Az ABB piacra dobja a FusionAir Smart Sensort, az első érintésmentes, intelligens érzékelőt

forrás: Prím Online, 2022. január 24. 11:20

A legújabb adatok szerint a beltéri légszennyezettség mértéke átlagosan 3,5-szer magasabb az épületeken belül, mint kültéren.* Az Egészségügyi Világszervezet szerint jelenleg ez „a világ legnagyobb egészséget veszélyeztető környezeti kockázata” **.

A megfelelően végrehajtott alapos szellőztetés kulcsfontossággal bír a beltéri levegő minőségének (IAQ) javítása, és az illékony szerves vegyületeknek (VOC) való kitettség csökkentése szempontjából. Ez hozzájárul az egészséges környezet megteremtéséhez, védi az épületben tartózkodók egészségét, tehát javítja a termelékenységet.*** A kutatások arra is rámutattak, hogy a rossz minőségű beltéri levegő fejfájást, valamint torok- és szemirritációt okozhat, megnehezítheti a koncentrációt, azaz végső soron csökkenti a produktivitást, az illékony szerves vegyületeket pedig az ún. „betegségokozó ház tünetegyüttessel” hozták összefüggésbe.

 

Az ABB erre válaszolva dobja piacra új FusionAir Smart Sensor termékét, azt az opcionális helyiségvezérlő szenzorokkal felszerelt érintésmentes szobai érzékelőt, amely a beltéri levegő minőségének javítása és a vírusfertőzés kockázatának csökkentése érdekében alkalmas a hőmérséklet, a páratartalom, valamint a széndioxid (CO2) és a VOC-szint folyamatos ellenőrzésére.

 

Dr. Thorsten Müller, az ABB Global Product Group Building and Home Automation Solutions üzletágának vezetője ezekkel a szavakkal kommentálta a termék piaci bevezetését: „A beltéri levegő minősége hosszú évek óta fontos téma, de most a levegőben terjedő vírusok fokozott kockázata további kérdéseket vet fel. Igény van arra, hogy a lakók számára biztosítva legyen, hogy a környezetük a lehető legbiztonságosabb és legegészségesebb.”

 

„Innovatív FusionAir Smart Sensor érzékelőnkkel a beltéri levegő minősége kapcsán az egyre növekvő aggályok eloszlatásához mi is szeretnénk hozzájárulni a minél egészségesebb, biztonságosabb és kényelmesebb belső terek megteremtésén keresztül.”

 

 

A FusionAir Smart Sensor a hőmérséklet, a páratartalom, valamint a CO2- és a VOC-szint mérése mellett a fűtő, szellőztető és légkondicionáló (HVAC) rendszerek, a világítás és a redőnyök működésének intelligens vezérlését is képes biztosítani passzív infravörös (PIR) szenzorok, illetve a beléptető rendszer adatainak felhasználásával. A FusionAir Smart Sensor visszacsatolja az informácókat a csatlakoztatott vezérlőkhöz, melyek ezekre reagálva intelligens módon szabályozzák a világítást, az árnyékolást és a HVAC-rendszer működését, hogy a lámpák ne maradjanak égve az üres tárgyalókban és a költséges HVAC funkciók se működjenek, ha épp nincs rájuk szükség.

 

A FusionAir Smart Sensor érzékelő egy alkalmazáson keresztül opcionális érintésmentes vezérlési lehetőséget biztosít a hőmérséklet beállításához, valamint a világítás, a HVAC- és az árnyékoló rendszer működtetéséhez. Azzal, hogy érintés nélküli vezérlést tesz lehetővé, tovább fokozza az épületben tartózkodók biztonságát az érintés útján terjedő betegségekkel szemben.

 

Az ABB méretezhető épületenergia-kezelési és -szabályozási megoldásához, az ABB Cylon ASPECT-hez csatlakoztatott FusionAir-rel megoldható, hogy a foglalható tárgyalótermekben a megbeszélés megkezdése előtt automatikusan megtörténjenek a helyszín biztonságát, valamint a tökéletes hőmérséklet, páratartalom, világítás és árnyékolás megteremtését szolgáló beállítások, hogy a beltéri levegő minden szempontból a lehető legjobb minőségű és a legbiztonságosabb legyen.

