Le Monde: a francia titkosszolgálatnak hozzáférése van a legnagyobb hazai mobilszolgáltató adataihoz

MTI Sajtóadatbank, 2014. március 21. 12:22

A legjelentősebb francia mobilszolgáltató, az Orange teljes adatforgalmát és az abban rögzített minden adatot a francia titkosszolgálatok (DGSE) rendelkezésére bocsát - írta csütörtök délután megjelent számában a Le Monde című francia napilap.

A lap úgy értesült, hogy Edward Snowdentől, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt informatikusától származó egyik dokumentum alapján az egyik brit titkosszolgálati szerv, a GCHQ egyik bizalmas feljegyzésében az szerepel: a DGSE szorosan együttműködik az egyik francia telekommunikációs szolgáltatóval.
 

A régmúltra visszatekintő és kiterjedt viszonyrendszer, valamint a szolgáltató speciális hátterének leírása alapján a Le Monde azt állítja: megállapítható, hogy a korábbi nagy állami vállalatról, az egykori France Télécomról van szó, amelyet azóta Orange-nak hívnak.
 

A dokumentumban az olvasható, hogy a DSGE és az Orange kéz a kézben együttműködnek a kódolt adatok megfejtetésének és a kommunikációs megfigyelőrendszereknek a fejlesztésén, s a francia titkosszolgálatok az Orange francia és külföldi ügyfeleinek minden adatához szabadon hozzáférhetnek, anélkül, hogy azt a törvényalkotó ellenőrizné. A legalább harminc éve tartó együttműködésnek sehol nincsen hivatalos nyoma, s csak az államtitkok kezelésével megbízott néhány munkatárs tud róla.
 

A brit feljegyzés szerint az adatok teljes felhasználása sokkal szélesebb, mint amit a francia törvények lehetővé tesznek. "Ez a felderítés területén előny" - írta a Le Monde szerint a GSHQ. A francia titkosszolgálatok nem kívánták kommentálni a Le Monde értesülését.
 

Stéphane Richard, az Orange elnöke a Le Monde-nak azt mondta, hogy az állambiztonsági védelemre szakosodott emberek a vállalaton belül tarthatnak kapcsolatot az állami szervekkel és azok hálózataival, de arról nem kell az elnöknek beszámolniuk. "Mindez a törvényes keretek között a közhatalom felelősségével történik" - mondta Richard.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Stratégiai megállapodást kötött a Corvinus és a Procter&Gamble

Speciális marketingkurzuson és szenior vezetők vendégelőadásain is részt vehetnek a corvinusos hallgatók a Procter & Gamble nemzetközi fogyasztásicikk-gyártó vállalat, valamint a Budapesti Corvinus Egyetem között létrejött friss partnerségnek köszönhetően.

2024. március 4. 17:46

A sportipar új motorja: a hatékony IP-védelem

Az SZTNH „IP Hősök” kampányának következő fejezete az éves szinten már 350 milliárd dolláros iparággá vált sportiparban tevékenykedő vállalkozásokat ösztönzi arra, hogy felismerjék a szellemi tulajdon egyre kiemelkedőbb szerepét.

2024. március 4. 16:10

2024-ben 75 iF Design Díjat nyert el a Samsung

A Samsung összesen 75 díjat nyert a rangos német, nemzetközileg is elismert International Forum (iF) Design 2024 dizájnversenyen. A vállalat két Arany Díjban részesült – a Samsung OLED TV (S95C), valamint a Galaxy Z Flip5 Maison Margiela kiadása*  kapta meg az elismerést. A Samsung televíziók, okostelefonok és egyéb készülékei mind a 9 kategóriában –, beleértve a Termék és Felhasználói élményt is – díjat érdemeltek. 

2024. március 4. 14:37

Együttműködési megállapodást írt alá a BENU és a Foglaljorvost.hu

Magyarország legismertebb gyógyszertárhálózata és az ország legnagyobb elérésű egészségügyi időpontfoglaló-felülete közösen lép fel a betegek magasabb szintű kiszolgálása érdekében. Együttműködésükkel az egészségügyi rendszerben történő eligazodást, a betegút egyszerűsítését, a felhasználók és vásárlók nagyobb kényelmét kívánják támogatni.

2024. március 4. 13:04

2024 legfontosabb építőipari technológiai trendjei

Képzeljen el egy építkezést, ahol robotok végzik a nehéz és veszélyes munkákat, a falakat a helyszínen 3D nyomtatással készítik, fenntartható, újrahasznosított építőanyagokból. Képzelje el, hogy a szakemberek és ügyfelek virtuális valóság segítségével maguk előtt látják és így járják be a még épülő épületeket, optimalizálva a tervezési és kivitelezési folyamatokat. Képzelje el, hogy mindez ma már lehetséges: a Mapei Kft. összegyűjtötte a legfontosabb építőipari technológiai trendeket.

2024. március 4. 11:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30