IP-kamerák szoftverébe rejtve terjeszti Kína a mindent figyelő alkalmazást - Magyarországon is

forrás Prim Online, 2009. szeptember 9. 11:20

Az amerikai Sunbelt Software kutatócsoportja, a SunbeltLabs 2009 szeptemberében is megjelentette a 2009 augusztusa során legfertőzőbb kémprogramokról és számítógépes vírusokról. A listát a Sunbelt szakemberei a VIPRE Antivirus+Antispysware vírusirtót használó és a Sunbelt ThreatNet káros alkalmazásokat regisztráló hálózatában részt vevő felhasználók automatikus visszajelzései alapján készítik. A kutatásban bárki részt vehet, aki használja a VIPRE antivírust, vagy az önálló védelmi rétegként is alkalmazható CounterSpy kémprogram-eltávolítót.

Célpontban a jelszavak

A SunbeltLabs jelentése alapján augusztusban a legtöbb fertőzést továbbra is a Trojan-Spy.Win32.Zbot okozta: a jelszófigyelő alkalmazás okozta fertőzések aránya a múlt havi 4,99%-ról 7,67%-ra nőtt, vagyis közel harmadával több incidensért volt felelős a Zbot. A második helyre alig valamivel lemaradva, 7,57%-kal egy újdonság, a Trojan.Win32.Generic!BT került fel: a kártevő olyan trójai, amely hamis biztonsági riasztásokkal ál-antivírusok, vagyis scareware alkalmazások megvásárlására buzdít. “Nem meglepő a Zbot által okozott fertőzések számának növekedése: ez a sokoldalú kártevő távoli oldalakról letöltődve az áldozat memóriában tárolt, vagy begépelt jelszavait, szoftver-licenckulcsait és a meglátogatott honlapok címét is eltárolja, illetve továbbítja a megbízónak.” – mondja a Sunbelt Software kutatásért felelős alelnöke, Michael St. Neitzel. A Zbot okozta fertőzések száma májustól növekszik számottevően, azóta már több spamkampányban is terjesztették a károkozót: volt, aki elektronikus, míg másokat a hamisított, Amazon.com-tól érkezett vásárlási visszaigazolás csapott be. A toplista harmadik helyén a Trojan.Win32.Tdss.aalc (v) található, amely messze kevesebb fertőzésért tehető felelőssé: az összes incidens „mindössze” 3,62%-áért okolható. Meglepő módon az augusztus során több antivírus-fejlesztő által is „felfedezett”, a Delphi programfejlesztő környezetet fertőző Win32.Induc vírus nem került fel a legtöbb esetet okozó kártevők toplistájára. Ennek az lehet a magyarázata, hogy az egyéni felhasználók valószínűleg ritkán írnak szoftvert, vagyis alig használják a Delphit.

Kínai kémprogram exportra: Green Dam az IP-kamerákban


Augusztus egyik legnagyobb port felkavaró híre a kínai webes szűrőalkalmazás, a Green Dam bevezetésének elhalasztása, pontosabban, hogy a kínai kormányzat magánfelhasználók számára mégsem teszi kötelezővé a filteralkalmazás telepítését. Az eredeti tervek szerint július 1-jétől lett volna kötelező kivétel nélkül minden új számítógépen, laptopon előre telepíteni az alkalmazást, amelyből még az Apple termékeire is készült változat. Most azonban úgy tűnik, hogy az ázsiai ország nem csupán saját országainak cégeit és állampolgárait szeretné megfigyelni: a Sunbelt egyik viszonteladója egy magyar vállalkozás hálózati, IP-térfigyelő biztonsági kamerák eszközmeghajtóiban fedezte fel a Green Damet. A kamerákat felszerelő céghez ugyanis az ügyfél gyakori panasszal érkezett: különböző fájlok mentésekor számos esetben lelassult, illetve lefagyott a kliens oldali gép, gyakran a teljes rendszer is, s hasonló jelenség történt nyomtatási parancs kiadásakor is. Az év eleje óta húzódó ügynek júliusban lett vége, amikor a viszonteladó a korábbi antivírus helyére feltelepítette a VIPRE Antivirus+Antispyware vírusirtót. Mint kiderült, a Green Dam az IP-kamerák felügyeletét ellátó szoftverben volt elrejtve és nem csupán a mentett, illetve kinyomtatott fájlokat, hanem a kamerák által rögzített képet is továbbította Kínának.

„A kínai kormány szerint a Green Dam célja az erőszakos tartalmak visszaszorítása révén az internetezők, elsősorban a fiatalok védelme. A szoftver azonban hasonlóan működik a klasszikus jelszófigyelő alkalmazásokhoz, mint például a listavezető Zbot: beállítása révén minden tartalmat képes megfigyelni, illetve továbbítani megbízójának” – mondja Bódis Ákos, a Sunbelt magyarországi képviseletének vezetője.

A 2009 augusztusa során legtöbb fertőzést okozó kártevők:

  1. Trojan-Spy.Win32.Zbot - 7,67%
  2. Trojan.Win32.Generic!BT - 7,57%
  3. Trojan.Win32.Tdss.aalc (v) - 3,62%
  4. BehavesLike.Win32.Malware (v) - 3,11%
  5. FraudTool.Win32.Antivirus2010 (v) - 2,72%
  6. Explorer32.Hijacker - 2,53%
  7. Trojan-Downloader.braviax - 2,38%
  8. Trojan.DNSChanger - 2,24%
  9. Exploit.PDF-JS (v) - 2,23%
  10. Trojan-Downloader.Zlob.Media-Codec - 2,18%
Kulcsszavak: Sunbelt Kína security

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Az AOC a Graphic Pro U3 sorozattal erőt ad az alkotóknak

A kijelzőspecialista AOC büszkén jelenti be a kreatív szakemberek egyedi igényeihez gondosan kidolgozott új monitorcsaládját. A kivételes színhűségével, élvonalbeli funkcióival és elegáns, díjnyertes dizájnjával az AOC Graphic Pro U3 sorozat forradalmasítja a fotósok, vizuális művészek, tervezők, szerkesztők, műsorszolgáltatók, producerek és játékipari szakemberek munkáját. 

2024. április 22. 17:50

Form 4: új, villámgyors 3D nyomtató a Formlabs-tól

A Formlabs bemutatta a Form 4-et, a következő generációs műgyanta 3D nyomtatóját. A Form 4 és biokompatibilis változata, a Form 4B rendkívül gyors additív gyártást ígér nagy precizitással a választott alapanyag típusától függetlenül. A Formlabs legújabb fejlesztése már megtekinthető és tesztelhető a FreeDee Kft. budapesti irodájában.

2024. április 21. 14:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50