HP ProBook noteszek, akár Linuxszal is

Mészáros Péter, 2009. április 29. 07:15

A Hewlett-Packard új, megfizethető vállalati noteszgép-családot dob piacra ProBoook néven; a gépeket a HP Compaq széria utódaiként a kis- és közepes cégeknek szánja a gyártó.

A névcsere nem jelenti azt, hogy a HP ne használná tovább a Compaq márkanevet, csak éppen más termékeinél. A felső kategóriás HP EliteBook széria után nagyjából egy évvel megjelenő sorozat egy igazi meglepetést is tartogat, ugyanis a gyártótól először előre telepített Novell SuSE Linux Enterprise Desktop 11 operációs rendszerrel is rendelhetők a laptopok. A HP mindeddig csak netbook-okat forgalmazott Linuxszal, vagyis a lépés mindenképpen áttörést jelent. Még akkor is, ha a cég részéről úgy fogalmaztak, hogy az opció egyelőre csak kísérlet, amivel fel szeretnék mérni a nyílt forráskódú szoftver iránti igényeket. További újítás az egyes modellekben megjelenő Qualcomm Gobi technológia, amely egyetlen csipen integrálja a különböző mobil szélessávú kapcsolatokat kezelő technológiákat. Ilyen még a 3D DriveGuard merevlemez-védő megoldás és a billentyűzetet a ráömlő folyadékoktól óvó védelem.

A HP egyelőre egy 14”, egy 15,6” és egy 17,3” verziót dob piacra, 529 dolláros induló áron. Szintén újítás a vezető PC-gyártó részéről, hogy a vásárlók színes – egyelőre csak „merlot” színű – változatban is rendelhetik a készülékeket.

Kulcsszavak: HPQ notebook Linux

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50