FlexFrame for Oracle: adatközpontban a grid-számítástechnika

forrás Prim Online, 2005. december 19. 13:11
A Fujitsu Siemens Computers Európa vezető IT-szállítója, és az Oracle bemutatják a FlexFrame for Oracle-t, az első végponttól végpontig terjedő infrastruktúrát az Oracle-alapú grid-számítástechnika támogatására. A megoldás a gridben zajló összes műveletet automatizálja és egységes képet ad a teljes szerverkörnyezetről – tehát lehetővé teszi, hogy a rendszergazda az összes szervert egyetlen rendszerként felügyelje. Az infrastruktúra optimális hasznosításából eredően értékes IT-erőforrásokat takarít meg. Ezzel együtt garantálja az alkalmazások rendelkezésre állását és megakadályozza a céges szoftverek lassulását, illetve összeomlását.
Az előkonfigurált és tanúsított szerver-, tároló- és szoftverelemekből álló FlexFrame for Oracle különféle automatizációs, virtualizációs és telepítési technológiákat, valamint kapcsolódó szolgáltatásokat is biztosít egyazon grid-megoldáson belül. A Fujitsu Siemens Computers ASCC (Adaptive Services Control Center) megoldása és speciális virtualizációs technológiái, az Oracle® 10g adatbázis-kezelő és az Oracle Enterprise Manager Grid Control Monitoring felügyeleti szoftver áttörő jelentőségű képességekkel gazdagítják a Dinamikus Adatközpontot.

Napjainkban az alkalmazások és az infrastruktúra rendelkezésre állásának kezelése, valamint az átállási és a terhelési forgatókönyvek gazdaságos megvalósítása jelenti a legnagyobb kihívást az informatikai vezetők számára. A FlexFrame for Oracle olyan szervezeteknek készült, ahol üzleti szempontból kritikus alkalmazások futnak, az erőforrások kihasználtsága jelentős időbeni ingadozást mutat, és a folyamatos rendelkezésre állás is alapkövetelmény. A forgalmi csúcsok bármikor jelentkezhetnek – szezonális jelleggel (pl. karácsonykor vagy iskolakezdéskor), promóciókhoz kapcsolódva (pl. ha a vállalat egyszeri kedvezményes ajánlattal próbálja csökkenteni raktárkészleteit), vagy rendszeres események (pl. bérszámfejtés vagy hó végi elszámolás) idején. A FlexFrame for Oracle jól boldogul az ilyen speciális helyzetekkel, és dinamikusabban, hatékonyabban és hatásosabban tudja növelni az általános szolgáltatási szintet, mint a normál szerverfarmok. A FlexFrame for Oracle valamennyi J2EE-alapú alkalmazással együttműködik, blade-szervereken és szabványos tárolórendszereken is fut. Ráadásul nyílt platform, így gazdái teljes szoftverállományukat virtualizálhatják, és bármely pillanatban a grid tetszőleges szerverén tudják futtatni az alkalmazás- és adatbázis-szolgáltatásokat.

A FlexFrame for Oracle csökkenti a költségeket, és azonnal növeli a hatékonyságot, ráadásul harmonikusan illeszkedik a meglévő környezetbe.

A grid-számítástechnika gyökeresen megváltoztatja az informatikai erőforrások kezelésének tradicionális szemléletét. Az alkalmazások hagyományosan dedikált rendszerekre telepítve elégítik ki a szolgáltatási igényeket. A grid-környezet dinamikusan osztja el az informatikai elemeket (alkalmazásokat, tárolókat, processzorokat), majd a feladat végeztével, amikor már nincs szükség rájuk, új igényekhez rendeli hozzá őket. Ez összhangot teremt a grid-számítástechnika és a szolgáltatásorientált architektúra (SOA) között. A SOA-környezetben a szervezet üzleti folyamatai IT-szolgáltatások formájában futnak, és ezek bármelyike igényelheti a grid által dinamikusan kiosztott rendszererőforrásokat. A grid-számítástechnikára jellemző a szerverek és az adatok, illetve a szerverek és az alkalmazások szétválasztása. A grid fő technológiái a virtualizáció (a valós elemekre telepített, statikus rendszerek hiánya) és az automatizálás (a grid automatikus adminisztrálása és felügyelete, amely révén a grid önmagát menedzseli).

A FlexFrame for Oracle elemei


A Fujitsu Siemens Computers előkonfigurált építőelemeket biztosít és a megfelelő integrációs funkciókkal (interfészekkel) gondoskodik a zavartalan együttműködésről.