 

A biztonságos beltéri környezet fenntartása érdekében a szenzor a használatba vett teremben is folyamatosan ellenőrzi a levegő megfelelő paramétereit. Szükség esetén a bent tartózkodókat jelzőfények figyelmeztetik, a FusionAir Smart Sensor pedig jelzi az épületfelügyeleti rendszernek, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket. Miután a megbeszélésnek vége, és a résztvevők távoztak a helyiségből, a FusionAir Smart Sensor az automatikus nagysebességű, és egyre gyorsuló légcsere beindításával alaposan átszellőzteti a helyszínt, hogy a terem tökéletes feltételekkel várja a következő eseményre érkezőket.

 

A FusionAir Smart Sensor gyorsan és egyszerűen telepíthető, kevesebb érzékelő kiépítését igényli, ezáltal is javítva a belső tér általános megjelenését és hangulatát. A számos érzékelő opcióval elérhető FusionAir ideális megoldást kínál kereskedelmi, idegenforgalmi és oktatási létesítményekben, illetve minden megosztott szabadidős tevékenységnek otthont adó környezetben.

 

____________

* https://www.cleanairhub.org.uk/news-stories/indoor-air-pollution-3-5-times-worse-than-outdoor-air-pollution

**  https://www.who.int/phe/health_topics/outdoorair/databases/en/

*** Breath-borne VOC Biomarkers for COVID-19:  https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.06.21.20136523v1.full.pdf

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Nehezebb lesz trükközni a jövőben a Black Friday akciókkal

Május végén hatályba lép egy jogszabály-módosítás, amelynek következtében a kereskedelmi vállalkozásoknak a kedvezményes ár mellett fel kell tüntetni az elmúlt legalább harminc napban alkalmazott legalacsonyabb árat is. Az árrendelet módosításának célja a kereskedők akciótartási gyakorlatának újraszabályozása és a fogyasztók megtévesztésének visszaszorítása, különös tekintettel az olyan országos kampányok során mint például az év végi Black Friday.

2022. május 23. 18:03

27. Év Menedzsere Díjátadó Gála

A Menedzserszövetség május 21-én, immáron 27. alkalommal rendezte meg legfontosabb és legkülönlegesebb eseményét, az Év Menedzsere Díjátadó Gálát, a magyar vállalatvezetők Oscar-ját, ahol a 2021-es év legkiválóbb vezetőit díjazták 8 kategóriában. 

2022. május 23. 14:59

Az ABB Robotics bemutatta a visszanyert tengeri műanyagot felhasználó kiskereskedelem jövőjét

A kiskereskedelem jövőjébe egy izgalmas 3D nyomtatási bemutatón keresztül nyerhettek bepillantást az érdeklődők egy ABB robot segítségével London egyik legjelentősebb áruházában, a Selfridgesben, az Oxford Streeten. A bemutatót áprilisban, egy kirakatban tekinthették meg a vásárlók, ahol láthatták azokat a különféle személyre szabott dizájntárgyakat, melyek egy ABB robot segítségével 3D nyomtatással készültek Parley Ocean Plastic-ból, azaz a Parley globális tisztítóhálózatából összegyűjtött tengeri műanyaghulladékból.

2022. május 23. 13:51

Innovatív képzési programban vehetnek részt a hallgatók a Széchenyi István Egyetemen

Második alkalommal rendezi meg a győri Széchenyi István Egyetem innovatív járműipari képzési programját, az Audi Development Campet az Audi AG és az Audi Hungaria támogatásával. A július 3-án kezdődő négyhetes, angol nyelvű táborban a hallgatók nemzetközi szaktekintélyektől, mentoroktól tanulhatnak, miközben valós ipari problémát oldanak meg, és akár karrierlehetőséget is nyerhetnek. Az érdeklődők május 31-ig jelentkezhetnek.

2022. május 23. 12:40

Hivatalos szakma lett a növényvédelmi drónpilóta

A technika fejlődése újabb szakmákat hívott életre Magyarországon. A drónok egyre többféleképpen hasznosíthatóak, már nemcsak a  filmiparban, hanem az agrárszektorban is. Ezt felismervén a Nébih kezdeményezésére új képzés indult: a növényvédelmi drónpilóta alapképzés. Magyarországon elsőként az ABZ Drone Kft. szerezte meg a jogot, hogy megszervezhesse és elindíthassa az oktatást.

2022. május 23. 09:53

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mindkét magyar csapat bronzérmes lett a Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpián

2022. május 23. 19:40

Témanapot tart a Neumann Társaság az úttörő magyar számítógépépítőről

2022. május 16. 11:18

Példátlan szövetségre lépett két globális vállalat

2022. május 10. 15:35

A legnagyobb forgalmú online kereskedők rangsora

2022. május 5. 11:20