Magyar Bálint: minden iskolában lesz internet 2005 végéig

MTI Sajtóadatbank, 2004. április 30. 10:15
A Sulinet-program keretében 2005. végéig minden iskolában lesz internet - mondta az oktatási miniszter csütörtökön Nyíregyházán. "Az oktatási intézményekben megkezdődik a belső számítógépes-hálózat kiépítése, minden osztályteremben adott lesz a lehetőség az informatikai tudás elsajátításához" - közölte Magyar Bálint azon a tanácskozáson, melyen Szabolcs megye polgármesterei, jegyzői és vezető pedagógusai vettek részt.
A tárca vezetője hozzátette: a programhoz tartozik a digitális tananyag fejlesztése, ami lehetővé teszi, hogy az oktatásba bekerülhessen a korszerű számítógépes technológia. "Az egyéb iskolai fejlesztésekkel együtt a 2006-2007. évi tanévtől kezdődően jelentős minőségi változások következnek be az iskolákban" - jelentette ki a miniszter.

Magyar Bálint a nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnáziumban részt vett az oktatási tárca által 2003-ban meghirdetett Világ-Nyelv Program nyelvtanulást népszerűsítő rendezvényén is. Elmondta: az intenzív program legfontosabb eleme, hogy úgynevezett nyelvelőkészítő tanfolyamok induljanak az iskolákban, és az osztályokban a tanítási idő 40 százalékát fordítják majd idegen nyelvek oktatására. A miniszter sikeresnek nevezte a program kezdetét, mert az ország mintegy 1200 középiskolájából 500 jelezte, hogy 2004. szeptember elsején indít nyelvi előkészítő tanfolyamot. "Körülbelül 12 ezer lesz azoknak a gyermekeknek a száma, akik az osztályokban egy, vagy több nyelvből nyelvvizsga szintű tudást szerezhetnek" - mondta Magyar Bálint. Hozzáfűzte: ehhez kapcsolódik 2005-től a kétszintű érettségi, amely egyben nyelvvizsgát is jelent majd.

Az oktatási tárca vezetője Nyíregyházán sajtótájékoztatót is tartott, melyen a közoktatási reform elképzeléseit ismertette. A szerinte szükséges változtatások közül az egyik legfontosabbnak nevezte, hogy az iskolák "az intelligens tanulás technikájára" megtanítsák a diákokat. Ez a folyamatos, élethosszig tartó tanuláshoz elengedhetetlen - közölte. Magyarázatként rámutatott: a munkaerő piachoz való rugalmas alkalmazkodás mindenkitől megköveteli, hogy állandóan képezze magát.

"A nyugati fejlett országokban egy ember élete során négy-hat szakmát vált, a felnőttképzésben a lakosság 15-20 százaléka vesz részt évről évre, míg Magyarországon ez a mutató mindössze néhány százalékos jelenleg, és ezen változtatni kell" - mondta Magyar Bálint. A nyíregyházi főiskola várhatóan változó feladataival kapcsolatban Magyar Bálint elmondta: a tanárképzés a jövőben ötéves időtartamú lesz, három évig az úgynevezett felsőoktatási, míg két évig a mesterképzési szakasz tart.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megjelent az OPPO új ColorOS 12 mobil operációs rendszere

Az OPPO elérhetővé tette az új ColorOS 12 nyilvános bétáját Indonéziában, Thaiföldön és Malajziában, kezdetben a Find X3 Pro 5G készüléken. A globális bevezetés lépésről lépésre folytatódik további országokban és eszközökön 2021 és 2022 folyamán. A ColorOS 12 több mint 110 OPPO készüléktípus és 150 millió felhasználó számára kínál teljesen megújult felhasználói felületet és új megoldásokat.

2021. október 16. 14:33

Új, az adatok korának megfelelő, rugalmas NAS-rendszerek

A Dell Technologies bejelentette új Dell EMC PowerScale rendszerét, amely a világ legrugalmasabb, bővíthető NAS-megoldása. A legutolsó generációban megtalálható fejlesztések rugalmasabb lehetőségeket kínálnak a felhasználás, a felügyelet és a biztonság terén, amelyek elkerülhetővé teszik a különböző silószerű adattárolást. Segítségükkel a strukturálatlan adatok kezelése hatékonyabbá tehető. 

2021. október 16. 12:40

Újabb extrákat kínál a Telenor a Hiper tarifák előfizetőinek

A Telenornál a Hiper tarifák előfizetői eddig is igénybe vehettek kifejezetten az előfizetésükhöz kapcsolódó extra szolgáltatásokat, kedvezményeket, ezek köre pedig most tovább bővül. Készülékvásárlás esetén 30 napon belüli elállási lehetőséget és cseregaranciát, illetve okoskiegészítőre járó állandó kedvezményt vehetnek igénybe, és az ügyfélszolgálat kényelmi lehetőségei is bővültek számukra.

2021. október 16. 10:31

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hosszabbít Az Év Honlapja Pályázat

2021. október 15. 18:12

Google: környezetbarát keresési funkciók érkeztek

2021. október 7. 17:13

Radikális változások jönnek a Google keresésben: itt a MUM!

2021. szeptember 30. 19:07

Megújul a Vodafone vezetékes internet és TV portfoliója

2021. szeptember 29. 11:20