Konferencia a magyar digitális jövő kérdéseiről

forrás Prim Online, 2003. október 2. 13:14

„Tartalom és információs infrastruktúra" címmel műhelykonferenciát tartott ma a World Wide Web Consortium (W3C) Magyar Iroda, az MTA SZTAKI és az Axelero Internet.
Az ország jelenlegi és még inkább jövőbeli boldogulása leginkább attól függ, hogy a digitális információk előállításának, szállításának, hosszú távú tárolásának, visszakeresésének, intelligens felhasználásának technikai és társadalmi rendszerei hogyan szerveződnek meg. A műhelykonferencia célja az ezen a területen tevékenykedő cégek, intézmények, közösségek párbeszédének elősegítése, a közös célok és feladatok meghatározása, és a kapcsolódó rendszerek vizsgálata.

A World Wide Web Consortium Magyar Iroda, az MTA SZTAKI (Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete) és az Axelero Internet által szervezett műhelykonferencia a digitális magyar valóság jelenlegi és a közeljövőben létrehozandó infrastrukturális rendszereit vizsgálta, elemezve a meglévő társadalmi gyakorlatot, a hálózati rendszereket és az intézményeket. Az eddigi gyakorlat szerint a kormányzati, ágazati stratégiák leginkább a digitális információhoz való hozzáférés (internet-hozzáférések száma) vagy az általános számítógép-használati képességek fejlesztéseinek irányába mozogtak, a felhasználókat azonban a tartalom érdekli leginkább. Alapvető cél tehát a digitalizálás, a digitalizált nemzeti vagyon/kultúra országos méretű technikai-technológiai hátterének megteremtése, illetve az ehhez szükséges országos, állami, intézményi, közösségi szinten jelentkező infrastruktúrák kialakítása.

Az Axelero Internet szerint az internettel foglalkozó vállalatoknál szemléletváltásra van szükség: az internetpenetráció növeléséhez a magyar nyelvű tartalmat kell fejleszteni annak figyelembevételével, hogy nem csupán a meglevő felhasználók igényeit kell kielégíteni, hanem azét a több millió emberét is, akik nem interneteznek még. Ezért támogat a vállalat minden olyan kezdeményezést, amely elősegíti a magyar tartalom és internetkultúra erősödését. Jó példa erre az Axelero Internet által kiadott [origo], Magyarország leglátogatottabb portálja, amely a rengeteg tematikus aloldal mellett idén áprilisban kiegészült egy bevásárlóközponttal, vagy a Mindentudás Egyetemének az [origo] szerkesztésében készülő internetes portálja, amely az első év alatt több mint tízmillió oldalletöltést ért el. A tartalomiparon belüli tartalomintegráció lehetőségeiről, fontosságáról beszélt Szakadát István, az Axelero Internet vezető kutatója a konferencián – előadásának mottója: "Tartalom mindenek felett, infrastruktúra mindenek alatt". Meglátása szerint az internetszolgáltatók jelenleg még domináns hozzáférés-szolgáltatói szerepe a jövőben meghaladható, és még komolyabb szerepet kell vállalniuk a hálózati kommunikáció világában, hiszen az új technikák által biztosított tartalom fontosabb és érdekesebb, mint maga az infrastruktúra. A tartalom megfelelő minőségű használatához szükséges technikai fejlesztéseket, informatikai erőforrásokat olyan módon kell az internetszolgáltatónak egybeintegrálni és infrastruktúraként felkínálni, hogy mindez láthatatlan legyen a tartalomszolgáltatók és tartalomfogyasztók számára.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az online sportportrajongók éve is lesz 2020

A 2020-as év sok szempontból tartogat újdonságokat, így van ez a sport világában is. Az idei EB bajnokság minden platformon vonzani fogja majd a rajongókat, nem lesz kivétel ez alól az online közvetítések területe sem. Egy dolgot biztosan leszögezhetünk: oldalak tömkelege versenyez majd a felhasználók kegyeiért.

2020. február 26. 09:38

Civileket a Szigetre

Az idei évben is jelentkezhetnek a Szigetre azon civil szervezetek, melyek tevékenysége kapcsolódik a fesztivál Love Revolution filozófiájához és az erre épülő programok tematikájához. Az augusztus 5-11-ig tartó fesztiválra várják a szervezők a fiatalokat foglalkoztató témákban dolgozó, interaktív, többnyelvű programokkal szolgáló szervezetek jelentkezését. A civil Szigeten résztvevő szervezetek a saját tevékenységük megismertetésén túl a civilek közéleti szerepvállalásának fontosságára is felhívják a figyelmet.

2020. február 18. 19:15

Elkészült az ország legfrissebb randitérképe

Az elmúlt évben a teljes magyar lakosság közel 4%-a használt különböző internetes tárkereső szolgáltatásokat, akár weboldal, akár mobilalkalmazás formájában. Ez azt jelenti, hogy az egyedülállók harmada-negyede próbált meg társat találni az internet segítségével.

2020. február 14. 09:24

A magyar élvonal a VOLTon

A Telekom VOLT – az erős nemzetközi felhozatal mellett – hagyományosan a hazai élvonalban lévő zenekarok és előadók legnagyobb seregszemléje, a most bejelentett nevekkel együtt - csak a két nagyszínpadon - több mint 50 kedvenc lép majd fel a július 1-4-ig tartó soproni fesztiválon.

2020. február 6. 16:34

Unibet – online fogadás a minőség és a biztonság szolgálatában

A nagymúltú bukméker iroda, az Unibet több mint 20 éve van jelen a piacon, ezzel az egyik legrégebbi szerencsejáték szolgáltatónak számít. A fogadóiroda magas kezdőbónuszokkal, színes kínálattal és széleskörű funkcionalitással igyekszik kielégíteni a felhasználók elvárásait és igényeit.

2020. január 29. 20:51

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Nemzeti Közműszolgáltató nevében indult adathalász támadás

2020. február 25. 13:40

Lezárult a 28. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat nevezése

2020. február 24. 11:45

Megjelent az NMHH 2020-as felügyeleti terve

2020. február 18. 10:35

Informatikai szakembereket keres az SAP Labs Hungary

2020. február 14. 10:33
online sportfogadás