Szájmozgásból következtet a beszélt nyelvre a szoftver

Genda Csongor Zoltán, 2009. május 1. 16:50

Brit tudósok kifejlesztettek egy olyan arcfelismerő alkalmazást, amely az ajkak mozgásának a megfigyeléséből megmondja, milyen nyelvet beszél a vizsgált személy.

Az East Anglia egyetem kutatóinak sikerült megalkotniuk egy az arcot minden eddiginél jobban feltérképező, különösen az ajkak finom rezdüléseit észlelő szoftvert. Az alkalmazást először be kellett tanítani, hogy képessé váljon a nyelvek megkülönböztetésére. Az egyetem munkatársai 21 több nyelvet tökéletesen beszélő személyt kértek meg, hogy olvassanak fel egy hosszabb szöveget a kamerák előtt, a kapott adatok elemzésével pedig a számítógép meghatározta azokat a jegyeket, amelyek jellemzőek egy-egy nyelvre a hangképzésnél. A franciák például szokatlanul sokszor kerekítik ajkaikat, az arabok beszédét, pedig a furcsa nyelvmozgás jellemzi.
A szoftvert számos területen lehetne hasznosítani, így elképzelhető, hogy a jövőben a repülőtereken elhelyezett automaták felismerik majd az előttük álló utas nemzetiségét, és saját anyanyelvén üdvözölnek majd mindenkit, és a menüt is ehhez igazítják, ám a későbbiekben a továbbfejlesztett változatok a halláskárosultak és némák életét is könnyebbé tehetik.

Kulcsszavak: felhszoft tudomány

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55