Új szoftverrel az időzónaváltás-szindróma ellen

MTI Sajtóadatbank, 2009. június 24. 11:37

Amerikai kutatók kifejlesztettek egy szoftvert, amely segíthet leküzdeni az időzónák gyors átlépését követő kellemetlen jelenséget, az úgynevezett jetlaget. Segítségével az érintettek könnyebben és gyorsabban tudnának alkalmazkodni az új időzónához.

A program különböző adatok - például a világosság mértéke, az átugrott időzónák száma - alapján kiszámolja az optimális időbeosztást, így a megszokott ritmusból kieső belső óra a lehető leggyorsabban tud átállni az új időszámításra anélkül, hogy a napirend felborulna.

 A Der Spiegel című német lap online kiadása (www.spiegel.de) szerint Dennis Dean, a bostoni (USA) Brigham and Women's Hospital munkatársa és kollégái a PLoS Computational Biology című szaklapban számoltak be eredményeikről. Amikor a belső óra és a tényleges idő - különösen a sötétség és a világosság váltakozása - eltér egymástól, a szervezet számos szabályozórendszere megzavarodik. Ennek alvásproblémák, emésztési zavarok, kognitív nehézségek és a viselkedés megváltozása lehet többek között a következménye. Hatékony "ellenintézkedés" ilyenkor a fényviszonyok tudatos megváltoztatása, különösen az igen világos nappali fényt kibocsátó lámpák alkalmazása. A módszer sikeressége a fény hullámhosszától kezdve annak intenzitásán és hosszán át számos tényezőtől függ, elsősorban pedig az időzítésétől. Szinte lehetetlen azonban általános tanácsokat adni ezzel kapcsolatban - mondják a kutatók.

 Az új program ezért a belső óra ütemtervének matematikai modelljén alapul. Ezzel viszonylag pontosan lehet szimulálni egy bizonyos megvilágítási terv lehetséges hatását, például a teljesítőképesség alakulására.

 A szoftver azonban elsősorban a felhasználó által megadott ütemtervhez alkalmazkodik, például adott munkaidőhöz vagy más rögzített terminusokhoz. Ezeket úgy integrálja a rendszer, hogy a megvilágítási időszakok a lehető legnagyobb haszonnal járjanak, még akkor is, ha a munkát vagy az alvást nem lehet optimálisan a belső órához igazítani.

 Következő lépésként a kutatók optimalizálni szeretnék jetlag-szoftverjüket, és a fényen kívül más "ellenszerekre" - koffein, rövid szunyókálás, melatonin - is alkalmazni. A termék piacra kerüléséről egyelőre nem nyilatkoztak.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50