Portugália tanít az információs társadalomra

MTI Sajtóadatbank, 2009. május 19. 08:19

Portugália élen jár az információs társadalom fejlesztésében, tapasztalataikat május 25-én a magyarokkal is megosztják egy budapesti konferencián, amelyen üzleti kapcsolatokat is ki lehet alakítani.

Csepeli György, a Miniszterelnöki Hivatal közpolitikai igazgatója hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: Portugália az összes mutatót tekintve jelentősen megelőzi Magyarországot, ami mögött nagyon komoly kormányzati munka van. Aláhúzta: a konferenciát azért is rendezik, hogy a portugál tapasztalatok megismerésével a magyar üzleti és akadémiai szféra is minél nagyobb mértékben be tudjon kapcsolódni az információs társadalom fejlesztésébe.

 A portugál eredményeket nemcsak az mutatja, hogy az ország a Világgazdasági Fórum kimutatása szerint is az egyik legjobb egy 134 országot felsoroló listán, hanem az is, hogy hamarosan minden portugál alsó tagozatos iskolásnak saját laptopja lesz.

 A Világgazdasági Fórum Globális Informatikai Technológia jelentése szerint Portugália a 4. legjobb abban a sorrendben, hogy az adott ország kormánya mennyire tartja fontosnak a jövőben az információs és kommunikációs technológiákat (IKT) a társadalom fejlesztésében és kiszolgálásában. A speciális, NRI-Networked Readiness Indexre támaszkodó jelentés alapján az IKT-nak a közigazgatásban való alkalmazását illetően Portugália a 18. Az egy vállalkozás létrehozásának gyorsaságát tekintve a dél-európai ország a 9., és ugyancsak a 9. az on-line hozzáféréssel elérhető államigazgatási szolgáltatások számát nézve.

 Csepeli György elmondta: az IKT technológiák felhasználási képességét tekintve Portugália a 13., míg Magyarország a 41. a rangsorban. Hozzátette: három éve még a 34. volt ezen a listán Magyarország.

 Francisco Henriques da Silva, Portugália rendkívüli és meghatalmazott nagykövete az eseményen elmondta: 2001 óta minden iskolában van internet, 2006 óta pedig a széles sáv is rendelkezésükre áll. Azok a diákok pedig, akik számítógépet vesznek, jelentős kedvezményeket kapnak, mint ahogyan a vállalatoknak is nagy, esetenként akár 50 százalékos adókedvezményt nyújt az állam IKT-fejlesztés esetén. Portugália a Magellán program keretén belül eddig félmillió portugál gyártású számítógépet adott el Venezuelának.

 A portugál nagykövet hozzátette: a portugál-magyar gazdasági kapcsolatokkal nem elégedettek, mivel azok jóval a lehetőségek alatt vannak napjainkban. Tavaly a két ország közötti kereskedelmi forgalom értéke 453 millió euró volt, ezen belül a portugál eladások 78 millió eurót tettek ki. A nagykövet úgy vélte: Magyarország sokat segíthet Portugáliának abban is, ha átadja térségbeli kereskedelmi tapasztalatait.

 Gacsal József, az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) alelnöke elmondta, hogy a portugálokkal nemcsak üzleti és iparági együttműködést szeretnének kialakítani, távlatilag szeretnének közösen előrelépni az információs társadalom fejlesztésében is.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hannover Messe 2024: A Bosch fenntartható megoldásokat mutatott be

Az ipari gyártás minden gazdaság motorja, a gyártóknak azonban egy jelentős kihívásra is kell megoldást találniuk: a klímaváltozás miatt a gyáraknak fenntarthatóvá kell válniuk és kímélni kell az erőforrásokat. A Bosch, a gyártási és ipari megoldások egyik vezető szállítója, a gyárautomatizáláshoz, a hidrogéngazdasághoz, a digitalizációhoz és a mesterséges intelligenciához (MI) kapcsolódó megoldások széles portfóliójával segíti az ipari vállalatokat a zöld átalakulás megvalósításában.

2024. május 4. 17:02

Újabb rangos szakmai díjat nyert a Prologis!

A Prologis Park Budapest-Sziget II beruházás nyerte idén a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) által életre hívott, „Év logisztikai fejlesztése” elismerést. A legkiemelkedőbb hazai logisztikai fejlesztéseket díjazó kitüntetést 2023 óta ítéli oda a szervezet 11 tagú testülete a közúti-, vasúti-, vízi-, légi- és intermodális fuvarozás, valamint a vámolási és raktározási területek meghatározó szereplői részére.

2024. május 4. 15:37

Egy napra az anyukák vették át a vezető szerepet a Yettelnél

Határozottság, konfliktuskezelés, problémamegoldó képesség és empátia: ezek a legfőbb vezetői tulajdonságok, melyek édesanyaként is elengedhetetlenek a magyarok szerint – derült ki a Yettel friss, országos, anyák napja alkalmából készített kutatásából. A mobilszolgáltató a vezetői kompetenciákat vetette össze az anyasághoz szükséges képességekkel, és az is kiderült, hogy tízből nyolc válaszadó szerint a gyereknevelés során tanult készségeket a munkavégzésben is lehet kamatoztatni.

2024. május 4. 13:55

Az AI a technológia jövője, a HONOR pedig úttörő benne

A technológia világában mostanában szinte minden a mesterséges intelligenciáról (AI) szól, a hírek egy része pedig riasztó jelleggel csapódik le: sokan munkák elvesztését, emberek által végzett szakmák megszűnését látják benne. 

2024. május 4. 12:14

A világ egyik legjobb egyetemével kötött partnerséget a Budapesti Metropolitan Egyetem

A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) első és egyetlen magyar egyetemként írt alá hosszú távú partnerségi megállapodást az Arizona State University-vel (ASU), amely a Center for World University Rankings 2023-2024 szerint a világ legjobb egyetemeinek 1%-ába tartozik.  Ez a partnerség új lehetőségeket biztosít a METU-n tanuló magyar és külföldi hallgatók számára, és a magyar felsőoktatás nemzetközivé válásának következő lépcsőfoka lehet. A megállapodás alapján a METU jogosult használni a logója részeként a „powered by Arizona State University” megnevezést.

2024. május 4. 10:31

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55