A szélessáv duplázódása 0,3 százalékkal növeli a GDP-t

MTI Sajtóadatbank, 2011. október 12. 08:04

Az internetes szélessávú sebesség minden egyes megduplázódása 0,3 százalékkal növeli a bruttó hazai terméket (GDP) az Ericsson, az Arthur D. Little és a Chalmers University of Technology tanulmánya szerint.

A három szervezet közlemény szerint a nagyobb szélessávú sebesség ösztönző hatással van a gazdasági növekedésre: a pozitív hatás az automatizált és egyszerűsített folyamatokból, a nagyobb termelékenységből, valamint az olyan alapvető szolgáltatások jobb hozzáférhetőségéből származik, mint például az oktatás és az egészségügy.
 
Az Ericsson, az Arthur D. Little és a Chalmers University of Technology 33 OECD-tagországban végzett új felmérése szerint a 0,3 százalékos GDP-növekedés az OECD-régióban 126 milliárd dollárral egyenértékű, amely a Balti-államok összesített GDP-jénél nagyobb összegnek, valamint az elmúlt évtizedben tapasztalható átlagos OECD-növekedés több mint egyhetedének felel meg.
 
A tanulmány azt is kimutatta, hogy a sebesség további megduplázódásai a 0,3 százalékot meghaladó mértékű növekedést is hozhatnak, például a sebesség megnégyszereződése 0,6 százalékos GDP-növekedést eredményezne.
 
A közlemény szerint a szélessáv rendelkezésre állása és a sebesség fontos hajtóereje a gazdaságnak. Az elmúlt évben az Ericsson és az Arthur D. Little megállapította, hogy a szélessávú penetráció minden egyes 10 százalékpontos növekedése 1 százalékkal növeli a GDP-t. Ez a növekedés nem csupán az infrastruktúra kiépítése kapcsán létrehozott állások közvetlen és közvetett gazdasági aktivitásából és a gazdaságban tapasztalható közvetlen hatékonyságnövekedésből fakad, hanem abból az indukált hatásból is, amely a munkamódszerek és folyamatok a társadalom minden szintjén tapasztalható változásából származik. Ez az indukált hatás a leginkább fenntartható dimenzió, és az említett GDP-növekedésnek akár egyharmadát is kiteheti.
 
A közlemény szerint a szélessáv képes a gazdasági növekedést ösztönözni azáltal, hogy hatékonyabb folyamatokat hoz létre a társadalom, a vállalatok és a fogyasztók részére. Új lehetőségeket teremt a fejlettebb online szolgáltatások, intelligensebb közüzemi szolgáltatások, a távmunka és a videokonferenciák (telepresence) előtt. Az egészségügyben például az Ericsson várakozásai szerint 500 millió ember fog majd mobilalkalmazásokat használni.
 
Az Ericsson várakozásai szerint a szélessávú hozzáféréssel rendelkezők száma a jelenlegi becsült 1 milliárdról 2016-re körülbelül 5 milliárdra nő, s a felhasználók többsége mobil szélessávú hozzáféréssel fog rendelkezni.
 
A tanulmányban figyelembe vett országok: Ausztrália, Ausztria, Belgium, Chile, Cseh Köztársaság, Dánia, Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Izland, Izrael, Japán, Kanada, Korea, Lengyelország, Magyarország, Mexikó, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szlovákia, Szlovénia, Törökország és Új-Zéland.
Kulcsszavak: Ericsson

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55