Egyre több a nyílt forráskódban fejlesztett szoftver az EU tagországok közigazgatásában

forrás Prim Online, 2011. február 23. 17:07

Az Európai Unió évek óta elkötelezett támogatója a nyílt forráskódú megoldások használatának, a tagországokban pedig egyre több intézmény és szervezet áll át nyílt forráskódú operációs rendszerek és ráépülő szoftverek, irodai alkalmazások használatára. A Novell Linux megoldásait alkalmazza számos európai város önkormányzata, köztük például a 450 ezer lakosnak és 150 nemzetközi jogi szervezetnek otthont adó Hága vezetősége is. Az államigazgatásból a nyílt forráskód mellett döntött a svájci Szövetségi Kormány, a spanyol Miniszterelnöki Hivatal, az Egyesült Királyság Egészségügyi Minisztériumának vezető ügynöksége, a finn Védelmi Minisztérium, az olaszországi Velence tartomány, illetve Prága város önkormányzata is.

A nyílt forráskódú megoldások használata számos előnyt jelent a szervezetek számára. Amint az a mellékelt mini-esettanulmányokból is kiderül, az átállással jelentős költségek takaríthatók meg az elvárások biztosítása mellett. A további előnyök között szerepel a nyílt szabványok támogatása, az ellenőrizhető biztonság, a rugalmas alkalmazkodás lehetősége, a korlátozás nélküli felhasználás és az ezekből következő szállítói függés csökkenése.

Az Európai Bizottság az alvállalkozók által üzembe helyezett új informatikai rendszerek esetében is a nyílt forráskódot részesíti előnyben

Az EB a nyílt forráskódú szoftvereket részesíti előnyben az új informatikai rendszerek fejlesztése során is, ha ezek üzembe helyezése saját adatközpontjain és létesítményein kívül történik. Ez az Európai Bizottság nyílt forráskódú szoftverekre irányuló elveit érintő feladatvállalásainak egyik pontja, amelyeket 2010. december 15-én hoztak nyilvánosságra. Az EB az informatikai rendszereinek jelentős hányadában ilyen típusú szoftvereket használ. Az irányelvek összeállítói szerint a módosítás nagyobb hangsúlyt fektet a Bizottság informatikai megoldásokat előállító  tevékenységére és szerepére, így az intézmény nem tekinthető csupán a nyílt forráskódú szoftverek egyik használójának.

Forrás és további információ: http://www.osor.eu/news/ec-prefers-open-source-for-new-it-systems-deployed-by-contractors

 

Kulcsszavak: Novell linux

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Így alkalmazza a mesterséges intelligenciát a Bosch

Etikai határvonalakat húzott a Bosch a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásával kapcsolatban. A vállalat kötelező belső irányelvekben szabályozza, hogyan lehet termékeiben az MI-t használni. A Bosch MI etikai kódexének alapelve, hogy az MI-alapú döntéseket mindig az emberek ellenőrzik.

2020. február 26. 19:14

Progmatic Academy üzletrészt vásárol a Kulcs-Soft

A napokban került aláírásra az a szándéknyilatkozat, melynek értelmében a Kulcs-Soft Nyrt. 12%-os üzletrészt kíván szerezni a Progmatic Academy Korlátolt Felelősségű Társaságban. A vállalat hazai és nemzetközi szinten az egyik legdinamikusabban fejlődő intenzív, gyakorlatorientált szoftverfejlesztő képzési irányt képviseli, enyhítendő az általános munkaerőhiányt az informatikai szektorban.

2020. február 26. 17:51

Spíler Extra országos lefedettséggel a Telenortól

UEFA Bajnokok Ligája, La Liga, Premier League, FA-Kupa, SEHA Liga: február 25-től elérhető a Telenor MyTV online tévészolgáltatásában a Spíler2 csatorna HD minőségben, valamint mobiloperátorként országos lefedettséggel az elsők között a sporttartalmak széles kínálatát nyújtó Spíler Extra applikáció, nem csak Telenor ügyfeleknek.

2020. február 26. 16:29

Lenyűgöző tulajdonságokkal rendelkezik az új AOC monitor

A képernyő-specialista AOC bemutat egy áttörő jelentőségű monitort, melyet a nagyteljesítményű felszerelésekre vágyó, különösen versenyjátékosoknak és e-sportok  rajongóinak szánt. 240 Hz frissítési rátájával és extrém alacsony, 0,5 ms válaszidejével (MPRT) a 27 hüvelykes (68,6 cm) AOC AGON AG273QZ észbontóan gyors. 

2020. február 26. 15:03

Öt év alatt versenyképesebbé válhat a magyar gazdaság

A vállalatok és az ország gazdasági szempontból életképes jövője szorosan összefügg a szakképzett és motivált dolgozók megfelelő szűrésével és alkalmazásával. Viszont a legfrissebb kutatások alapján ma Magyarországon több, mint 40 százalék feletti a közepes- és nagyvállalatok fluktuációja, vagyis ötévente a teljes munkaerő bázis lecserélődik. A jelenség hátterére magyarázatot adhat, hogy a jelenleg felvett munkaerő 80 százaléka nem megfelelően kerül kiválasztásra.

2020. február 26. 13:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Nemzeti Közműszolgáltató nevében indult adathalász támadás

2020. február 25. 13:40

Lezárult a 28. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat nevezése

2020. február 24. 11:45

Megjelent az NMHH 2020-as felügyeleti terve

2020. február 18. 10:35

Informatikai szakembereket keres az SAP Labs Hungary

2020. február 14. 10:33
online sportfogadás