450 kézbesítési pont átvételével. A felvásárlást jelenleg a hatóságok vizsgálják. Ha a felek megkapják a jóváhagyást, az ügylet lezárultát követően egy 6000 átvételi pontból álló régiós out-of-home átvételi hálózat jöhet létre a magyar, román és bolgár piacokon.

2024. április 26. 14:44

Dekarboizáció és hatékonyságnövelés egyszerre az iparban

A globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás 45 százalékát adja az ipari tevékenység, így a klímacélok elérése érdekében kulcsfontosságú a szektor dekarbonizációja. A Schneider Electric a világ elsőszámú ipari szakvásárán, a Hannover Messén mutatta be azokat az innovációkat, amelyek lehetővé teszik az ipari szereplők számára a kibocsátásuk csökkentését és a termelési hatékonyságuk növelését.

2024. április 26. 11:33

Az SAP AI-alapú fejlesztéseivel a gyáripar is átalakul

A termelékenység, a hatékonyság és a precizitás újabb szintje érhető el azokkal az AI-alapú fejlesztésekkel, melyeket az SAP mutatott be az ellátási láncokhoz kapcsolódó megoldásaiban a Hannover Messe kiállításon. A valós idejű adatokból származó, mesterséges intelligencia által felfejtett következtetések abban segítenek a vállalatoknak, hogy jobb döntéseket hozzanak az ellátási láncok egészében, racionalizálják a termékfejlesztést és javítsák a gyártás hatékonyságát.

2024. április 25. 16:31

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50