Internet Hungary - Új szabályozási környezet a gyakorlatban

MTI Sajtóadatbank, 2011. október 13. 10:47
Az újságírói forrásvédelem és a médiatörvény értelmezési problémái is szóba kerültek az Internet Hungary című konferencia Az új szabályozási környezet a gyakorlatban című beszélgetésén szerdán Siófokon.
Hümpfner Viktória, a Magyar Lapkiadók Egyesülete, valamint a Ringier képviselője az újságírói forrás védelmével kapcsolatban fejtette ki aggályait, amire Koltay András, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának tagja azt felelte: a médiaalkotmány létrejötte előtt egyáltalán nem volt jelen a magyar jogrendszervben az újságírói forrásvédelem.   
 
Hozzátette: az egyetlen, ezzel kapcsolatos eljárásban - az atlatszo.hu honlap ügyével kapcsolatban - a rendőrség és az ügyészség a büntetőeljárási törvényt, nem pedig a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvényt alkalmazza, előbbiből pedig nem vezeti le, hogy az újságírót megilletné az információvédelem.
 
Ugyancsak értelmezési nehézséget adott, hogy az ügyvédeknek hatósági eljárás esetén ki kell-e adniuk az újságíró vagy szerkesztőségi ügyfeleik információit. Mind a lapkiadók képviselője, mind Szilágyi Zsuzsanna, a Szerzői Jogi Szakértői Testület képviselője szerint attól lehet tartani, hogy az ügyvédek kötelezhetőek arra, hogy esküjükkel ellentétben ügyfeleik adatait átadják a hatóságnak. Koltay András azonban azt mondta: a médiatörvény a hivatás gyakorlásához kötődő titkot nem érinti, azt a közigazgatási eljárási törvény szabályozza, ami szerint az ügyvéd nem kötelezhető ilyen jellegű titok kiadására.
 
A résztvevők egyetértettek abban, hogy az új médiaszabályozást még hosszú évekig kell tanulnia a szakmának és a törvény gyakorlati alkalmazása még újabb vitás kérdéseket vethet fel. Nádori Péter, a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének elnöke hozzátette: feltehetően lesznek olyan bírósági döntések, amelyek meglepetést keltenek a szakmában. 
 
Mind Koltay András, mind Nádori Péter szerint számos olyan aggály oszlani látszik, amelyek a médiatörvény elfogadásakor és hatályba lépésekor vitát keltettek. Többen jó megoldásnak tartották a társszabályozás intézményének bevezetését, amely a szakmai szervezetek kezébe adja a médiában felmerülő, vitatható eljárások kivizsgálását. 
 
A líbiai és egyiptomi forradalmak szervezőinek online tevékenységéről beszélgettek a Most szeretünk vagy sem? című beszélgetés résztvevői. Tálas Péter, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem oktatója az arab tavasz eseményeit nem minősítette forradalmaknak. Úgy vélte, ezek lázadások voltak, amelyek szervezésében valóban nagy szerepe volt az internetnek, bár szerinte a televízió hatása ennél is nagyobb volt.   
 
Tálas Péter hangsúlyozta: a Facebook vagy a Twitter csupán eszközök, amelyek felhasználása sokban függ a használó személyétől. Hozzátette: bár információs tekintetben globalizálódott a világ, más szempontból nem, így az internetet is teljesen eltérő típusú és minőségű társadalmak használják.  
 
Hammer Ferenc, az ELTE médiakutatója ezzel szemben úgy ítélte meg: az elmúlt száz év a hatalom szempontjából a kommunikációs csatornák feletti uralom megszerzéséről szólt. Hammer Ferenc egyetértett Gerényi Gáborral (Index) abban, hogy az eszközhasználat igenis megváltoztatja az embereket, és például az internetes eszközök megsokszorozzák a cselekvési lehetőségeket.   
 
Arra a felvetésre, hogy az arab tavasz eseményei valóban alulról szerveződtek-e, és nem például egy nagyobb hatalom külső beavatkozásának eszközei voltak a közösségi oldalak, a két résztvevő szintén egyetértett abban: ezek az oldalak egyelőre nem bejáratott közösségmozgató eszközök. 
Kulcsszavak: média Internet Hungary

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50