Biztonsági rések: nélkülözhetetlenné vált a sérülékenységi vizsgálat

forrás: Prím Online, 2014. október 27. 13:04

A modern IT-biztonság már jóval többet követel egy egyszerű tűzfalnál és antivírus telepítésénél, üzemeltetésénél. A magasabb szintű védelem elengedhetetlenné vált. A vállalatok és cégek többségének fogalma sincs arról, hogy milyen sérülékenyek a rendszereik. A habozásnak azonban súlyos következményei lehetnek, tehát érdemes időben gondoskodni a megfelelő védelemről.

Érezte már azt, hogy valaki figyeli Önt? A megérzés nem alaptalan. Az internetes világban valamilyen formában mindannyiunkat megfigyelnek. Észrevétlenül csepegtetünk ki fontos információkat a külvilágba. Azt hihetnénk, hogy mindig nyúlhatunk a vészhelyzeti tervhez, de akkor már késő. A rossz publicitás negatívan befolyásolhatja az ügyfeleket.


A hibaforrások túlnyomó része emberi tényező. A rendszergazdák általában lusták átállítani az alapértelmezett felhasználói nevet és jelszót. A dolgozók nincsenek felkészülve az internet biztonsági szabályainak követésére, ráadásul túl sok jogosultságot kap egy-egy személy.


Sokan azt hiszik, a hackerek bonyolult matematikai műveletek végzésével, kemény munkával törik fel a rendszereket, ám nagyot tévednek. Ők a legsebezhetőbb, leggyengébb útvonalat keresik. Élnek a felkínált könnyű lehetőséggel, majd a legértékesebb dolgot, az információt lopják el.


A gondatlanság eredményeként a legkényesebb területekre is betolakodhatnak hivatlanok. Vegyünk egy gyakori példát!


A szigorú védelemmel ellátott, kamerás figyelőrendszerrel felszerelt irodaház fizikai védelme megingathatatlan. Kerítés, rácsok, beléptető rendszer. A támadók ezt elfogadják, nem kísérlik meg a nehézkes bejutást. Mégis bent lehetnek, méghozzá egy apró biztonsági rést kihasználva. Ez a fajta rendszer digitális elven működik már több éve, a felvételeket biztonságosan kell tárolni. A központban a hálózati kamerák összességére rálátást kell biztosítani a megfelelő embernek, aki behatolás esetén értesíti a hatóságokat. Mindenki tudja, hogy a fent említett - esetleg fegyveres – őr nem kapott informatikai képzést. Rajta kívül több százan ugyanazt a kamerát figyelik. Erről viszont már senki sem tud. Miért? Mert a rendszergazda súlyos hibát vétett: alapértelmezett beállításon hagyta a belépést az adminfelületen. Ez olyan, mintha lenne egy páncélszekrényünk, amit a megvásárláskor megadott kóddal használnánk évekig. Ugye, Ön is azonnal megváltoztatta a biztonsági kódot? A használati útmutatón ez az alapszintű beállítások között szerepel. Miért lenne ez másként biztonsági kamerák esetén?


Ne éljünk csukott szemmel! A laptop lehajtása, illetve a jelszavak nem jelentenek egyet a megbízható védelemmel, és még nem is beszéltünk a képernyő kép ellopásáról…


Ilyen és hasonló biztonsági lyukak felfedésére használjuk a sérülékenységi vizsgálót.


A vállalkozásoknak fel kell készülniük a legújabb rafinált támadási kísérletekre is. A sérülékenység szinte minden rendszerben fellelhető. Még nagy nemzetközi hálózatokban is több száz sérülékenységre derült fény, amiből tucatnyi távolról is elérhető volt!


A belsőleg alkalmazott sérülékenységi vizsgáló költséghatékonyabb és eredményesebb, mintha külső céget bíznánk meg ezzel a feladattal.


A NEXPOSE grafikus felülete rendkívül felhasználóbarát. Kiválóan alkalmas belső használatra, mivel funkciók egész tárháza segíti a munkát. Azonnal kijelzi a kártékony kódokat: exploit-okat, malware-kiteket.  Rávilágít a védelem hiányosságaira és a szükséges további teendőkre. Etikus hackercégek is ezt a programot alkalmazzák.


További információ: https://attendee.gotowebinar.com/register/354084887277665281

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50