·    Az Oracle Application Server 10g és az Oracle Real Application Clusters (RAC) technológiát hasznosító Oracle Database 10g biztosítják az alkalmazás- és adatbázis-szolgáltatások alapvető szoftverkészletét. Az adminisztrációs elem, az Oracle Enterprise Manager 10g részeként működő Oracle Grid Control végzi a szolgáltatások figyelését.

·    Az ASCC™ (Adaptive Services Control Center) a Fujitsu Siemens Computers megoldása a szerverműködés automatizálására. Az ASCC™ szoftver két fürtözött Intel-alapú szerveren (vezérlő-node-on) fut, és ágensprogramokat illetve szabványos SNMP trap-üzeneteket alkalmazva figyeli a farmban működő összes szervert. Ha változást észlel a farmon belül (pl. meghibásodik az egyik szerver), beágyazott döntési motorja automatikusan elindítja a szükséges korrekciós intézkedést a rendszergazdák által előre beállított szabályok alapján.(Például a RemoteDeploy szoftver segítségével áttölti az érintett szolgáltatást egy másik szerverre.)

·    Az operációs rendszer és az alkalmazások szoftverképeinek betöltését végző Netboot lehetővé teszi a PRIMERGY blade-szerverek központi helyszínről történő elindítását. Valamennyi szolgáltatást, boot-képet, beállítást és adatbázis-adatot központi tárhelyen tartja karban. A szolgáltatási adatokat más tároló-infrastruktúrában (pl. NAS-környezetben) is képes tárolni. A képeket igény szerint a konkrét szerverre adaptálja (figyelembe véve pl. az IP-címet és a többi szerverfüggő adatot).

·    A kimondottan a FlexFrame™ for Oracle infrastruktúrához kifejlesztett FlexFrame for Oracle Gridpack V1.0A szoftver gondosodik a fent ismertetett elemek optimális összhangjáról és együttműködéséről.

·    A PRIMERGY BX620 blade-szerverek ideális platformot kínálnak ehhez a környezethez, mivel hardverarchitektúrájuk támogatja a szerverfarmok kevés manuális műveletet igénylő, egyszerű karbantartását és skálázását. A PRIMERGY blade-szerverek felügyeleti funkciói szorosan együttműködnek a RemoteDeploy és ASCC megoldásokkal.


Az ügyfeleknél jelentkező előnyök

·    Optimális erőforrás-kihasználtság
o    a szerverek és tárolók egységes erőforrásbázisként történő kezelése (pooling) és
o    a CPU-erőforrások szabályalapú, automatikus alkalmazáshoz és adatbázis-szolgáltatáshoz rendelése

·    Elődefiniált szolgáltatási szintek
o    a teljesítmény- és állapotadatok folyamatos figyelése, a leállt szolgáltatások automatikus javítása és az erőforrások igény szerinti kiosztása

·    Minimális teljes élettartamra vetített összköltség (TCO)
o    a szerver-erőforrások konszolidálása
o    az adminisztratív feladatok automatizálása, és ezen keresztül az emberi beavatkozások gyakoriságának csökkentése
o    kedvező szoftverlicenc-modell biztosítása
Kulcsszavak: Grid Oracle Fujitsu Siemens

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyedülálló elektromos kerékpárral erősít a Decathlon

A mikromobilitási trendek átformálják a városi közlekedést, az infrastruktúra fejlesztésével folyamatosan nő a kerékpározók száma, emellett pedig egyre inkább előtérbe kerülnek az elektromos kerékpárok. 

2024. április 26. 19:40

A Sprinter felvásárlásával lépne jelentőset a SAMEDAY

Az akvizíció révén a SAMEDAY magyarországi házhozszállítási infrastruktúrája 60 százalékkal bővülhet a Sprinter tulajdonában lévő több mint 450 kézbesítési pont átvételével. A felvásárlást jelenleg a hatóságok vizsgálják. Ha a felek megkapják a jóváhagyást, az ügylet lezárultát követően egy 6000 átvételi pontból álló régiós out-of-home átvételi hálózat jöhet létre a magyar, román és bolgár piacokon.

2024. április 26. 14:44

Dekarboizáció és hatékonyságnövelés egyszerre az iparban

A globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás 45 százalékát adja az ipari tevékenység, így a klímacélok elérése érdekében kulcsfontosságú a szektor dekarbonizációja. A Schneider Electric a világ elsőszámú ipari szakvásárán, a Hannover Messén mutatta be azokat az innovációkat, amelyek lehetővé teszik az ipari szereplők számára a kibocsátásuk csökkentését és a termelési hatékonyságuk növelését.

2024. április 26. 11:33

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50